23 Οκτωβρίου 2014

Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου στη Λέσχη Ανάγνωσης



Έχοντας ήδη διαβάσει στο βιβλίο μας για την ασθένεια των δυτών και παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το μηχανισμό των Αντικυθήρων που βρέθηκε στο ομώνυμο ναυάγιο,  οι απορίες μας για θέματα των καταδύσεων ήταν πολλές και έτσι απευθυνθήκαμε στον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου (www.samosdivers.gr).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαλαγάρης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και έτσι την Τετάρτη 8 Οκτώβρη μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας για να μας μιλήσει για την τέχνη της κατάδυσης και όχι μόνο.


Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για την κατάδυση από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μας παρουσίασε τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι αυτοδύτες τις οποίες και δοκίμασε ένα μέλος της λέσχης μας.

Ο κ. Μαλαγάρης μας ενημέρωσε για τη διαδικασία της κατάδυσης σε όλα της τα στάδια και τα σημεία που πρέπει να προσέχει ένας δύτης σε  κάθε στάδιο ώστε να είναι ασφαλής καθώς και για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Με χαρά ακούσαμε και για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι αυτοδύτες (σκανταλόπετρα) ενώ εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα από την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου για τον καθαρισμό του βυθού.

Μας μίλησε ακόμα και για την έρευνα που πραγματοποιείται στα Αντικύθηρα με τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η «διαστημική» στολή Exosuit που χρησιμοποιείται για τις έρευνες κέντρισε ιδιαίτερα την περιέργεια μας και οι ερωτήσεις ήταν πολλές.

Κλείνοντας ο κ. Μαλαγάρης μας μίλησε και για την βοήθεια που παρέχει ο Σύλλογος Αυτοδυτών  σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά. Η είκονα του κ. Μαλαγάρη να κρατά δύο μωράκια που είχε σώσει σε μια τέτοια επιχείρηση το καλοκαίρι μας γεμίζει με ελπίδα…

 http://gym-karlov.sam.sch.gr/?p=766