20 Οκτωβρίου 2016

Ο Δήμος Λέσβου στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»


Ο Δήμος Λέσβου, ως εντεταγμένος Δήμος στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO, συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», το οποίο πραγματοποιήθηκε  στη Λάρισα, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2016, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
«Η πόλη που μαθαίνει» είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της Δια Βίου Μάθησης.
Με σοβαρότητα και υψηλού επιπέδου επιστημονική προσέγγιση, ένας Δήμος της Ελληνικής περιφέρειας επιδιώκει συνεργασίες με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιχειρεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση και παράλληλα ωθώντας τα μέλη της τοπικής κοινωνίας σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία δια βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης.

Στόχος του 2ου Συνεδρίου «Η πόλη που μαθαίνει 2016» είναι να καλλιεργήσει ένα διεθνή διάλογο πολιτικής μέσω της ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με την οικοδόμηση της δια βίου μάθησης και να συζητήσουν καινοτόμες στρατηγικές εφαρμογής της πολιτικής για τη δια βίου μάθηση που να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Στο συνέδριο «Η πόλη που μαθαίνει 2016» ο Δήμος Λέσβου συμμετείχε με θέμα: «Η ΛΕΣΒΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ».  Εισηγήτρια από τον Δήμο ήταν η κ. Μαρία Μπουλμπούλη, Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Λέσβου.

Μέσα από την ομιλία τόνισε και υποστήριξε την έννοια του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και συγκεκριμένα ανέφερε:

…Η Λέσβος, με την προαιώνια παράδοση φιλοξενίας, ήταν και είναι σε θέση να βοηθήσει, να προσφέρει άσυλο και ελπίδα. Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, ο λεσβιακός λαός, άντεξε και αντέχει ακόμα την πίεση της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος για λογαριασμό – ουσιαστικά – ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό είναι αρκετό για να μάθουμε, να υποστηρίξουμε και να διδάξουμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που μας διακατέχει.

Η Λέσβος δίκαια μπορεί να λέγεται πόλη μάθησης για τις έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς στην πιο αγνή τους μορφή!!!