17 Σεπτεμβρίου 2015

Φ. Χατζηδιάκος: «Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα»

«Τα Παλαιά Σφαγεία δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο χώρο φιλοξενίας»

Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα ζητά από την πολιτεία ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην αύξηση που παρουσιάζουν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες και ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι σε έξαρση. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα Παλαιά Σφαγεία όπου φιλοξενούνται οι παράτυποι μετανάστες. Ξεπεράστηκαν τα όρια και οι δυνατότητες της συγκεκριμένης υποδομής. Στο πρόχειρο κέντρο προσωρινής υποδοχής φιλοξενούνται 384 άτομα που ήρθαν από τα παράλια της γειτονικής χώρας απευθείας στη Ρόδο. Τώρα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και οι εθελοντές δυσκολεύονται να τους εξυπηρετήσουν», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις εργασίες που γίνονται για να βελτιωθεί η κατάσταση στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών.
«Ο χώρος δεν ενδείκνυται ούτε για προσωρινή φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως εκεί γίνεται και η ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών. Ζητώ από το προσωπικό της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού να προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες για να φεύγουν οι πρόσφυγες με τα πλοία της γραμμής από τη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το καλύτερο είναι να γίνεται η ταυτοποίηση από τις 00.00 έως τις 08.00, όπως και στην Κω.
«Έχουμε παραχωρήσει χώρους για την εξυπηρέτηση των αστυνομικών. Ζήτησα από την αντιδήμαρχο κ. Άννα Ζωάννου να φροντίσει ώστε να εμβολιαστούν οι εθελοντές και όλοι οι αυτοδιοικητικοί που επισκέπτονται τα παλαιά σφαγεία. Έτσι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος τόνισε πως χάρη στην απόφασή του να δημιουργηθεί πρόχειρος χώρος προσωρινής φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στον θαλάσσιο τουρισμό.
«Σήμερα αφίχθησαν με τέσσερα κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο χιλιάδες τουρίστες της «μιας ημέρας». Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν οι επισκέπτες μας έβλεπαν τους 384 παράτυπους μετανάστες να περιφέρονται στους δρόμους ή να είχαν κατασκηνώσει στα πάρκα της πόλεως; Ζητούμε για μια φορά ακόμη τη στήριξη του κόσμου. Εμείς έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θέλουμε να μεταφερθούν οι παράτυποι μετανάστες μακριά από τη λιμενική ζώνη και να εγκατασταθούν σε παλαιά στρατόπεδα. Είναι αναγκαίο να έχουμε στη στήριξη της πολιτείας για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και παραπονέθηκε πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, αλλά δεν έκανε μνεία για τον αγώνα που κάνει η δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Ο κ. Κοτζιάς μου ανέπτυξε ολόκληρη θεωρία για το μεταναστευτικό. Τελώ σε αναμονή για να ακούσω και τις απόψεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΝΔ. Πρέπει όμως να σταματήσουμε τα λόγια. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάτι χειροπιαστό για να καταλάβω πως η πολιτεία είναι εδώ και στηρίζει τους Δήμους. Για να τοποθετήσουμε βρύσες και ντουζιέρες στα παλαιά σφαγεία αναζητούσαμε πόρους. Όλα αυτά όμως είναι υποχρεώσεις του κράτους. Μέχρι πότε θα μπορεί να συμβάλουν ο Δήμος και η ΔΕΡΜ ΑΕ; Από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Να έρθουν να δουν την κατάσταση και να δώσουν λύσεις. Ευχαριστώ τους πολίτες για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που δείχνουν με κάθε τρόπο. Μέχρι και παιδική χαρά έφτιαξαν για να παίζουν τα μικρά παιδιά. Να βοηθούμε αλλά υπάρχουν και όρια», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερα η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.
«Δεν καταλαβαίνω πως μπορούν και έρχονται τα πλοιάρια με τους παράτυπους μετανάστες στη Ρόδο. Η απόσταση από τη γειτονική χώρα δεν είναι μικρή όπως συμβαίνει στην Κω. Μιλάμε για δέκα μίλια. Μέχρι πότε θα μου τηλεφωνούν και θα με ενημερώνουν για αφίξεις παράτυπων μεταναστών; Δεν βλέπουν ότι κάτι συμβαίνει; Δεν αναφέρομαι στο λιμενικό σώμα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις να ενισχύσουν το λιμενικό σώμα και να δώσουν σαφείς εντολές για την αντιμετώπιση του θέματος», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση για το σχέδιο που έχει η δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε πως τα παλαιά σφαγεία δεν μπορούν εσαεί να λειτουργούν ως χώρος για την προσωρινή φιλοξενία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
«Υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου από επενδυτές. Δεν θα χρησιμοποιείται πάντα για την φιλοξενία παράτυπων μεταναστών. Θα προχωρήσουμε στη διεξαγωγή διαγωνισμού τη χειμερινή περίοδο. Σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε μια άλλη δομή στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Ακαντιάς. Θα ζητήσω άδεια από το αρμόδιο υπουργείο για να δημιουργηθεί αίθουσα με όλα τα στοιχειώδη στην οποία θα φιλοξενούνται ο πρόσφυγες. Μετά την ταυτοποίησή τους θα αναχωρούν άμεσα με τα πλοία της γραμμής. Δεν θέλουμε να διαχέονται στα πάρκα και στους δρόμους της πόλεως», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν παλαιά στρατόπεδα για την φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών.

«Αν δεν είναι δυνατό να φιλοξενηθούν στα παλαιά σφαγεία και δεν δημιουργηθεί μια πρόχειρη υποδομή θα αναλάβει το κράτος την ευθύνη για τη διαμονή, τη σίτιση και τη μεταφορά τους», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδιάκος.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr