Αλήθεια τελικά μέχρι που φθάνει η αρμοδιότητα του καθενός; Τελικά ο Νόμος στο νησί μας είναι διαφορετικός; Παρακαλώ διαβάστε το συνημμένο Νόμο που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα ή και στη Σάμο; Απ΄ότι κατάλαβα μελετώντας τον κάποιος φέρει ευθύνη για τα εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και κάποιος για τα εσωτερικά. Μήπως μπορείτε να μου πείτε ποιός;
Με σεβασμό
Απόστολος Γ. Τσιώλης
Υ.Γ. Ακόμη δεν έχει γίνει απόφραξη του δικτύου και η μόνη που ήρθε σήμερα το πρωί 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:15 ήταν η κ. Βασιλειά της Δνσης Υγιεινής η οποία τράβηξε και φωτογραφία του υπερχειλισμένου αγωγού.
Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Αποφ-Δ16γ/010/178/Γ/21-4-09 (ΦΕΚ-846/Β/6-5-09)
Αποφ-Δ16γ/010/178/Γ/09 (ΦΕΚ-846/Β/09)
Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Tις διατάξεις:
α. Του Αρθ-22 παρ.2 του Ν-1068/80 "περί συστάσεως ενιαίου φορέως Υδρεύσεως - Αποχετεύσεως Πρωτευούσης" (ΦΕΚ-190/Α/80) όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του Αρθ-8 παρ.4 του Ν-3481/06 "Τροποποιήσεις στην νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ-162/Α/06)
β. Του Ν-2744/99 "Ρυθμίσεις θεμάτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ-222/Α/99).
γ. Του Αρθ-90 του ΠΔ-63/05 "Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (ΦΕΚ-98/Α/05) και το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού".
δ. Του Αρθ-4 του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ (ΦΕΚ-11085/ΑΕκαιΕΠΕ/9-10-06).
2. Το Εγγρ-329142/23-8-07 της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, καθώς και τις Αποφ-14283/28-5-03 και Αποφ-15984/1-8-07 του Διοικητικού της Συμβουλίου.
3. Το Εγγρ-Δ16γ/013/244/Γ/8-5-08.
4. Τα Εγγρ-Δ10/20934/7-7-08 και Εγγρ-522/8-7-08 της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων και Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων αντίστοιχα, αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε το νέο Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της Ανώνυμης Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ ΑΕ) όπως αυτός εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο (Σχετικές αποφάσεις ΔΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ: Αποφ-14283/28-5-03 και Αποφ-15984/1-8-07), που έχει ως εξής:
ΑΡΘΡΟΝ-1 Αντικείμενο του κανονισμού
1. Ο κανονισμός αυτός αντικαθιστά τον εγκεκριμένο με το ΠΔ-6/86 κανονισμό, περιλαμβάνει σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ-22 του Ν-1068/80, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του Αρθ-8 του Ν-3481/2-8-06, τους όρους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης των ακαθάρτων και των ομβρίων υδάτων της γεωγραφικής περιοχής δραστηριότητας της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και οι διατάξεις του εφαρμόζονται αφενός από όλους τους δημόσιους φορείς που έχουν νόμιμα την ευθύνη του δικτύου αποχέτευσης, ήτοι από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ΟΤΑ και αφετέρου από τους κυρίους των ακινήτων που κάνουν (ή πρόκειται να κάνουν) χρήση του δικτύου αποχέτευσης.
2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διοχέτευση στα δίκτυα αποχέτευσης ή στα διευθετημένα ρέματα ή γενικά σε ανοικτούς αγωγούς, υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, νοσοκομεία, εργαστήρια, συνεργεία, στάβλους, σφαγεία ή από άλλες βλαπτικές χρήσεις, περιλαμβάνονται στον "ειδικό κανονισμό λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης" που προβλέπεται από την παρ.1 του Αρθ-22 του Ν-1068/80.
ΑΡΘΡΟΝ-2 Βασικές έννοιες
1. Το "οριστικό δίκτυο" αποχέτευσης αποτελούν οι αγωγοί ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οι παντορροϊκοί, τ' αντλιοστάσια, οι καταθλιπτικοί αγωγοί, οι υπερχειλιστές, τα διευθετημένα (ανοικτά ή καλυμμένα) ρέματα και γενικά κάθε έργο που έχει σκοπό τη συλλογή και μεταφορά των ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων μέχρι τους τελικούς αποδέκτες και έχει κατασκευαστεί από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλους δημόσιους φορείς ή τρίτους εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης σύμφωνα με τους όρους του Αρθ-15 του κανονισμού.
2. "Εξωτερική διακλάδωση" ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων είναι ο αγωγός που κατασκευάζεται εξωτερικά του ακινήτου, κατά πλάτος του δρόμου από την ρυμοτομική γραμμή μέχρι την θέση του αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, για την σύνδεση του εσωτερικού δικτύου του ακινήτου με τον αντίστοιχο αγωγό αποχέτευσης. Αναλυτικότερα η εξωτερική διακλάδωση περιγράφεται στο Αρθ-7 του κανονισμού.
3. "Χωριστικό σύστημα αποχέτευσης", είναι το σύστημα που περιλαμβάνει χωριστούς αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και χωριστούς αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ακαθάρτων υδάτων.
4. "Παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης", είναι το σύστημα αποχέτευσης που περιλαμβάνει κοινούς αγωγούς και κοινές εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ομβρίων και των ακαθάρτων υδάτων.
5. "Νόμιμη σύνδεση" ή νόμιμη αποχέτευση των ακαθάρτων ή των ομβρίων ή των υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου, είναι η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ή λοιπών υγρών του ακινήτου, μέσω της αντίστοιχης εξωτερικής διακλάδωσης, με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων ή με το οριστικό παντορροϊκό δίκτυο, που έχει γίνει από τον αρμόδιο φορέα που νόμιμα έχει αυτό το δικαίωμα (ΕΥΔΑΠ., ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Αποδεικτικό στοιχείο νόμιμης σύνδεσης αποτελεί η σχετική βεβαίωση του αρμόδιου φορέα που την κατασκεύασε και η σχετική έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας για την επιβεβαίωσή της.
Όταν πρόκειται για αποχέτευση υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, κλπ, επιπλέον όρος για να είναι νόμιμη η σύνδεσή τους με το οριστικό δίκτυο ακαθάρτων, είναι η χορήγηση άδειας διοχέτευσης από την ΕΥΔΑΠ.
6. "Παράνομη σύνδεση" ή παράνομη αποχέτευση των ακαθάρτων ή των ομβρίων ή των υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου, είναι η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ή λοιπών υγρών του ακινήτου, μέσω της αντίστοιχης εξωτερικής διακλάδωσης, με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων ή με το οριστικό παντορροϊκό δίκτυο, που δεν έχει γίνει από τον αρμόδιο φορέα που νόμιμα έχει αυτό το δικαίωμα (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Όταν πρόκειται για αποχέτευση υγρών αποβλήτων η σύνδεσή τους δεν είναι νόμιμη αν δεν έχει τηρηθεί και ο πρόσθετος όρος της χορήγησης άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Για την παράνομη αποχέτευση των ακαθάρτων, των ομβρίων υδάτων και των λοιπών υγρών ενός ακινήτου στο δίκτυο αποχέτευσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αρθ-11 του κανονισμού.
ΑΡΘΡΟΝ-3 Αρμοδιότητα και κυριότητα φορέων
1. Οι αγωγοί του οριστικού δικτύου αποχέτευσης και οι εξωτερικές διακλαδώσεις κατασκευάζονται σε εγκεκριμένους δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους.
Οι κοινόχρηστοι χώροι ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-2 του ΓΟΚ/85, (Ν-1577/85), όπως εκάστοτε ισχύουν.
2. Η μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών του οριστικού δικτύου και των εξωτερικών διακλαδώσεων γίνεται από τον εκάστοτε αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-24 του Ν-1068/80, απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας έξω από την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου χωρίς την έγγραφο άδεια του εκάστοτε αρμόδιου φορέα.
3. Αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των βασικών αγωγών ακαθάρτων διατομής μεγαλύτερης από Φ30 εκατοστά (πρωτεύον δίκτυο ακαθάρτων ή συλλεκτήρες ακαθάρτων), των διαδημοτικών ή διακοινοτικών αγωγών ακαθάρτων ανεξαρτήτως διατομής (εξαιρουμένων εκείνων της παρ.1γ του Αρθ-12 του Ν-1068/80), των αγωγών του παντορροϊκού συστήματος, των αντλιοστασίων ακαθάρτων, των καταθλιπτικών αγωγών ακαθάρτων και των κέντρων βιολογικών καθαρισμών, είναι η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8β του Αρθ-1 και της παρ.1β του Αρθ-12 του Ν-1068/80.
4. Αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των αγωγών ακαθάρτων διατομής μικρότερης ή ίσης από Φ30 εκατοστά (δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο ακαθάρτων), καθώς και για την κατασκευή όλων των εξωτερικών διακλαδώσεων ακαθάρτων, είναι οι ΟΤΑ εντός των διοικητικών ορίων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.1α και παρ.1β του Αρθ-12 του Ν-1068/80 και τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-9 του Ν-2744/99.
5. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8β του Αρθ-1, της παρ.3β του Αρθ-13, της παρ.2 του Αρθ-19 του Ν-1068/80 και της παρ.1 του Αρθ-3 του Ν-2744/99, αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την μελέτη, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση όλων των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων ήτοι των αγωγών, των εξωτερικών διακλαδώσεων, των αντλιοστασίων ακαθάρτων, των καταθλιπτικών αγωγών, των αγωγών του παντορροϊκού συστήματος και των κέντρων βιολογικών καθαρισμών στην γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ, είναι η ΕΥΔΑΠ στην κυριότητα της οποίας ανήκουν τ' ανωτέρω έργα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 του ΝΔ-2722/53 όπως τροποποιήθηκαν με το Αρθ-10 του ΑΝ-489/68 στην περιουσία της ΕΥΔΑΠ ανήκουν και οι προκύπτουσες εκτάσεις από κάλυψη ή διαρρύθμιση ή μετατόπιση ρέματος.
6. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-6 του Ν-2744/99, αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών ομβρίων, των εξωτερικών διακλαδώσεων ομβρίων, των φρεατίων υδροσυλλογής, των διευθετημένων ή μη ρεμάτων (ανοικτών ή καλυμμένων) και εν γένει των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι αγωγοί ομβρίων, οι εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, τα φρεάτια υδροσυλλογής, τα διευθετημένα ρέματα και εν γένει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκουν στην κυριότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΑΡΘΡΟΝ-4 Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ενός ακινήτου
Υποχρεώσεις του κυρίου του ακινήτου
1. Τα εσωτερικά δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης ενός ακινήτου κατασκευάζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του "Κανονισμού εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων", εντός του χώρου του ακινήτου και μέχρι την ρυμοτομική γραμμή του. Η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των εσωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ενός ακινήτου γίνεται πάντοτε με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου.
2. Ο κύριος του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να διαχωρίζει το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων από το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων του ακινήτου και ν' αποχετεύει χωριστά τ' ακάθαρτα και χωριστά τα όμβρια ύδατα.
Αν σε ακίνητο εκτός των οικιακών λυμάτων και των ομβρίων υδάτων υπάρχουν και βιομηχανικά ή άλλα απόβλητα ο κύριος του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να κατασκευάζει χωριστό εσωτερικό δίκτυο για τα απόβλητα αυτά.
3. Για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου, σε οποιοδήποτε σύστημα αποχέτευσης, (χωριστικό ή παντορροϊκό), πρέπει να υπάρχει εντός του ακινήτου, παρά την ρυμοτομική γραμμή, και πάντοτε πριν από το φρεάτιο προσαρμογής και ελέγχου, προς την πλευρά του ακινήτου, αυτόματη αλλά και χειροκίνητη δικλείδα ασφαλείας. Η δικλείδα αυτή αποτελεί μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων και πρέπει να τοποθετείται και να συντηρείται με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου.
Η θέση της πρέπει να είναι κατάλληλη για να μπορούν να την ελέγχουν, όταν χρειασθεί, τ' αρμόδια όργανα που έχουν νόμιμα την ευθύνη λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου.
Ο κύριος του ακινήτου είναι ο μόνος υπεύθυνος για ζημιές που μπορεί να γίνουν στο ακίνητό του ή αλλού, από έλλειψη ή κακή λειτουργία της δικλείδας ασφαλείας.
Όλες οι σωληνώσεις κάθε εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, ή ομβρίων ή άλλων υγρών του ακινήτου πρέπει να συντρέχουν σε κοινό σημείο πριν από την δικλείδα ασφαλείας στη γενική παγίδα (μηχανικό σίφωνα) η οποία πρέπει να διαθέτει στόμιο καθαρισμού.
Αν ακίνητο έχει προσόψεις σε περισσότερες από μία οδούς, στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, ο κύριος του ακινήτου κατασκευάζει τα εσωτερικά δίκτυα προς τον αγωγό της οδού, που σύμφωνα με την παρ.7 του Αρθ-7 του κανονισμού πρόκειται να συνδεθούν τα εσωτερικά δίκτυα.
4. Οι συνδέσεις των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου γίνονται απ' ευθείας χωρίς την μεσολάβηση βόθρων, στεγανών ή μη, των οποίων η κατασκευή απαγορεύεται εν προκειμένω.
5. Μετά την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, ή ομβρίων ή άλλων υγρών, ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου, οι κύριοι των ακινήτων οφείλουν να κατεδαφίσουν και ν' αχρηστεύσουν με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη τους, όπως ενεργούν για κάθε εργασία του εσωτερικού δικτύου, κάθε παλαιά εγκατάσταση αποχέτευσης, όπως βόθρους ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, παλαιές σωληνώσεις αποχέτευσης προς βόθρους, ή προς εξωτερικές διακλαδώσεις, ή προς αγωγούς που καταργήθηκαν κτλ.
Για ν' αχρηστευθούν οι βόθροι, άσχετα αν κατεδαφισθούν ή όχι, πρέπει να εκκενωθούν τελείως και το περιεχόμενό τους ν' απομακρυνθεί. Μετά την εκκένωση οι βόθροι πρέπει να γεμιστούν με καθαρά, κατάλληλα υλικά. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη του περιεχομένου των βόθρων σε αγωγό αποχέτευσης.
6. Όταν ο αγωγός του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, βρίσκεται σε στάθμη υψηλότερη της στάθμης υπογείων ή άλλων χώρων του ακινήτου και είναι αδύνατη η αποχέτευση μέρους ή όλης της ποσότητας των ακαθάρτων ή ομβρίων του ακινήτου με βαρύτητα, τότε επιβάλλεται η μηχανική ανύψωση (άντληση) των υδάτων αυτών, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον "Κανονισμό εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων", όπως εκάστοτε ισχύουν.
7. Όταν η στάθμη της εξόδου του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ενός ακινήτου, εντός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου δεν επιτρέπει την με φυσική ροή (βαρύτητα) σύνδεση του δικτύου αυτού με τον αντίστοιχο αγωγό του οριστικού δικτύου που διέρχεται από οδό του ακινήτου και δεν είναι δυνατή η μηχανική ανύψωση (άντληση) των προς αποχέτευση υδάτων (παρ.6 του άρθρου αυτού), ή όταν ακίνητο δεν έχει πρόσοψη σε εγκεκριμένο δρόμο, ή κοινόχρηστο χώρο, ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας, κατ' εξαίρεση με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του, μπορεί να δεχτεί την διέλευση και έξοδο του εν λόγω εσωτερικού δικτύου, εν όλω ή εν μέρει μέσα από γειτονικό ακίνητο με τους ακολούθους όρους:
α. Ο κύριος του υπόψη ακινήτου να προσκομίσει στον αρμόδιο φορέα αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των κυρίων του γειτονικού ακινήτου.
β. Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων του ακινήτου που θα συνδεθεί, να είναι καθ' όλη την διαδρομή του μέσω του γειτονικού ακινήτου και μέχρι την θέση εξόδου στη ρυμοτομική γραμμή, ανεξάρτητο από το αντίστοιχο εσωτερικό δίκτυο του γειτονικού ακινήτου.
γ. Η θέση εξόδου του εσωτερικού δικτύου του ακινήτου που θα συνδεθεί, στη ρυμοτομική γραμμή του γειτονικού ακινήτου ν' απέχει από την θέση εξόδου του αντίστοιχου εσωτερικού δικτύου του γειτονικού ακινήτου κατάλληλη απόσταση, ώστε στην συνέχεια οι αντίστοιχες εξωτερικές διακλαδώσεις να απέχουν μεταξύ τους στις θέσεις σύνδεσής τους με τον αγωγό αποχέτευσης όχι ολιγότερο από 1,50 μ.
δ. Το αντίστοιχο εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων του γειτονικού ακινήτου να έχει συνδεθεί νόμιμα, προγενέστερα ή ταυτόχρονα με τον αντίστοιχο αγωγό του οριστικού δικτύου αποχέτευσης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο γειτονικό ακίνητο κτίσματα να υποβάλλεται από τον κύριό του υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρήσει από πλευράς του τούς όρους των εδαφ.β και εδαφ.γ της παρούσας παρ.7.
8. Τα υπόγεια ύδατα που εμφανίζονται κάτω από το υπόγειο ή πέριξ των εξωτερικών τοίχων κτισμάτων του ακινήτου συλλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του "Κανονισμού Εσωτερικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων" όπως εκάστοτε ισχύουν.
8.1 Τα υπόγεια ύδατα τα οποία συλλέγονται ως άνω, συνδέονται μέσω της εξωτερικής διακλάδωσης ομβρίων στον αγωγό ομβρίων ή στον παντορροϊκό αγωγό του οριστικού δικτύου ή στην κοίτη φυσικού ή διευθετημένου ρέματος που διέρχεται έμπροσθεν του ακινήτου, πάντοτε ύστερα από τους όρους και την έγκριση του αρμόδιου φορέα (ΕΥΔΑΠ ή ΥΠΕΧΩΔΕ) ώστε αν πρόκειται περί μεγάλων ποσοτήτων υπογείων υδάτων η παροχή σύνδεσής τους να είναι ελεγχόμενη και να μη δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης.
8.2 Σε περίπτωση θεμελίωσης νέων οικοδομών με μεγάλο αριθμό υπογείων σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα ο αρμόδιος φορέας προκειμένου να δώσει την έγκριση της προηγούμενης παρ.8.1, δύναται να ζητήσει από τον κύριο του ακινήτου την σύνταξη ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης για την διαχείριση των υπογείων υδάτων (πχ για άρδευση πρασίνου, για πυρόσβεση μέσω ιδιωτικών ή δημοτικών δεξαμενών, για επανατροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα κτλ).
Η σύνδεση των υπογείων υδάτων στην κοίτη ρέματος επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους των παρ.9 και παρ.10 του Αρθ-6 του κανονισμού.
8.3 Αν δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί αγωγός ομβρίων ή παντορροϊκός του οριστικού δικτύου ή ρέμα έμπροσθεν του ακινήτου, ή αν είναι αδύνατη η σύνδεση των υπογείων υδάτων δια φυσικής ροής, τότε ο κύριος του ακινήτου πρέπει να κατασκευάζει σύμφωνα με τις διατάξεις του "Κανονισμού Εσωτερικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων", όπως εκάστοτε ισχύουν, φρεάτιο στο οποίο να συλλέγονται δια διάτρητων σωλήνων αποστράγγισης τα υπόγεια ύδατα και από το οποίο να αντλούνται τα ύδατα αυτά αυτόματα και να οδηγούνται ομοίως μέσω μηχανικού σίφωνα είτε στο φρεάτιο ελέγχου της εξωτερικής διακλάδωσης, είτε με κλειστό αγωγό, ρυθμιζόμενης ροής, κάτω από την στάθμη του πεζοδρομίου, στο ρείθρο του δρόμου, επίσης πάντοτε υπό τους όρους και την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
9. Τα προερχόμενα από πισίνα ή σιντριβάνι ύδατα ενός ακινήτου, οδηγούνται μέσω σωλήνα ρυθμιζόμενης ροής σε θέση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων πριν από την δικλείδα ασφαλείας και τον μηχανικό σίφωνα του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων απ' όπου αποχετεύονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποχετεύονται και τα ακάθαρτα ύδατα του ακινήτου.
ΑΡΘΡΟΝ-5 Αποχετευόμενα υγρά - Απαγόρευση χρησιμοποίησής τους
1. Με το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων των ακινήτων πρέπει να αποχετεύονται υποχρεωτικά τα προϊόντα των χώρων υγιεινής και γενικά των χώρων οικιακής χρήσης των ακινήτων, ήτοι τα οικιακά λύματα.
2. Δεν επιτρέπεται η διοχέτευση στους αγωγούς, τα φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης και τα ρέματα των ακολούθων ουσιών, έστω και αν προέρχονται από οικιακή εν μέρει ή εν όλω χρήση:
α. Υγρών που προέρχονται γενικά από εκκένωση βόθρων, στεγανών ή απορροφητικών, αν δεν προηγηθεί:
(i) κατάλληλη προεπεξεργασία τους, ώστε η ποιότητα των υγρών αυτών να αντιστοιχεί στην ποιότητα των οικιακών λυμάτων και,
(ii) άδεια της ΕΥΔΑΠ.
β. Κάθε είδους υλικών που μπορούν να εμφράξουν τους αγωγούς, όπως απορρίμματα μαγειρείων, σκουπίδια, προϊόντα κατεδαφίσεων, προϊόντα δεξαμενών καθιζήσεων, άμμος, στάχτη, κουρέλια, κοπριά ζώων, απορρίμματα σφαγείων, δύσκολα βιοαποικοδομήσιμες ύλες (πλαστικά τεμάχια, γυαλιά κλπ) έστω και μέσω σκουπιδοφάγων ή άλλων ανάλογων μέσων.
γ. Εύφλεκτων ή εκρηκτικών ή άλλων ουσιών, που μπορούν να κάνουν ζημιές στο αποχετευτικό δίκτυο ή να δημιουργήσουν κίνδυνο για τη ζωή του προσωπικού συντήρησης.
δ. Αερίων και ατμών, από στεγνωτήρια και διάφορα άλλα καταστήματα.
ε. Ουσιών που παράγουν δηλητηριώδη, ή ασφυξιογόνα αέρια.
στ. Υγρών που μπορούν, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξέα, αλκάλια, άλατα, πίσσα κλπ να βλάψουν τα υλικά κατασκευής των αγωγών αποχέτευσης, ή να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των αγωγών, (πχ καταπτώσεις, χημικές κατακρημνίσεις, κατακαθίσεις, ή αποθέσεις μέσα στους αγωγούς κτλ).
ζ. Ουσιών που λόγω αποσύνθεσης, ζύμωσης κλπ δημιουργούν έντονες ή ενοχλητικές αναθυμιάσεις.
η. Υγρών με μεγάλη περιεκτικότητα, κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ, σε λίπη και έλαια.
θ. Υγρών με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών Κελσίου, όταν αποχετεύονται σε αγωγούς και υγρών με θερμοκρασία μεγαλύτερη 28 βαθμών Κελσίου, όταν αποχετεύονται σε ρεύματα.
ι. Υγρών σε μεγάλες ποσότητες που κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ και των υπηρεσιών των συναρμόδιων φορέων, δύναται να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης.
ια. Υγρών γενικά με ουσίες και μέταλλα που δεν πληρούν τους όρους των προδιαγραφών που ισχύουν κάθε φορά για την προστασία των αγωγών και των εγκαταστάσεων αποχέτευσης, ή που μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στη λειτουργία των έργων επεξεργασίας και βιολογικών καθαρισμών των λυμάτων.
3. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση για οποιοδήποτε σκοπό υγρών αποχέτευσης που ρέουν σε διευθετημένα ή αδιευθέτητα ρεύματα, σε αγωγούς ομβρίων, ακαθάρτων, ή παντορροϊκούς χωρίς την άδεια του αρμόδιου φορέα.
ΑΡΘΡΟΝ-6 Υποχρέωση σύνδεσης εσωτερικών δικτύων ενός ακινήτου
1. Σε κάθε οδό που υπάρχει και λειτουργεί αγωγός του οριστικού δικτύου ακαθάρτων ή του παντορροϊκού, οι κύριοι των παροδίων ακινήτων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων των ακινήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1α του Αρθ-12 και του Αρθ-14 του Ν-1068/80 και την διαδικασία του Αρθ-10 του κανoνισμού.
2. Αν σε μία οδό υπάρχει και λειτουργεί αγωγός του οριστικού δικτύου ομβρίων ή του παντορροϊκού, ή ρέμα, οι κύριοι των παροδίων ακινήτων δεν είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν για την σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ομβρίων των ακινήτων τους με τον αγωγό αυτό.
Σε ειδικές περιπτώσεις ακινήτων (λιμνάζοντα όμβρια σε ακάλυπτους κτλ που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την απομάκρυνσή τους) η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να επιτρέψει ή να επιβάλλει την υποχρεωτική σύνδεση των ομβρίων υδάτων, χρεώνοντας πάντοτε στους κύριους των ακινήτων την δαπάνη κατασκευής της απαιτουμένης εξωτερικής διακλάδωσης ομβρίων.
3. Η υποχρέωση των κυρίων των ακινήτων για σύνδεση με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων ισχύει και για μη οικοδομημένα ακίνητα (οικόπεδα) και γενικά για ακάλυπτους χώρους των ακινήτων, εφόσον λόγω της υψομετρικής διαμόρφωσής τους λιμνάζουν όμβρια.
4. Στους αγωγούς ακαθάρτων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης, συνδέονται μόνο τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ή των άλλων υγρών αποβλήτων των ακινήτων και στους αγωγούς ομβρίων, και τα ρέματα συνδέονται μόνο τα εσωτερικά δίκτυα ομβρίων των ακινήτων, μέσω των αντιστοίχων εξωτερικών διακλαδώσεων.
Στους παντορροϊκούς αγωγούς συνδέονται τα εσωτερικά δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων των ακινήτων, μέσω κοινής εξωτερικής διακλάδωσης.
5. Όταν το εσωτερικό δίκτυο ομβρίων ενός ακινήτου δεν συνδέεται (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) με αγωγό ομβρίων, ή παντορροϊκό, ή ρέμα, ο κύριος του ακινήτου αυτού είναι υποχρεωμένος να διοχετεύει τα όμβρια του δικτύου αυτού με κλειστό αγωγό κάτω από την στάθμη του πεζοδρομίου, στο ρείθρο της οδού.
6. Σε ακίνητα τα οποία έχουν πρόσοψη μόνο σε ιδιωτικές οδούς, στοές κλπ που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χαρακτηρίζονται κοινόχρηστοι χώροι, οι κύριοι των ακινήτων αυτών υποχρεούνται να μεριμνούν για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή ομβρίων των ακινήτων αυτών στους αντίστοιχους αγωγούς που υπάρχουν και λειτουργούν στους υπόψη κοινόχρηστους χώρους, όπως ακριβώς μεριμνούν και για τα ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε εγκεκριμένες οδούς.
Η λειτουργία και συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης και των εξωτερικών διακλαδώσεων επί κοινοχρήστων χώρων γίνεται από την ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως και για τα υπόλοιπα έργα του οριστικού δικτύου σύμφωνα με τον Ν-1068/80, τον Ν-2744/99 και το Αρθ-9 του κανονισμού όπως εκάστοτε ισχύουν. Για την ένταξή τους στο οριστικό δίκτυο εφαρμόζεται το Αρθ-15 του κανονισμού.
7. Οι υποχρεώσεις των προηγουμένων παραγράφων για σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή ομβρίων με τους αντίστοιχους αγωγούς του οριστικού δικτύου ισχύουν και για ακίνητα που αποχετεύονται σε παλαιούς αγωγούς οι οποίοι έχουν κατασκευασθεί πριν την ισχύ του Ν-1068/80, δεν δύναται να ενταχθούν στο οριστικό δίκτυο και πρόκειται να καταργηθούν μετά την κατασκευή των αγωγών του οριστικού δικτύου.
8. Ο αρμόδιος φορέας, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας ή δημόσιας ασφάλειας, μπορεί να εγκρίνει την προσωρινή αναβολή της σύνδεσης των ακαθάρτων ενός ακινήτου του οποίου οι εγκαταστάσεις πρόκειται να διατηρηθούν ολιγότερον από ένα έτος.
Στην περίπτωση αυτή ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο φορέα συνοδευόμενη από επίσημα αποδεικτικά στοιχεία του χρόνου διατήρησης των εγκαταστάσεων. Η προσωρινή αναβολή που εγκρίνεται ως άνω, δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα έτος. Μετά την λήξη της αναβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου.
9. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να επιτρέψει ή και να επιβάλλει την σύνδεση των ομβρίων υδάτων, ενός ακινήτου στην κοίτη φυσικού ή διευθετημένου ρέματος με κατάλληλη κατασκευή.
Με απόφαση της υπηρεσίας αυτής ορίζονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση οι όροι σύνδεσης. Η δαπάνη της σύνδεσης αυτής βαρύνει τον κύριο του ακινήτου.
10. Οι όροι της προηγούμενης παρ.9 του παρόντος Αρθ-για την σύνδεση των ομβρίων στην φυσική ή διευθετημένη κοίτη ρέματος ισχύουν και για την σύνδεση των καθαρών νερών που προέρχονται από την αποστράγγιση του υπεδάφους ενός ακινήτου και συλλέγονται σύμφωνα με την παραγρ. 8 του Αρθ-4 του κανονισμού.
ΑΡΘΡΟΝ-7 Εξωτερικές διακλαδώσεις
1. Κάθε εξωτερική διακλάδωση υποχρεωτικά περιλαμβάνει:
α. Τον αγωγό ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων κατά πλάτος της εγκεκριμένης οδού (από το ακίνητο προς τον κεντρικό αγωγό).
β. Το φρεάτιο προσαρμογής του εσωτερικού δικτύου ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων με τον αντίστοιχο αγωγό της προηγούμενης παρ.1α.
Το φρεάτιο αυτό τοποθετείται εκτός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου.
γ. Την σύνδεση του αγωγού της παρ.1α με τον αντίστοιχο αγωγό ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων που διέρχεται κατά μήκος της εγκεκριμένης οδού, έμπροσθεν του ακινήτου.
Ενδεικτικά η εξωτερική διακλάδωση και ο τρόπος κατασκευής της φαίνεται στα σχέδια 1, 1α, 1β και 2, του παραρτήματος που συνοδεύει τον κανονισμό.
2. Το φρεάτιο προσαρμογής χρησιμεύει για τον έλεγχο του εσωτερικού δικτύου και της εξωτερικής διακλάδωσης, καθώς και για την συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της εξωτερικής διακλάδωσης.
Σε εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων υδάτων που είχαν κατασκευασθεί από την ΕΥΔΑΠ ή τον τέως ΟΑΠ πριν την ισχύ του ΠΔ-6/86 (όταν δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του φρεατίου προσαρμογής και η χρέωση της δαπάνης του στον κύριο του ακινήτου), η ΕΥΔΑΠ μετά την ισχύ του κανονισμού αυτού, δύναται να κατασκευάσει τα φρεάτια προσαρμογής στις περιπτώσεις που αυτά ελλείπουν και εφόσον δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία και συντήρηση των εξωτερικών διακλαδώσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές η δαπάνη κατασκευής των φρεατίων χρεώνεται απολογιστικά στους κυρίους των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, ή απ' ευθείας στους κυρίους των ακινήτων όταν τ' ακίνητά τους δεν υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ.
Σε εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων υδάτων που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ μετά την ισχύ του ΠΔ-6/86 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατασκευές αυτές τα φρεάτια προσαρμογής, η ΕΥΔΑΠ δύναται να τα κατασκευάσει και να χρεώσει την δαπάνη τους στους ΟΤΑ που είχαν την υποχρέωση της κατασκευής των.
3. Αν το φρεάτιο προσαρμογής δεν δύναται να κατασκευασθεί εκτός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου, τότε κατασκευάζεται από τον κύριο του ακινήτου εντός του ακινήτου, όσο το δυνατό πλησιέστερα προς την ρυμοτομική γραμμή, σε θέση άμεσα επισκέψιμη και ελεύθερη. Στην περίπτωση αυτή η δικλείδα ασφαλείας τοποθετείται σε κατάλληλη θέση ώστε να προστατεύεται το ακίνητο.
4. Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες ή άλλες ανάλογες χρήσεις των ακινήτων το φρεάτιο προσαρμογής της εξωτερικής διακλάδωσης, των οικιακών λυμάτων, δύναται να είναι ταυτόχρονα και φρεάτιο ελέγχου και δειγματοληψίας των υγρών αποβλήτων (επεξεργασμένων ή μη). Στην περίπτωση αυτή το φρεάτιο προσαρμογής κατασκευάζεται σύμφωνα με το σχέδιο (2) που συνοδεύει τον κανονισμό αυτό.
Εφόσον η ΕΥΔΑΠ κρίνει απαραίτητο, μπορεί να επιβάλει την κατασκευή χωριστών εξωτερικών διακλαδώσεων και φρεατίων προσαρμογής για τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά ή άλλα υγρά απόβλητα. Και στην περίπτωση αυτή το φρεάτιο προσαρμογής των υγρών αποβλήτων θα χρησιμεύει ταυτόχρονα και ως φρεάτιο ελέγχου και δειγματοληψίας των αποβλήτων αυτών.
5. Το βάθος Η, της εξωτερικής διακλάδωσης, όπως ορίζεται στα σχέδια 1 και 1α, πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1,20 μ. Αν το δίκτυο ακαθάρτων είναι αβαθές, επιτρέπεται η κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης σε βάθος μικρότερο από 1,20 μ., αλλά τότε πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των σωλήνων από θραύση.
Η εξωτερική διακλάδωση πρέπει να κατασκευάζεται, κατά κανόνα κάτω από τους αγωγούς ύδρευσης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να εξασφαλίζεται η πλήρης στεγανότητα των σωλήνων της διακλάδωσης όπως ενδεικτικά φαίνεται στο σχέδιο 1β.
6. Οι εξωτερικές διακλαδώσεις των ακαθάρτων υδάτων κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Αρθ-12 (παρ.1α) και 14 του Ν-1068/80 από τους ΟΤΑ και οι εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-6 του Ν-2744/99 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ΕΥΔΑΠ, κατ' εξαίρεση σε περιπτώσεις κινδύνου για την δημόσια υγεία και ασφάλεια (εμφράξεις, διαρροές ακαθάρτων, λιμνάζοντα όμβρια ύδατα κτλ) δύναται να κατασκευάζει εξωτερικές διακλαδώσεις, ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων και να χρεώνει την δαπάνη τους στους κυρίους των ακινήτων με βάση τον απολογισμό της δαπάνης, μέσω των λογαριασμών ύδρευσης ή εφόσον τ' ακίνητα δεν υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ, απ' ευθείας στους κυρίους τους.
