13 Νοεμβρίου 2015

Ο Δήμαρχος Σάμου επίτιμος προσκεκλημένος σε εκδήλωση στην Κομοτονή



ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εσπερίδα που οργανώθηκε χθες 12 Νοεμβρίου, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το  Κέντρο πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής (με την υποστήριξη των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Κομοτηνής) στην Κομοτηνή. Θέμα της:  "Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις για την Ελλάδα και για την ΕΕ". Ο Δήμαρχος Σάμου ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση αυτή, προκειμένου να μιλήσει από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό τσουνάμι στα νησιά του Β. Αιγαίου και τον τρόπο διαχείρισής του.

Στην ομιλία του, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι απαιτείται εξειδικευμένο εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο θα προβλέπει παρεμβάσεις πλήρους υποστήριξης των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς των προσφύγων/μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες--διαδικασιών που θα προσδιορίζονται από την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των εθελοντικών και άλλων οργανώσεων, που μέχρι τώρα έχουν υπερβάλει εαυτούς. "Πρέπει, υπογράμμισε επίσης, οι μνημονιακές υποχρεώσεις να γίνουν ελαστικότερες και η Ελλάδα να βοηθηθεί με πόρους και μέσα καθώς αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών, με πιο άμεσο μέτρο, την  πρόσληψη νέων στελεχών και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στα νησιά" Παράλληλα ο Δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή διάσταση του Προσφυγικού προβλήματος υπογραμμίζοντας ότι δοκιμάζεται η ειλικρίνεια της ευρωπαϊκής βούλησης και η ίδια η ευρωπαϊκή συνοχή.  "Η λογική των συρματοπλεγμάτων και των στρατοπέδων, στην οποία κατατείνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πολιτικές λογικές που υπονομεύουν την ίδια την ιδέα της ΕΕ" υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος.
Και κατέληξε: "Οι κάτοικοι της Σάμου όπως και όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας,  αποδεικνύουν με την συμπεριφορά τους και την καθημερινή τους προσφορά ότι υπάρχουμε ως Έλληνες, ότι οι βασικές μας αξίες δεν έχουν υποχωρήσει αλλά και ότι μπροστά σε μια γεμάτη φόβο και διστακτική Ευρώπη οι ακρίτες των νησιών επιβεβαιώνουν τις θεμελιώδης αρχές της του ελληνικού πνεύματος και της Ευρώπης".

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σάμου απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής στους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την εθελοντική εργασία που παρείχαν κατά το διάστημα 18 έως 22 Οκτωβρίου στη Σάμο για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων, στο πλαίσιο της Τοπικής Εβδομάδας Δημοκρατίας.