29 Ιουνίου 2016

Υπερωρίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                         ΣΑΜΟΣ:  28/06/2016
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΑΠ:19





                                                                      ΠΡΟΣ:
                                                                       Υπουργείο Υγείας
                                                                       2η ΥΠΕ
                                                                       Διοικητή ΓΝ Σάμου
                                                                  Διοικητικό Συμβούλιο ΓΝ Σάμου
                                                                  Βουλευτή Σάμου
                                                                  ΠΟΕΔΗΝ
                                                                  Ν.Τ Σάμου ΑΔΕΔΥ
                                                               



  Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου,  είναι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο σαμιακό λαό καθημερινά και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, κάλυπταν  και καλύπτουν  υπηρεσιακές ανάγκες με υπερωριακή απασχόληση λόγω της αδυναμίας που είχαν και έχουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με προσωπικό και βάρδιες.
       Ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν στήριζε και δεν στηρίζει την υπερωριακή απασχόληση.
Διευκρινίζουμε ότι η νυχτερινή και εξαιρέσιμη εργασία δεν είναι υπερωριακή εργασία. Πάγια θέση μας ήταν και είναι η πλήρης στελέχωση όλων των υπηρεσιών και τμημάτων με μόνιμο προσωπικό. Για την υπερωριακή απασχόληση αλλά και για την νυχτερινή και εξαιρέσιμη (Κυριακή και αργίες) εργασία απαιτούνταν και απαιτείται οικονομική δαπάνη προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Για αυτή την οικονομική δαπάνη, το Νοσοκομείο κατέθετε και καταθέτει στο Υπουργείο Υγείας για κάθε έτος προϋπολογισμό προς έγκριση και βάση της έγκρισης αυτής αναθέτει στους εργαζόμενους υπηρεσίες κατά μήνα, το κόστος της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το σύνολο του εγκεκριμένου  από το υπουργείο προϋπολογισμού διαιρημένου δια 12(δωδεκατημόριο)  και φυσικά τους αποζημιώνει.
       Το έτος 2011 όμως οι εργαζόμενοι δεν αποζημιώθηκαν στο σύνολο της εργασίας τους .
       Η κυβέρνηση του 2011 το Υπουργείο και η διοίκηση του Νοσοκομείου αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για την διαχείριση που έκαναν προκειμένου να προχωρήσουν σε μείωση της δαπάνης αυτής, τελικά δεν μας πλήρωσαν για τη νυχτερινή, εξαιρέσιμη και υπερωριακή εργασία που οι ίδιοι μας ανέθεσαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφου για τον οποίο  Διεύθυνση  Υπηρεσίας  με την έγκριση της Διοίκησης γνωστοποιεί στο γραφείο μισθοδοσίας ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος απασχολήθηκε υπερωριακά 112 ώρες προκειμένου να καλυφτούν έκτακτες ανάγκες . Το ύψος της συνολικής δαπάνης για τη νυχτερινή, εξαιρέσιμη και υπερωριακή απασχόληση για ένα μήνα έφτασε τα 800 ευρώ περίπου που ο συνάδελφος δεν τα εισέπραξε ποτέ.
      Το Νοσοκομείο Σάμου για την νυχτερινή, εξαιρέσιμη και υπερωριακή εργασία του έτους 2011 ζήτησε προϋπολογιστικά 830.000 ευρώ. Ταυτόχρονα από τον Δεκέμβριο του 2010 και μετά αναθέτει υπηρεσίες προφανώς βάση της μηνιαίας δαπάνης του έτους 2010  αναμένοντας την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2011 εγκρίνεται προϋπολογισμός 592.000 ευρώ. Το νοσοκομείο θεωρώντας ότι το ποσό δεν θα επαρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2011 ίσως και για να  μπορέσει  (λόγω δωδεκατημορίου)να πληρώσει τους εργαζόμενους μέχρι το Φλεβάρη, ζητά επιπλέον 90.000 ευρώ, αίτημα που δεν  γνωρίζουμε εάν απαντήθηκε. Στην συνέχεια ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των 592.000 ευρώ, δεν χρηματοδοτείται στο σύνολο του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των εργαζομένων  λόγω του δωδεκατημορίου, συστηματικά και  κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του 2010 και μετά.
      Το Υπουργείο τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου και όχι στην αρχή του έτους ως όφειλε επιβάλει προϋπολογισμό για το 2011 μειωμένο κατά 92.0000 Ευρώ. Η μη καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων του 2011 είναι πλέον δεδομένη. Από τότε μέχρι και σήμερα στα αιτήματα των διοικήσεων του Νοσοκομείου για χρηματοδότηση  προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα του 2011 μετά από απαίτηση του Συλλόγου Εργαζόμενων έρχονται μόνο αρνητικές απαντήσεις.
      Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση εργασία που ανατίθεται και εκτελείται είναι απαράδεκτο να μην πληρώνεται .
      Μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ –ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν μας έχουν καταβάλει τα χρήματα μας.
      Απαιτούμε από την κυβέρνηση του Σύριζα  την σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου  και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να ενεργοποιήσουν άμεσα τους διοικητικούς τους μηχανισμούς και να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα για νυχτερινά εξαιρέσιμα και υπερωρίες των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2011  που μέχρι σήμερα μας οφείλουν.
     Απαιτούμε να καταβληθεί  το επίδομα των 176 Ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους με πολιτική απόφαση. Όλοι οι εργαζόμενοι το δικαιούνται εφόσον ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει δικαιωθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
      Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί δύο μήνες του 2015 και κανένα μήνα του 2016.  

   



                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ   ΦΙΛΙΠΠΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΣΟΥΛΑ