30 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτό μέτωπο με την Hellenic Seaways


Δεν την ικανοποιεί η απόφαση του ΣΑΣ

 Νίκος Μανάβης |


Δεν ικανοποιεί την Hellenic Seaways η απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που δίνει τη δυνατότητα στο «Νήσος Μύκονος» να εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή της Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας μάς ανέφερε πως η Hellenic Seaways έχει καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο προβλέπει τα δρομολόγια να εκτελούνται σε συγκεκριμένες ημέρες.
Αυτό που δεν ικανοποιεί στην απόφαση του ΣΑΣ, είναι το σημείο όπου απαγορεύεται στην εταιρεία να εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή κατά τις ίδιες ημέρες που εκτελεί δρομολόγιο το «Μυτιλήνη» τής ΝΕΛ. Η απαγόρευση αυτή ισχύει από 1ης Νοεμβρίου 2014 έως 28 Μαΐου 2015 και από 2 έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.


Θυμίζουμε πως το «Μυτιλήνη» αναχωρεί στις 5:00 κάθε απόγευμα Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής και προσεγγίζει τα λιμάνια Σύρου, Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου, Φούρνων, Καρλοβάσου και Βαθέος. Από τις ημέρες αυτές, προνομιακά μπορούν να θεωρηθούν τα δρομολόγια της Δευτέρας και της Παρασκευής.

Τι θα κάνει η Hellenic Seaways στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της από την απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός τις επόμενες ημέρες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα που θέσαμε στην εκπρόσωπο της εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μας, ήταν ότι πιστεύουν πως «στο πλαίσιο του διαλόγου, το Υπουργείο θα δείξει καλή διάθεση και το θέμα θα αντιμετωπιστεί».

Από την παραπάνω απάντηση είναι φανερό πως είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο η εταιρεία δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό, πιθανότατα αντιλαμβανόμενη ότι η άσκηση υπέρμετρης πίεσης δε θα ήταν θετική εξέλιξη σε αυτήν τη φάση.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα που θέτει η Hellenic Seaways, μια και όποια απόφαση και να ληφθεί, θα επηρεάσει και τις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες.
εμπρος

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως το κεντρικό πεδίο του ανταγωνισμού τους έχει μεταφερθεί στη γραμμή της Ικαρίας - Σάμου και στην άγονη γραμμή που συνδέει τα νησιά με την Καβάλα.

Αυτό το στοιχείο δικαιολογεί και το ότι το Υπουργείο μελετάει πολύ το ζήτημα πριν προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης.