7 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Με νέο έγγραφό του Δημάρχου Σάμου, στην αρμόδια Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητείται η επανεξέταση και η επίσπευση της διοικητικής διαδικασίας για την λειτουργία του λιμένα Καρλοβάσου ως προσωρινού σημείου εισόδου – εξόδου της χώρας.

Ειδικότερα, στο έγγραφο με Α.Π. ΟΙΚ. Γ.Δ. 30/06-07-2015 του Δήμου Σάμου, αναφέρονται τα ακόλουθα :
«Επανερχόμενοι στο από 20/04/2015 σχετικό έγγραφό μας,  θα θέλαμε να τονίσουμε την αδήριτη ανάγκη επανεξέτασης, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του θέματος της λειτουργίας του λιμένα Καρλοβάσου ως προσωρινού σημείου εισόδου – εξόδου της χώρας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι με  Κοινές Αποφάσεις των τότε Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είχε επιτραπεί προσωρινά και για το χρονικό διάστημα της τουριστικής περιόδου, (από 1ης Μαΐου έως και την 30η Σεπτεμβρίου), η είσοδος προσώπων στο ελληνικό έδαφος και η έξοδος από αυτό, από τον λιμένα Καρλοβασίων Σάμου, για τα έτη 2013 και 2014.
Το έργο του διαβατηριακού ελέγχου, ανατίθετο στο Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίων Σάμου.
Με το παρόν έγγραφό μας αιτούμαστε την έκδοση αντίστοιχης Κ.Υ.Α. και για το διάστημα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
Θα παρακαλούσαμε όπως, αυτή η Απόφαση, να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. ,στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να είναι δυνατός, εκ μέρους των tour operators, ο προγραμματισμός η ανάδειξη και η πώληση του σχετικού τουριστικού πακέτου.
Η σύνδεση του Σίγατσικ, του επινείου του Σεφεριχισάρ, προαστίου, ουσιαστικά, της Σμύρνης των 4.500.000 κατοίκων, με το λιμάνι Καρλοβάσου, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για το Καρλόβασι, αλλά δεδομένου του μεγέθους της Σάμου, για ολόκληρο το νησί.
Για τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η τουρκική αγορά αποτελεί μια σημαντική πηγή τουριστών υψηλού εισοδήματος, που συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην τοπική, όσο και την εθνική οικονομία.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι η ανάπτυξη και διατήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σημείων εισόδου – εξόδου από την χώρα θα υποβοηθήσει σημαντικά την χειμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία και θα συμβάλλει στην περαιτέρω οικοδόμηση ενός αισθήματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Επισημαίνουμε ότι, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κτιρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που μας χορήγησε η αρμόδια Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και στο οποίο θα πραγματοποιείται ο διαβατηριακός έλεγχος, έγινε αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού τα σχετικά κόστη τα επωμίσθηκαν ιδιώτες και ο Δήμος Σάμου.
Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μία ελληνική και μία τουρκική εταιρεία για την δρομολόγηση πλοίων στην συγκεκριμένη γραμμή, η οποία σημειωτέον από τον 2014 είναι προασπισμένη.

 Στα πλαίσια αυτά και συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους καθώς και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την λειτουργία του λιμένα Καρλοβάσου ως προσωρινού σημείου εισόδου – εξόδου της χώρας, θεωρούμε ότι θα υπάρξει άμεσα η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διοικητική διαδικασία».