20 Φεβρουαρίου 2016

Αδιαφανείς διαδικασίες για τα hotspots καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση αναφορικά με την τροπολογία, που κατατέθηκε πριν από λίγο στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια, η οποία προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων του υπουργείου με εταιρίες για την κατασκευή δομών φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού αλλά μέσω διαπραγμάτευσης και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.



Συγκεκριμένα η τροπολογία, που σημειωτέον κατατέθηκε εκπρόθεσμα και είναι η 18η υπουργική τροπολογία κατά σειρά, προβλέπει ότι:
«Το ΥΠ.ΕΘ.Α επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των Ανοιχτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των κέντρων και δομών αυτών, αποκλειστικά σε ότι αφορά στη μεταφορά, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη. Οι προαναφερόμενες συμβάσεις μπορεί, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».
«Μας έχετε βομβαρδίσει με τροπολογίες α λα καθεστώς αδιαφάνειας;; Ε όχι!! Πού είμαστε;; Για διαβάστε την τροπολογία του Υπουργείου Αμύνης», σημείωσε ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με την τροπολογία ρυθμίζεται αφενός μεν η δυνατότητα ενεργού συνδρομής του ΥΠ.ΕΘ.Α. στους τομείς της στέγασης, της σίτισης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και διαμένουν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις ανοιχτές δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας και αφετέρου η ανάληψη από το ΥΠ.ΕΘ.Α συντονιστικών αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών.

skai.gr