28 Μαΐου 2016

Λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών Σάμου

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ
Σάμος 13 Ιανουαρίου 2016






ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ

Προς:
- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου
- Δημοτικούς Συμβούλους Σάμου
- Δήμαρχο Σάμου

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών Σάμου

Για την ιστορία να σας ενημερώσουμε πως στις 27 Ιουνίου 2011 η «ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ» διοργάνωσε μεγαλειώδη ειρηνική πορεία στην πρωτεύουσα του νησιού, όπου η  δυναμική παρουσία 2.500 ανθρώπων, έδειξε την αντίθεση της στην επαναλειτουργία του Κέντρου Λαθρομεταναστών,  που βρίσκεται στο πρώην Πεδίο Βολής.

Η αντίθεση αυτή ενισχύθηκε και με την συλλογή 6.000 περίπου υπογραφών στο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας που καταθέσαμε προς την τότε πολιτική ηγεσία, την δημοτική, αλλά και την δικαστική αρχή και ζητούσαμε το υπάρχων (αλλά κλειστό) Κέντρο Λαθρομεταναστών να μην επαναλειτουργήσει, διότι θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης των δουλεμπόρων της Τουρκίας, για την αθρόα μεταφορά αναξιοπαθούντων ανθρώπων στο νησί μας.
Χτυπούσαμε το καμπανάκι πως η απόφαση της δημιουργίας του φράχτη στον Έβρο θα μετατρέψει τα νησιά μας σε χώρους στρατόπεδων συγκέντρωσης  και σύγχρονες «Σπιναλόγκες»
Πέντε (5) χρόνια μετά τα πράγματα είναι πολύ πιο χειρότερα από αυτά που περιμέναμε!
Αυτή τη στιγμή στο προαναφερόμενο Κ.Ε.Π.Υ. Σάμου, χωρητικότητας 286 ανθρώπων στοιβάζονται μέσα και έξω από αυτό σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο 1200 άτομα!
Άτομα με διαφορετικές θρησκείες, φυλές, εθνικότητες και κουλτούρα, που προσπαθούν να επιβιώσουν ο καθένας για τον δικό του λόγο.
Οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες αλλά και πρόσφυγες πολέμου εξαρτώμενοι από τον επιδεικτικό ανθρωπισμό διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που τους εκμεταλλεύονται χάρις στην ανοχή της Ελληνικής πολιτείας, συνθέτουν μια εικόνα πλήρους αποσύνθεσης και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Όλη αυτή η κατάσταση ήδη έχει αρνητικές συνέπειες και φοβερές επιπτώσεις   στην ασφάλεια των συμπολιτών μας,  έχει συνέπειες στην εθνική και κοινωνική συνοχή  του συνόλου του πληθυσμού, αλλά και μεγάλη επίπτωση στην ανάπτυξη του τόπου.

Επειδή δεν ονειροβατούμε και βλέπουμε με ρεαλισμό όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να είναι αναστρέψιμες.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και συμφερόντων μειοψηφικής ομάδας ντόπιων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, εξυπηρετεί αντεθνικά συμφέροντα και αυτό, μόνο και μόνο για να γεμίσει η τσέπη τους.
Υπάρχουν όμως και όρια!
Η κοινωνία της Σάμου εδώ και πολύ καιρό ανέχεται πράγματα και καταστάσεις, αλλά δεν μπορεί να τα δέχεται και όλα.
Αυτή τη στιγμή είμαστε θεατές μια κατάστασης όπου πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παίζουν ένα παιχνίδι στην πλάτη του Σαμιακού Λαού για το αν θα επεκταθεί το ήδη υπάρχων Κέντρο Πρώτης Υποδοχής προσφύγων ή για το αν θα γίνει ένα καινούριο Κέντρο εκτός αστικού ιστού της πόλης και με υποδομές.
Αυτό λοιπόν πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ χωρίς δεύτερη σκέψη και η δική μας βούληση είναι ξεκάθαρη έξω από οποιαδήποτε συμφέροντα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας.
Και επειδή όπως προαναφέραμε είμαστε ρεαλιστές και αφουγκραζόμαστε τις συνθήκες που υπάρχουν, θέλουμε να σας ξεκαθαρίσουμε πως 2ο Κέντρο Λαθρομεταναστών δεν θα ανεχθούμε ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Και μάλιστα ενός Κέντρου που είναι μαθηματικά βέβαιο πως θέλουν να το κάνουν αποθήκη τουλάχιστον 5000 ανθρωπίνων ψυχών!

Για να έχει ισχύ όμως αυτό ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμου να κάνει ότι πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ μας επιτρέπει ο Νόμος να κάνουμε και που κανείς δεν μπορεί να πει ότι χωράει αμφισβήτηση.

Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, να φέρει ως θέμα
του την διενέργεια ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για την δημιουργία νέου Κέντρου Λαθρομεταναστών στο νησί με ένα
ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Για την διευκόλυνση των δημοτικών συμβούλων να ενημερώσουμε πως στο άρθρο 225 του N.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Β/7.6.2010), περί Καλλικράτη, αναφέρονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία περιγράφονται στο άρθρο 216 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α'/8.6.2006) , περί Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμο, της Προκήρυξης Δημοψηφίσματος ώστε να είναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΗ και που μπορεί να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ένα σοβαρό «πολιτικό» χαρτί αποτύπωσης της λαΐκής βούλησης.

Θέλοντας  να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις ορέξεις των Ευρωπαίων που με το κλείσιμο των συνόρων τους θέλουν να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στο νησί μας και στην πατρίδα μας, ξεκαθαρίζουμε ότι οι κάτοικοι της Σάμου δεν θα ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση και προειδοποιούμε πως αυτό θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