20 Οκτωβρίου 2014

Συμψηφισμοί εξπρές για επιστροφές φόρων και εισφορές

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές φόρων οι οποίες είχαν «κολλήσει» λόγω των προβληματικών συμψηφισμών με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Σε κοινή απόφαση που υπογράφεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπεται ότι ο έλεγχος για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία για όσους δικαιούνται επιστροφής φόρων θα γίνονται ταχύτατα μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση:


- για τη διενέργεια των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας, δημιουργείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Βάση Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως του αν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

- έως τις 27 Οκτωβρίου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ αρχείο με τους οφειλέτες τους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με πλήρη στοιχεία και τη συνολική οφειλή.

- δημιουργείται ειδική on line εφαρμογή στην οποία συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με τις οφειλές των φορολογούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι, βάσει της νομοθεσίας, πριν την επιστροφή ενός φόρου θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανυπαρξία αποτελεσματικού μηχανισμού συμψηφισμών μεταξύ επιστρεφόμενων φόρων και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών έχουν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να περιμένουν την είσπραξη επιστροφών φόρων πολλούς μήνες. Ο έλεγχος για την ύπαρξη χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται πολλές φορές χειρόγραφα ενώ και η όποια ηλεκτρονική υποδομή υπάρχει είναι αναποτελεσματική.

Με τη νέα διαδικασία και υποδομή συμψηφισμών αναμένεται να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρων και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
 capital.gr

Πηγή:www.capital.gr