26 Σεπτεμβρίου 2016

«Αναταράξεις» στον ελληνικό εναέριο χώρο – στάσεις εργασίας της ΥΠΑ


Σε έξι τετράωρες στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια «εκχώρησης» του ελληνικού εναέριου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω νέας εταιρείας που θα ενταχθεί στο καινούργιο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.


Οι στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί από τις 03.00 ως τις 07.00, από τις 11.00 ως τις 15.00 και από τις 19.00 ως τις 23.00 και ολοκληρώνονται την Τρίτη.
Στην σχετική ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ υποστηρίζει ότι το σχέδιο κυβέρνησης – δανειστών για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ περιλαμβάνει «πλήρη αυτονόμηση του τομέα αεροναυτιλίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την ένταξή της ως ξεχωριστή εταιρεία στο Υπερταμείο, με προίκα ετήσια έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ».
«Ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης για την καταβολή τη υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου η ΥΠΑ να εποπτεύσει την σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και τις συμβάσεις για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το αεροδρόμιο στο Καστέλι (…αν ποτέ κατασκευαστεί)», συνεχίζει η ΟΣΥΠΑ.
Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός ότι η λειτουργία της ΥΠΑ «προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικού «τροχονόμου», καθώς συνεργάζεται στενά με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας που ελέγχει τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Άγκυρας».
Οσον αφορά το οικονομικό μέρος, η ΟΣΥΠΑ αναφέρει ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα χαμηλότερα τέλη που υπολογίζονται σε 35 ευρώ ανά χιλιομετρική απόσταση, έναντι 97 ευρώ της Γερμανίας που έχει το πιο ακριβό FIR, της Γαλλίας που είναι στα 82 ευρώ, της Ιταλίας στα 75 ευρώ και της Αλβανίας στα 45 ευρώ» … Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας είναι ένα εμπορικό κομμάτι που θέλουν να αρπάξουν οι Γερμανοί», όπως υποστηρίζεται.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr