25 Οκτωβρίου 2014

Στο 1againstracism.gr: «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» - Νέα έκθεση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

Στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι συντελεστές μιας νέας έκθεσης, με τίτλο «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα», μιλούν για την καταπολέμηση του ρατσιστικού φαινομένου.
«Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα»

Ένα νέο πολύτιμο όπλο στην προσπάθεια κατανόησης του ρατσιστικού φαινομένου προσφέρει το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, με την έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα». Με βάση υλικό και έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τα δύο τελευταία χρόνια, η έκθεση παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, περιγράφει το φαινόμενο στις καθημερινές κοινωνικές πρακτικές κι εξετάζει τις προκλήσεις και τις προοπτικές της αντιρατσιστικής δράσης. Παράλληλα, αποτιμά την ικανότητα του ελληνικού νομικού συστήματος να καταπολεμήσει τα ρατσιστικά φαινόμενα, ενώ καταλήγει σε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

«Αφορμή για την έκθεση ήταν η ανησυχητική άνοδος ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων διαφόρων εκφάνσεων, η οποία διαφαίνονταν στην πορεία προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2014, που καταγράφηκε με σαφήνεια στα αποτελέσματα των εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί στο 1againstracism.gr η Όλγα Δρόσου, διευθύντρια της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό το λόγο, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 την καμπάνια ευαισθητοποίησης Select Respect, στο πλαίσιο της οποίας εκδίδεται η έκθεση αυτή. Μπροστά στο φαινόμενο της αναβίωσης του ρατσισμού σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θεωρήσαμε επιτακτική την ανάγκη να ερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια της εξάπλωσης του ρατσισμού στην Ελλάδα, αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες για την αποτυχία των πολλαπλών ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, νομοθετημάτων, προγραμμάτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσιστικού λόγου», συμπληρώνει.

Η πρόσφατη υιοθέτηση της νέας αντιρατσιστικής νομοθεσίας έδωσε αφορμή για γόνιμες συζητήσεις σχετικά με τις δράσεις της πολιτείας για την καταπολέμηση του ρατσιστικού φαινομένου. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Τάκη, ωστόσο, έναν από τους τρείς συντάκτες της έκθεσης, «η αντιρατσιστική νομοθεσία δυστυχώς, όχι μόνον δεν επαρκεί, αλλά από περισσότερες σκοπιές εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους και προβλήματα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο 1againstracism.gr!
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με τιμή,

Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα