5 Μαΐου 2016

Εντείνονται οι προσπάθειες για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών


Τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες που βρίσκονται στη Ρόδο   στο πλαίσιο των ενεργειών   που γίνονται για αύξηση   φέτος του αριθμού των   Τούρκων επισκεπτών στο   νησί, καλωσόρισε χθες το   πρωί (Τετάρτη) στο Δημαρχείο ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την προηγούμενη μέρα με τον συντονιστή της προσπάθειας και τουριστικό πράκτορα κ. Murat Zeytunlu, ο οποίος προβάλλει τη Ρόδο τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές εκθέσεις και προωθεί   σχετικό έντυπο υλικό, το   δήμαρχο επισκέφτηκαν   ακόμη 18 τουριστικοί πράκτορες από τη  γείτονα χώρα.
Οι τουριστικοί πράκτορες προέρχονται όχι μόνο από τα απέναντι παράλια, αλλά   και από την Κωνσταντινούπολη, τη μύρνη, την Αττάλεια, την κεντρική Ανατολία, και γενικότερα από πόλεις στις οποίες υπάρχει επιθυμία να επισκεφτούν τα νησιά ποιοτικοί Τούρκοι τουρίστες.

Ο κ. Χατζηδιάκος παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου και της αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Μαρίζας Χατζηλαζάρου, δήλωσε ότι «ο τουρισμός αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μεταξύ των δύο χωρών και η ενίσχυσή του ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία σταθερής και ισχυρής βάσης για τη φιλία,   την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία».
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης Visa σε Τούρκους τουρίστες που θα διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενων από την Τουρκία για τουρισμό.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από Απρίλιο έως Οκτώβριο σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο.
Οι Τούρκοι πράκτορες   διά του επικεφαλής της   αποστολής κ. Zeytunlu, δήλωσαν το ενδιαφέρον της τουρκικής τουριστικής αγοράς για  διακοπές ποιοτικών τουριστών στη Ρόδο, υπογραμμίζοντας ότι εάν υπάρξει και φέτος η διευκόλυνση στη  Visa ή κατάργησή   της τότε ο αριθμός των 40.000 επισκεπτών θα   πολλαπλασιαστεί και η   προσέλευση θα γίνεται αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς απ΄ όλες τις περιοχές της Τουρκίας.
Ο ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ενώ προέβη και σε δηλώσεις σχετικά με το πρόβλημα της έκδοσης βίζας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
«Όπως είδατε, σήμερα συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές πόλεις, από την Αντάλεια, τα Άδανα, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη κ.λπ. Η Ρόδος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη καμπάνια στον Τουρκικό Τύπο, με δημοσιεύσεις στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ για την προβολή του νησιού μας. Εάν απλουστευτούν οι διαδικασίες της έκδοσης βίζας, θα έχουμε μια ‘έκρηξη’ στην εισροή Τούρκων τουριστών στην Ρόδο. Δηλαδή, οι 40.000 επισκέψεις, θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν άμεσα –και με εξέλιξη για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Οι Τούρκοι που επισκέπτονται τα νησιά μας, έχουν περίπου την ίδια νοοτροπία ως τουρίστες και στην παραμονή και στην διασκέδαση και στο φαγητό και γενικότερα στον τρόπο που κάνουν διακοπές, απολαμβάνοντας τις ελληνικές ομορφιές. Μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία το να έχουμε αύξηση στον Τουρισμό από την Τουρκία, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας».
Ειδικότερα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης βίζας, ο δήμαρχος Ρόδου, δήλωσε:
«Είναι σίγουρα κάτι δύσκολο για να διευθετηθεί. Έχει συνδυαστεί με τον διάλογο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά και εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Είπαν ότι το αίτημα της Τουρκίας για την πλήρη κατάργηση της βίζας (όχι για απλούστευση της διαδικασίας) περιλαμβάνεται στην συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Παραμένουν, ωστόσο οι επιφυλάξεις καθώς η Τουρκία είναι στην ενταξιακή διαδικασία και πρέπει να πληροί και άλλες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με δημοκρατικές διαδικασίες και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Θεωρώ ότι μέσα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κατάργηση της βίζας θα λειτουργήσει πολύ θετικά για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ρόδο και γενικότερα στα νησιά μας. Είναι αυτό που λέμε: ουδέν κακόν αμιγές καλού (χωρίς να λέω ότι είναι κακή η προσφυγιά)».



 Πηγή:www.dimokratiki.gr