3 Ιουνίου 2016

Εκτός τόπου και χρόνου ο Δήμαρχος της Σάμου ,το κέντρο μεταναστών καιγόταν και αυτός ζητούσε 'εργα ύδρευσης για τους μετανάστες





«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»
 ΣΑΜΟΣ,  2–3–4 Ιουνίου 2016


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή στο ακριτικό νησί της Σάμου, που φόρεσε τα καλά της για να σας υποδεχθεί! Σας καλωσορίζω στο νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Ευπαλίνου—στο έργο των οποίων αποτυπώνονται οι τρεις πυλώνες του δυτικού πολιτισμού: η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τεχνολογία.


Το νησί μας είναι μια μκρογραφία της πολύπαθης ελληνικής ιστορίας. Το έδαφός του επεχείρησαν να το πατήσουν Ρωμαίοι, Γενουάτες, Οθωμανοί, Ιταλοί. Παράλληλα ωστόσο, η ιστορία της Σάμου είναι μια ιστορία διαρκούς αντίστασης. Για τη διασφάλιση της ελληνικότητάς της. Για την ενσωμάτωση στη μητέρα-πατρίδα. Για την απαλλαγή της από τον φασιστικό και ναζιστικό ζυγό. Δεν πάψαμε ν’αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε εισβολέα, ενάντια σε κάθε επιβουλή, ενάντια σε κάθε δυσμενή ιστορική συγκυρία.

Σήμερα βέβαια οι μάχες δεν δίνονται με τα όπλα. Δίνονται με το νου και τη γνώση. Στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, και σ’αυτά τα πέτρινα χρόνια της εθνικής κρίσης, οι κάτοικοι της Σάμου δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα—αγώνα αναβάθμισης των υποδομών, των υπηρεσιών, αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού. Συνεχίζουμε ν’αντιστεκόμαστε—και να παλεύουμε για το καλύτερο.

Η σημερινή δημοτική αρχή διέπεται από μια σύγχρονη αντίληψη, αντάξια της ιστορίας του νησιού, για τον ρόλο της Τ.Α. Δεν βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση περιορισμένη μόνο στο ρόλο του…οδοκαθαριστή ή του…τροχονόμου των τοπικών οικονομικών συμφερόντων. Επιχειρούμε να κοιτάξουμε πιο ψηλά και πιο μακριά.

Έχουμε κατ’αρχήν σχεδιάσει και υλοποιούμε την ανάδειξη της Σάμου σε πρότυπο πράσινο νησί. 

Με ένα σύνολο έργων και δράσεων που αφορά την ορθή διαχείριση  των στέρεων αποβλήτων.

Με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων διαλογής σε όλο το νησί.

Με την επανασχεδιαζόμενη διαχείριση των υδάτινων πόρων, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη δημιουργία κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και παρατήρησης στον βιότοπο της Μυκάλης, που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Με τη δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί και προβληθεί η σπάνια βιοποικιλότητα της Σάμου.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και τη γνώση, δύο κρίσιμα όπλα στη μάχη για ένα σύγχρονο μέλλον. Τα Πυθαγόρειο θεώρημα του Πολιτισμού αποτελεί ένα υπόδειγμα προόδου.

Τα έργα προστασίας και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Καρλοβάσου, θα συνοδευτούν όχι μόνο από έργα αισθητικής αναβάθμισης, αλλά και από ένα ευρύ πρόγραμμα αναπαλαίωσης και ανάδειξης των πολλών και σημαντικών διατηρητέων κτιρίων της παραλιακής ζώνης, που αποτελούν ιστορικά μνημεία από την εποχή (τέλη του 19ου αι.) που η πόλη γνώρισε λαμπρή ανάπτυξη στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου.
Το δίκτυο ανάπτυξης των ορεινών χωριών και οικισμών της Σάμου περιλαμβάνει έργα υποδομής και αναβάθμισης, λειτουργία ξενώνων για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού-περιπατητικού τουρισμού, πρόγραμμα ανάπλασης των παραδοσιακών κτιρίων, προώθηση του πολιτισμού με κίνητρα για την καλλιέργεια των παραδοσιακών τεχνών αλλά και για δράσεις εξειδικευμένης σύγχρονης εκπαίδευσης.

Το καινοτόμο πρόγραμμα Smart Samos, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποβλέπει στην ενσωμάτωση στην καθημερινότητα του νησιού των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος είναι η Σάμος να αναδειχθεί μία από τις  Έξυπνες Πόλεις (smart city) της χώρας.

Τέλος, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα λειτουργήσει πλήρως το Ψηφιακό Κέντρο Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο φιλοδοξούμε να αναδειχθεί σε πλατφόρμα ουσιαστικής και αμφίδρομης επικοινωνία με το νησί όχι μόνο των Σαμίων αποδήμων, αλλά και ολόκληρης της απανταχού ομογένειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Όλοι οι προηγούμενοι μήνες ήσαν πολύ δύσκολοι για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που αποτέλεσαν τους πρώτους κυματοθραύστες του προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος. Μόνο απ’τη Σάμο πέρασαν 170.00 πρόσφυγες—5 φορές ο πληθυσμός του νησιου! Η Τ.Α. απέδειξε και στην περίπτωση αυτή την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ιδιαίτερα πρέπει να εξάρω, σε ό,τι αφορά τη Σάμο, την πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε καθημερινή βάση.

Θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο του Συνεδρίου μας να ανταλλάξουμε απόψεις και προτάσεις, να προτείνουμε λύσεις για το μείζον αυτό εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, που δεν θα πάψει να μας απασχολεί. Μέχρι σήμερα, η Πολιτεία το χειρίστηκε ερήμην ουσιαστικά της Τ.Α. Κι αυτό είναι λάθος. Μόνο η ενεργή συμμετοχή και συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην όλη διαχείριση του ζητήματος μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμο σχεδιασμό και αξιόπιστες επιλογές. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η κεντρική εξουσία.

Η Τ.Α. υπήρξε πάντοτε ο φτωχός συγγενής ενός κράτους που παραμένει συγκεντρωτικό, γιατί ήταν κατά παράδοση πελατειακό… Η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελθείσες πολιτικές αποκέντρωσης. Επιπλέον, η δημοσιονομική στενότητα καθιστά το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι το Συνέδριό μας θα αποτελέσει μια θεσμική παρέμβαση, που θα αποτυπώνει με ενάργεια την πραγματική διάσταση του ρόλου της Τ.Α. στη σύγχρονη πραγματικότητα, τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τις φιλοδοξίες μας. Μαζί θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί να παίξει ρόλο ευρύτερο, ουσιαστικότερο, αποφασιστικότερο στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο που επέλεξαν τη Σάμο (1300 μέτρα από την Τουρκία) για τη διοργάνωση αυτής της θεσμικά σημαντικής εκδήλωσης.

Για τον κ. Κουρουμπλή που μας κάνει την τιμή να είναι στο νησί μας  τα αιτήματά μας είναι αυτονόητα:

- ενίσχυση του προσωπικού  με κάμψη των μνημονιακών υποχρεώσεων , δεδομένης  της  αύξησης των απορριμμάτων κατά 200  % , ειδικά στα υλικά συσκευασίας και της αδυναμίας  κάλυψης των βασικών αναγκών της κοινωνίας μας.

-δημιουργία στο  Κέντρο προσφύγων  ενός έργου ύδρευσης , ξεχωριστής σύνδεσης υδροδότησης , ένα έργο της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ , το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει αρμοδίως και το οποίο θα εγγυηθεί την σταθερή παροχή νερού προς τους πρόσφυγες αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα χρήσης του νερού όλη την ημέρα που έχουν οι δημότες.

Σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι καλή διαμονή, απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία και τις ομορφιές του νησιού μας.  
Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος
Δήμαρχος Σάμου