7. Για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε περισσότερες από μία οδούς, στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν αγωγοί ακαθάρτων ή ομβρίων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης, οι εξωτερικές διακλαδώσεις και οι συνδέσεις των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή των ομβρίων του ακινήτου γίνονται με τον αγωγό ακαθάρτων ή ομβρίων που εξυπηρετεί καλύτερα τ' ακίνητο.
ΑΡΘΡΟΝ-8 Αριθμός εξωτερικών διακλαδώσεων
1. Κάθε εξωτερική διακλάδωση ακαθάρτων μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ένα ακίνητο και όλα τα κτίρια που βρίσκονται μέσα σ' αυτό θεωρείται ότι αποτελούν ένα σύνολο.
2. Κατ' εξαίρεση από την προηγούμενη παράγραφο επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων από μία εξωτερικών διακλαδώσεων ακαθάρτων, όταν πρόκειται:
α. Για συνοικισμό από μικρές οικίες που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
β. Για πολύ μεγάλα κτίρια.
γ. Για ανεξάρτητα κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο, αλλά με τρόπο που να επιτρέπουν τη διαίρεση του οικοπέδου σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες που να πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ( ΓΟΚ ).
δ. Για ακίνητα εξ αδιαιρέτου που κατά το χρόνο της σχετικής αίτησης σύνδεσης έχουν διαιρεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ-1024/10-11-71 (ΦΕΚ-23/Α/71) περί "διηρημένης ιδιοκτησίας επί οικοδομημάτων ανεγειρομένων επί ενιαίων οικοπέδων", ή που τα κτίρια βρίσκονται σ' αυτά διαπιστώνεται ότι είναι λειτουργικά ανεξάρτητα.
Η ελάχιστη απόσταση των διακλαδώσεων των προηγουμένων περιπτώσεων, εφ' όσον καταλήγουν στον αγωγό της ίδιας οδού ορίζεται σε 5,00 μ. για τις περιπτ.α, περιπτ.β και περιπτ.γ και 1,50 μ. για την περιπτ.δ. Όταν δεν εξασφαλίζονται αυτές οι αποστάσεις, δεν επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων από μία, εξωτερικών διακλαδώσεων.
3. Αν σ' ένα ακίνητο υπάρχουν οικιακά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, τότε σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ-4, για κάθε είδους αποχετευομένων υγρών πρέπει να υπάρχει χωριστό εσωτερικό δίκτυο.
Εφόσον η ΕΥΔΑΠ το κρίνει απαραίτητο, δύναται σύμφωνα με την παρ.4 του Αρθ-7 να επιβάλει την κατασκευή αναλόγων χωριστών εξωτερικών διακλαδώσεων και φρεατίων ελέγχου, έστω και αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις για τις μεταξύ τους αποστάσεις.
4. Αν ένα οικόπεδο διαιρεθεί σε περισσότερα, άρτια και οικοδομήσιμα, κατά τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό ( ΓΟΚ ), το καθένα πρέπει να αποκτήσει χωριστή εξωτερική διακλάδωση, ανεξάρτητη των παρακειμένων του, έστω και αν τα νέα οικόπεδα εξακολουθούν ν' ανήκουν στον ίδιο κύριο.
ΑΡΘΡΟΝ-14 "Τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" και "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" αγωγού ακαθάρτων για ακίνητα με περισσότερες από μία προσόψεις, μετά την ισχύ του Ν-1068/80
1. Αν σ' όλες τις οδούς που αντιστοιχούν στις προσόψεις ενός ακινήτου υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας ΟΤΑ, τότε μόνο ο αρμόδιος ΟΤΑ εισπράττει από τον κύριο του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του Ν-1068/80 την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών.
2. Αν σ' όλες τις οδούς που αντιστοιχούν στις προσόψεις ενός ακινήτου υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, τότε μόνο η ΕΥΔΑΠ εισπράττει από τον κύριο του ακινήτου το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" σύμφωνα με το Αρθ-13 του κανονισμού.
3. Για ακίνητα με προσόψεις σε οδούς στις οποίες υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και των ΟΤΑ τότε:
3.1 Στην περίπτωση που ακίνητο είναι νόμιμα συνδεδεμένο σε αγωγό ακαθάρτων πριν από την ισχύ του ΠΔ-6/86, ισχύουν τ' ακόλουθα:
α. Αν η σύνδεση έχει γίνει σε αγωγό αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ έχει εισπράξει από τον κύριο του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του κανονισμού, το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής όλων των αγωγών που περιβάλλουν τις προσόψεις του ακινήτου, ο αρμόδιος ΟΤΑ δεν εισπράττει την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών αρμοδιότητάς του αλλά επιβαρύνεται ο ίδιος με την δαπάνη αυτή.
β. Αν η σύνδεση έχει γίνει σ' αγωγό αρμοδιότητας ΟΤΑ, και ο ΟΤΑ έχει εισπράξει από τον κύριο του ακινήτου την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" όλων των αγωγών που περιβάλλουν τις προσόψεις του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του Ν-1068/80, η ΕΥΔΑΠ δεν εισπράττει το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής αγωγών αρμοδιότητάς της, αλλά επιβαρύνεται η ίδια με την δαπάνη αυτή.
3.2 Σε περίπτωση νόμιμης σύνδεσης ακινήτου μετά την ισχύ του ΠΔ-6/86, σε αγωγό ακαθάρτων είτε αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, είτε αρμοδιότητας ΟΤΑ, τότε από την ΕΥΔΑΠ εισπράττεται το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής των αγωγών αρμοδιότητάς της και από τους ΟΤΑ η "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών αρμοδιότητάς τους.
4. Σε περιπτώσεις ακινήτων με προσόψεις σε οδούς με αγωγούς ακαθάρτων αρμοδιότητος τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και των ΟΤΑ, που το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" δεν δύναται βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου να προσδιορισθεί, ο τρόπος χρέωσής του αποφασίζεται από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, μετά από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας.
ΑΡΘΡΟΝ-15 Ένταξη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης
1. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις αποχέτευσης που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά την ισχύ του κανονισμού εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης με τους ακόλουθους όρους:
1.1 Με την αποστολή στην ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται περί αγωγών και διακλαδώσεων δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται περί αγωγών και διακλαδώσεων ομβρίων, από τους φορείς που έχουν κατασκευάσει τους αγωγούς και τις διακλαδώσεις αυτές των κάτωθι στοιχείων:
α. Σχεδίων σε κλίμακα 1:500, με τα κατασκευαστικά στοιχεία των αγωγών, των φρεατίων, των διακλαδώσεων και των λοιπών αποχετευτικών έργων. Απαραίτητα κατασκευαστικά στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στα παραπάνω σχέδια είναι τουλάχιστον:
(i) Για τους αγωγούς, η διατομή και η κλίση κάθε τμήματος αγωγού από φρεάτιο σε φρεάτιο.
(ii) Για τα φρεάτια, οι εξαρτήσεις τους από σταθερά σημεία (γωνίες κλπ) και τ' απόλυτα υψόμετρα ροής και εδάφους.
(iii) Για τις εξωτερικές διακλαδώσεις, η θέση τους, με εξάρτηση από το αριστερό ή δεξιό όριο του ακινήτου (οικοπέδου) που εξυπηρετούν και το βάθος τους από τη στάθμη του πεζοδρομίου στη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου (οικοπέδου).
Τα σχέδια πρέπει να είναι θεωρημένα από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του φορέα που κατασκεύασε τα έργα.
β. Βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας που κατασκεύασε τους αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις ότι εφαρμόσθηκε η εγκεκριμένη μελέτη και οι εγκεκριμένες προδιαγραφές κατά την κατασκευή των υπόψη αποχετευτικών έργων.
γ. Αντιγράφων των πιστοποιητικών ελέγχου των χρησιμοποιηθέντων υλικών (σωλήνων κλπ) και,
δ. Αντιγράφου του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής τους.
1.2 Με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας.
2. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις αποχέτευσης που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά την ισχύ του Ν-1068/80 και πριν από την ισχύ του κανονισμού, εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο με τους ακόλουθους όρους:
2.1 Με την αποστολή στην ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και διακλαδώσεις δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και διακλαδώσεις ομβρίων, των σχεδίων του εδαφίου α της παρ.1.1 του παρόντος Αρθ-15 από τους φορείς που έχουν κατασκευάσει τους αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις.
2.2 Με τον έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ των ως άνω σχεδίων, της ποιότητας της κατασκευής και της λειτουργίας των αγωγών και διακλαδώσεων αυτών. Η δαπάνη του υπόψη ελέγχου καταλογίζεται στον κατασκευαστικό φορέα που δεν έστειλε ως όφειλε τα πλήρη στοιχεία για την ένταξη.
2.3 Με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων, ή με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας.
3. Αν οι ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν κατασκευάσει έργα αποχέτευσης σύμφωνα με τις παρ.1 και παρ.2 του παρόντος Αρθ-15 δεν αποστείλουν στην ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ εντός ευλόγου χρόνου τα οριζόμενα αντίστοιχα από τις παρ.1.1 και παρ.2.1 του παρόντος Αρθ-15, στοιχεία, η ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλουν να προσκαλέσουν τους ως άνω κατασκευαστικούς φορείς, εντός τακτής προθεσμίας, για την αποστολή τους και αν οι φορείς αυτοί δεν ανταποκριθούν εντός της ταχθείσας προθεσμίας, έχουν το δικαίωμα να τους καταλογίσουν την δαπάνη έρευνας και μελέτης:
α. για την απόκτηση των στοιχείων του εδαφ.α της παρ.1.1 του παρόντος Αρθ-15 και
β. για τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και τον έλεγχο λειτουργίας των υπόψη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων.
4. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις που έχουν κατασκευασθεί πριν από την ισχύ του Ν-1068/80, όταν ο τέως Ο.Α.Π είχε την ευθύνη κατασκευής τους και σήμερα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει η ένταξή τους στο οριστικό δίκτυο, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου αυτού, η ΕΥΔΑΠ εκτελεί με φροντίδα και δαπάνη της, την απαραίτητη έρευνα και μελέτη:
α. για την απόκτηση των στοιχείων του εδαφ.α της παρ.1.1 του άρθρου αυτού και
β. για τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και τον έλεγχο λειτουργίας των υπόψη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων.
5. Η ένταξη των αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων των ως άνω παρ.3 και παρ.4 γίνεται:
α. αφού περαιωθεί η οριζόμενη στις παρ.3 και παρ.4 έρευνα και μελέτη και διαπιστωθεί ότι προς ένταξη αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα κατασκευής και λειτουργούν χωρίς προβλήματα,
β. με την έκδοση της σχετικής απόφασης της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ένταξή τους, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
6. Το αρχείο των έργων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ομβρίων τηρείται από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και το αρχείο των έργων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων τηρείται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
7. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των κυρίων των ακινήτων προς ΟΤΑ ή ΕΥΔΑΠ ή ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επηρεάζονται από την ένταξη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων στο οριστικό δίκτυο.
ΑΡΘΡΟΝ-16 Ποιότητα υλικών αποχετευτικού δικτύου
1. Οι προκατασκευασμένοι αγωγοί του παντορροϊκού και του χωριστικού συστήματος αποχέτευσης, καθώς επίσης και οι σωλήνες, οι σίφωνες και τα ειδικά τεμάχια των εξωτερικών διακλαδώσεων, προέρχονται από υλικά για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες προδιαγραφές και χρησιμοποιούνται εφόσον έχουν δοκιμαστεί στα κρατικά εργαστήρια και υπάρχει βεβαίωση ότι πληρούν τις εγκεκριμένες προδιαγραφές τους.
2. Οι έλεγχοι στους χυτούς από σκυρόδεμα αγωγούς του δικτύου αποχέτευσης, γίνονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος, όπως εκάστοτε ισχύει.
3. Η εκλογή του κατάλληλου υλικού αγωγού, ή της εσωτερικής επένδυσης αγωγού αποχέτευσης γίνεται πάντοτε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί.
ΑΡΘΡΟΝ-17 Άλλος τρόπος αποχέτευσης
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αποχέτευση των οικιακών λυμάτων σε αγωγούς ακαθάρτων, επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-99 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) που έχει εγκριθεί με το ΝΔ-8/73 (ΦΕΚ-124/Α/9-6-73) όπως εκάστοτε ισχύει, η κατασκευή στεγανών βόθρων για την συγκέντρωση των λυμάτων αυτών.
ΑΡΘΡΟΝ-18 Τρόπος πρόσκλησης, ή ειδοποίησης των κυρίων των ακινήτων
1. Οι ατομικές προσκλήσεις ή ειδοποιήσεις προς τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ανάληψη ευθυνών ή τήρηση προθεσμιών ή για την διακοπή της υδροδότησης ή της αποχέτευσης ενός ακινήτου ή για καταβολή δαπανών ή τελών, γίνονται με όποιο πρόσφορο σύγχρονο μέσο επιλέξει η αρμόδια υπηρεσία.
2. Δεν χρειάζεται πρόσκληση ή ειδοποίηση του κυρίου του ακινήτου αν πρόκειται για έλεγχο του τρόπου αποχέτευσης ενός ακινήτου ή για έλεγχο της τήρησης όρων του κανονισμού.
3. Ο έλεγχος σε εσωτερικούς χώρους ενός ακινήτου θα γίνεται κάθε φορά με παράδοση στον ιδιοκτήτη ή χρήστη του ακινήτου από τα εντεταλμένα όργανα σχετικής εξουσιοδότησης της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ.
4. Σε περίπτωση βλάβης ή εργασιών στο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής ενός ακινήτου και εφόσον οι απαιτούμενες εργασίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την λειτουργία του ευρύτερου δικτύου της περιοχής, γίνεται ενημέρωση των κυρίων των ακινήτων της περιοχής με ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα στα μέσα ενημέρωσης.
ΑΡΘΡΟΝ-19 Τελικές διατάξεις
1. Οι διατάξεις του κανονισμού εφαρμόζονται από την ΕΥΔΑΠ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τους ΟΤΑ και τους κυρίους των ακινήτων στην γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε κάθε επιμέρους διάταξη.
2. Στις περιπτώσεις που δεν είναι πρόσφορη η ανεύρεση των κυρίων των ακινήτων ή αμφισβητείται η κυριότητά τους, οι υποχρεώσεις οικονομικές ή άλλες των κυρίων των ακινήτων που αναφέρονται στον κανονισμό, ισχύουν και για αυτούς που ασκούν νομή των ακινήτων με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και για τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους όπως ορίζεται στην διάταξη του Αρθ-8 παρ.5 του Ν-3481/2-8-06 με την οποία προστέθηκε παρ.6 στο Αρθ-9 του Ν-2744/99 (ΦΕΚ-222/Α/25-10-99).
3. Για ακίνητα στα οποία έχει συσταθεί επικαρπία τις υποχρεώσεις οικονομικές ή άλλες του κυρίου του ακινήτου έχει ο κατέχων την επικαρπία.
4. Οι διατάξεις του ΠΔ-6/86 (ΦΕΚ-3/Α/17-1-86) καταργούνται.
ΑΡΘΡΟΝ-20 Μεταβατικές διατάξεις
Μέχρι να εκδοθεί ο ειδικός Κανονισμός που προβλέπεται από την παρ.1 του Αρθ-22 του Ν-1068/80 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις:
α. Της Νομαρχιακής Αποφ-ΥΓ/179182/656/79 (ΦΕΚ-582/Β/2-7-79) "Περί διαθέσεως υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές διαδικασίες των βιομηχανιών περιοχής Μείζονος Πρωτευούσης, δια του δικτύου υπονόμων και των ρεμάτων που εκτρέπονται στον ΚΑΑ και που εποπτεύονται από τον ΟΑΠ, με αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή Κερατσινίου Πειραιώς".
β. Του ΠΔ/15-6-94 (ΦΕΚ-632/Δ/27-7-94) για τον "Καθορισμό ζώνης προστασίας του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων".
γ. Της Υπουργικής Αποφ-5673/400/5-3-97 (ΦΕΚ-192/Β/14-3-97) που ορίζει "Μέτρα και όρους για την επεξεργασία αστικών λυμάτων".
δ. Του Αρθ-7 του ΠΔ/20-9-95 (ΦΕΚ-1049/Δ/30-11-95) περί επισκευής, εκσυγχρονισμού, ή απομάκρυνσης υφισταμένων βιομηχανιών.
ε. Της Νομαρχιακής Αποφ-ΔΥ/35809/2-11-92, (ΦΕΚ-644/Β/3-11-92) για "Προσωρινή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων δια του Κέντρου Εκκενώσεως Βυτιοφόρων Μεταμόρφωσης Αττικής".
στ. Των κοινών Νομαρχιακών Αποφ-18260/96 και Αποφ-3435/97 για παράταση της ισχύος της Νομαρχιακής Απόφασης της παρ.ε.
ζ. Των εκάστοτε ισχυουσών Αποφάσεων του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για τις διαδικασίες και τ' απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί άδεια αποχέτευσης σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κτλ.
η. Των παρ.2Β, παρ.3 και παρ.4 του Αρθ-11 του ΠΔ/15-6-55 (ΦΕΚ-192/Α/19-7-55).
Παράρτημα
• Βάσει του Αρθ-7, παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) συνοδεύει τον κανονισμό.
• Περιεχόμενα παραρτήματος
Με σεβασμό
Απόστολος Γ. Τσιώλης
Υ.Γ. Ακόμη δεν έχει γίνει απόφραξη του δικτύου και η μόνη που ήρθε σήμερα το πρωί 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:15 ήταν η κ. Βασιλειά της Δνσης Υγιεινής η οποία τράβηξε και φωτογραφία του υπερχειλισμένου αγωγού.
Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Αποφ-Δ16γ/010/178/Γ/21-4-09 (ΦΕΚ-846/Β/6-5-09)
Αποφ-Δ16γ/010/178/Γ/09 (ΦΕΚ-846/Β/09)
Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Tις διατάξεις:
α. Του Αρθ-22 παρ.2 του Ν-1068/80 "περί συστάσεως ενιαίου φορέως Υδρεύσεως - Αποχετεύσεως Πρωτευούσης" (ΦΕΚ-190/Α/80) όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του Αρθ-8 παρ.4 του Ν-3481/06 "Τροποποιήσεις στην νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ-162/Α/06)
β. Του Ν-2744/99 "Ρυθμίσεις θεμάτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ-222/Α/99).
γ. Του Αρθ-90 του ΠΔ-63/05 "Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (ΦΕΚ-98/Α/05) και το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού".
δ. Του Αρθ-4 του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ (ΦΕΚ-11085/ΑΕκαιΕΠΕ/9-10-06).
2. Το Εγγρ-329142/23-8-07 της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, καθώς και τις Αποφ-14283/28-5-03 και Αποφ-15984/1-8-07 του Διοικητικού της Συμβουλίου.
3. Το Εγγρ-Δ16γ/013/244/Γ/8-5-08.
4. Τα Εγγρ-Δ10/20934/7-7-08 και Εγγρ-522/8-7-08 της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων και Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων αντίστοιχα, αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε το νέο Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) της Ανώνυμης Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ ΑΕ) όπως αυτός εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο (Σχετικές αποφάσεις ΔΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ: Αποφ-14283/28-5-03 και Αποφ-15984/1-8-07), που έχει ως εξής:
ΑΡΘΡΟΝ-1 Αντικείμενο του κανονισμού
1. Ο κανονισμός αυτός αντικαθιστά τον εγκεκριμένο με το ΠΔ-6/86 κανονισμό, περιλαμβάνει σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ-22 του Ν-1068/80, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του Αρθ-8 του Ν-3481/2-8-06, τους όρους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης των ακαθάρτων και των ομβρίων υδάτων της γεωγραφικής περιοχής δραστηριότητας της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και οι διατάξεις του εφαρμόζονται αφενός από όλους τους δημόσιους φορείς που έχουν νόμιμα την ευθύνη του δικτύου αποχέτευσης, ήτοι από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ΟΤΑ και αφετέρου από τους κυρίους των ακινήτων που κάνουν (ή πρόκειται να κάνουν) χρήση του δικτύου αποχέτευσης.
2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διοχέτευση στα δίκτυα αποχέτευσης ή στα διευθετημένα ρέματα ή γενικά σε ανοικτούς αγωγούς, υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, νοσοκομεία, εργαστήρια, συνεργεία, στάβλους, σφαγεία ή από άλλες βλαπτικές χρήσεις, περιλαμβάνονται στον "ειδικό κανονισμό λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης" που προβλέπεται από την παρ.1 του Αρθ-22 του Ν-1068/80.
ΑΡΘΡΟΝ-2 Βασικές έννοιες
1. Το "οριστικό δίκτυο" αποχέτευσης αποτελούν οι αγωγοί ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οι παντορροϊκοί, τ' αντλιοστάσια, οι καταθλιπτικοί αγωγοί, οι υπερχειλιστές, τα διευθετημένα (ανοικτά ή καλυμμένα) ρέματα και γενικά κάθε έργο που έχει σκοπό τη συλλογή και μεταφορά των ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων μέχρι τους τελικούς αποδέκτες και έχει κατασκευαστεί από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλους δημόσιους φορείς ή τρίτους εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης σύμφωνα με τους όρους του Αρθ-15 του κανονισμού.
2. "Εξωτερική διακλάδωση" ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων είναι ο αγωγός που κατασκευάζεται εξωτερικά του ακινήτου, κατά πλάτος του δρόμου από την ρυμοτομική γραμμή μέχρι την θέση του αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, για την σύνδεση του εσωτερικού δικτύου του ακινήτου με τον αντίστοιχο αγωγό αποχέτευσης. Αναλυτικότερα η εξωτερική διακλάδωση περιγράφεται στο Αρθ-7 του κανονισμού.
3. "Χωριστικό σύστημα αποχέτευσης", είναι το σύστημα που περιλαμβάνει χωριστούς αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και χωριστούς αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ακαθάρτων υδάτων.
4. "Παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης", είναι το σύστημα αποχέτευσης που περιλαμβάνει κοινούς αγωγούς και κοινές εξωτερικές διακλαδώσεις για την αποχέτευση των ομβρίων και των ακαθάρτων υδάτων.
5. "Νόμιμη σύνδεση" ή νόμιμη αποχέτευση των ακαθάρτων ή των ομβρίων ή των υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου, είναι η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ή λοιπών υγρών του ακινήτου, μέσω της αντίστοιχης εξωτερικής διακλάδωσης, με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων ή με το οριστικό παντορροϊκό δίκτυο, που έχει γίνει από τον αρμόδιο φορέα που νόμιμα έχει αυτό το δικαίωμα (ΕΥΔΑΠ., ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Αποδεικτικό στοιχείο νόμιμης σύνδεσης αποτελεί η σχετική βεβαίωση του αρμόδιου φορέα που την κατασκεύασε και η σχετική έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας για την επιβεβαίωσή της.
Όταν πρόκειται για αποχέτευση υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, κλπ, επιπλέον όρος για να είναι νόμιμη η σύνδεσή τους με το οριστικό δίκτυο ακαθάρτων, είναι η χορήγηση άδειας διοχέτευσης από την ΕΥΔΑΠ.
6. "Παράνομη σύνδεση" ή παράνομη αποχέτευση των ακαθάρτων ή των ομβρίων ή των υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου, είναι η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ή λοιπών υγρών του ακινήτου, μέσω της αντίστοιχης εξωτερικής διακλάδωσης, με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων ή με το οριστικό παντορροϊκό δίκτυο, που δεν έχει γίνει από τον αρμόδιο φορέα που νόμιμα έχει αυτό το δικαίωμα (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Όταν πρόκειται για αποχέτευση υγρών αποβλήτων η σύνδεσή τους δεν είναι νόμιμη αν δεν έχει τηρηθεί και ο πρόσθετος όρος της χορήγησης άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Για την παράνομη αποχέτευση των ακαθάρτων, των ομβρίων υδάτων και των λοιπών υγρών ενός ακινήτου στο δίκτυο αποχέτευσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αρθ-11 του κανονισμού.
ΑΡΘΡΟΝ-3 Αρμοδιότητα και κυριότητα φορέων
1. Οι αγωγοί του οριστικού δικτύου αποχέτευσης και οι εξωτερικές διακλαδώσεις κατασκευάζονται σε εγκεκριμένους δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους.
Οι κοινόχρηστοι χώροι ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-2 του ΓΟΚ/85, (Ν-1577/85), όπως εκάστοτε ισχύουν.
2. Η μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών του οριστικού δικτύου και των εξωτερικών διακλαδώσεων γίνεται από τον εκάστοτε αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ κτλ).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-24 του Ν-1068/80, απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας έξω από την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου χωρίς την έγγραφο άδεια του εκάστοτε αρμόδιου φορέα.
3. Αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των βασικών αγωγών ακαθάρτων διατομής μεγαλύτερης από Φ30 εκατοστά (πρωτεύον δίκτυο ακαθάρτων ή συλλεκτήρες ακαθάρτων), των διαδημοτικών ή διακοινοτικών αγωγών ακαθάρτων ανεξαρτήτως διατομής (εξαιρουμένων εκείνων της παρ.1γ του Αρθ-12 του Ν-1068/80), των αγωγών του παντορροϊκού συστήματος, των αντλιοστασίων ακαθάρτων, των καταθλιπτικών αγωγών ακαθάρτων και των κέντρων βιολογικών καθαρισμών, είναι η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8β του Αρθ-1 και της παρ.1β του Αρθ-12 του Ν-1068/80.
4. Αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των αγωγών ακαθάρτων διατομής μικρότερης ή ίσης από Φ30 εκατοστά (δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο ακαθάρτων), καθώς και για την κατασκευή όλων των εξωτερικών διακλαδώσεων ακαθάρτων, είναι οι ΟΤΑ εντός των διοικητικών ορίων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.1α και παρ.1β του Αρθ-12 του Ν-1068/80 και τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-9 του Ν-2744/99.
5. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8β του Αρθ-1, της παρ.3β του Αρθ-13, της παρ.2 του Αρθ-19 του Ν-1068/80 και της παρ.1 του Αρθ-3 του Ν-2744/99, αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την μελέτη, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση όλων των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων ήτοι των αγωγών, των εξωτερικών διακλαδώσεων, των αντλιοστασίων ακαθάρτων, των καταθλιπτικών αγωγών, των αγωγών του παντορροϊκού συστήματος και των κέντρων βιολογικών καθαρισμών στην γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ, είναι η ΕΥΔΑΠ στην κυριότητα της οποίας ανήκουν τ' ανωτέρω έργα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 του ΝΔ-2722/53 όπως τροποποιήθηκαν με το Αρθ-10 του ΑΝ-489/68 στην περιουσία της ΕΥΔΑΠ ανήκουν και οι προκύπτουσες εκτάσεις από κάλυψη ή διαρρύθμιση ή μετατόπιση ρέματος.
6. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-6 του Ν-2744/99, αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη για την μελέτη, κατασκευή, ένταξη, λειτουργία και συντήρηση των αγωγών ομβρίων, των εξωτερικών διακλαδώσεων ομβρίων, των φρεατίων υδροσυλλογής, των διευθετημένων ή μη ρεμάτων (ανοικτών ή καλυμμένων) και εν γένει των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι αγωγοί ομβρίων, οι εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, τα φρεάτια υδροσυλλογής, τα διευθετημένα ρέματα και εν γένει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκουν στην κυριότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΑΡΘΡΟΝ-4 Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ενός ακινήτου
Υποχρεώσεις του κυρίου του ακινήτου
1. Τα εσωτερικά δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης ενός ακινήτου κατασκευάζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του "Κανονισμού εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων", εντός του χώρου του ακινήτου και μέχρι την ρυμοτομική γραμμή του. Η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των εσωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ενός ακινήτου γίνεται πάντοτε με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου.
2. Ο κύριος του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να διαχωρίζει το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων από το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων του ακινήτου και ν' αποχετεύει χωριστά τ' ακάθαρτα και χωριστά τα όμβρια ύδατα.
Αν σε ακίνητο εκτός των οικιακών λυμάτων και των ομβρίων υδάτων υπάρχουν και βιομηχανικά ή άλλα απόβλητα ο κύριος του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να κατασκευάζει χωριστό εσωτερικό δίκτυο για τα απόβλητα αυτά.
3. Για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου, σε οποιοδήποτε σύστημα αποχέτευσης, (χωριστικό ή παντορροϊκό), πρέπει να υπάρχει εντός του ακινήτου, παρά την ρυμοτομική γραμμή, και πάντοτε πριν από το φρεάτιο προσαρμογής και ελέγχου, προς την πλευρά του ακινήτου, αυτόματη αλλά και χειροκίνητη δικλείδα ασφαλείας. Η δικλείδα αυτή αποτελεί μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων και πρέπει να τοποθετείται και να συντηρείται με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου.
Η θέση της πρέπει να είναι κατάλληλη για να μπορούν να την ελέγχουν, όταν χρειασθεί, τ' αρμόδια όργανα που έχουν νόμιμα την ευθύνη λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου.
Ο κύριος του ακινήτου είναι ο μόνος υπεύθυνος για ζημιές που μπορεί να γίνουν στο ακίνητό του ή αλλού, από έλλειψη ή κακή λειτουργία της δικλείδας ασφαλείας.
Όλες οι σωληνώσεις κάθε εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, ή ομβρίων ή άλλων υγρών του ακινήτου πρέπει να συντρέχουν σε κοινό σημείο πριν από την δικλείδα ασφαλείας στη γενική παγίδα (μηχανικό σίφωνα) η οποία πρέπει να διαθέτει στόμιο καθαρισμού.
Αν ακίνητο έχει προσόψεις σε περισσότερες από μία οδούς, στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, ο κύριος του ακινήτου κατασκευάζει τα εσωτερικά δίκτυα προς τον αγωγό της οδού, που σύμφωνα με την παρ.7 του Αρθ-7 του κανονισμού πρόκειται να συνδεθούν τα εσωτερικά δίκτυα.
4. Οι συνδέσεις των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου γίνονται απ' ευθείας χωρίς την μεσολάβηση βόθρων, στεγανών ή μη, των οποίων η κατασκευή απαγορεύεται εν προκειμένω.
5. Μετά την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, ή ομβρίων ή άλλων υγρών, ενός ακινήτου με τους αντίστοιχους αγωγούς αποχέτευσης του οριστικού δικτύου, οι κύριοι των ακινήτων οφείλουν να κατεδαφίσουν και ν' αχρηστεύσουν με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη τους, όπως ενεργούν για κάθε εργασία του εσωτερικού δικτύου, κάθε παλαιά εγκατάσταση αποχέτευσης, όπως βόθρους ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, παλαιές σωληνώσεις αποχέτευσης προς βόθρους, ή προς εξωτερικές διακλαδώσεις, ή προς αγωγούς που καταργήθηκαν κτλ.
Για ν' αχρηστευθούν οι βόθροι, άσχετα αν κατεδαφισθούν ή όχι, πρέπει να εκκενωθούν τελείως και το περιεχόμενό τους ν' απομακρυνθεί. Μετά την εκκένωση οι βόθροι πρέπει να γεμιστούν με καθαρά, κατάλληλα υλικά. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη του περιεχομένου των βόθρων σε αγωγό αποχέτευσης.
6. Όταν ο αγωγός του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων, βρίσκεται σε στάθμη υψηλότερη της στάθμης υπογείων ή άλλων χώρων του ακινήτου και είναι αδύνατη η αποχέτευση μέρους ή όλης της ποσότητας των ακαθάρτων ή ομβρίων του ακινήτου με βαρύτητα, τότε επιβάλλεται η μηχανική ανύψωση (άντληση) των υδάτων αυτών, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον "Κανονισμό εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων", όπως εκάστοτε ισχύουν.
7. Όταν η στάθμη της εξόδου του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων ή ομβρίων ενός ακινήτου, εντός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου δεν επιτρέπει την με φυσική ροή (βαρύτητα) σύνδεση του δικτύου αυτού με τον αντίστοιχο αγωγό του οριστικού δικτύου που διέρχεται από οδό του ακινήτου και δεν είναι δυνατή η μηχανική ανύψωση (άντληση) των προς αποχέτευση υδάτων (παρ.6 του άρθρου αυτού), ή όταν ακίνητο δεν έχει πρόσοψη σε εγκεκριμένο δρόμο, ή κοινόχρηστο χώρο, ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας, κατ' εξαίρεση με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του, μπορεί να δεχτεί την διέλευση και έξοδο του εν λόγω εσωτερικού δικτύου, εν όλω ή εν μέρει μέσα από γειτονικό ακίνητο με τους ακολούθους όρους:
α. Ο κύριος του υπόψη ακινήτου να προσκομίσει στον αρμόδιο φορέα αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των κυρίων του γειτονικού ακινήτου.
β. Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων του ακινήτου που θα συνδεθεί, να είναι καθ' όλη την διαδρομή του μέσω του γειτονικού ακινήτου και μέχρι την θέση εξόδου στη ρυμοτομική γραμμή, ανεξάρτητο από το αντίστοιχο εσωτερικό δίκτυο του γειτονικού ακινήτου.
γ. Η θέση εξόδου του εσωτερικού δικτύου του ακινήτου που θα συνδεθεί, στη ρυμοτομική γραμμή του γειτονικού ακινήτου ν' απέχει από την θέση εξόδου του αντίστοιχου εσωτερικού δικτύου του γειτονικού ακινήτου κατάλληλη απόσταση, ώστε στην συνέχεια οι αντίστοιχες εξωτερικές διακλαδώσεις να απέχουν μεταξύ τους στις θέσεις σύνδεσής τους με τον αγωγό αποχέτευσης όχι ολιγότερο από 1,50 μ.
δ. Το αντίστοιχο εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ή ομβρίων υδάτων του γειτονικού ακινήτου να έχει συνδεθεί νόμιμα, προγενέστερα ή ταυτόχρονα με τον αντίστοιχο αγωγό του οριστικού δικτύου αποχέτευσης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο γειτονικό ακίνητο κτίσματα να υποβάλλεται από τον κύριό του υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρήσει από πλευράς του τούς όρους των εδαφ.β και εδαφ.γ της παρούσας παρ.7.
8. Τα υπόγεια ύδατα που εμφανίζονται κάτω από το υπόγειο ή πέριξ των εξωτερικών τοίχων κτισμάτων του ακινήτου συλλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του "Κανονισμού Εσωτερικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων" όπως εκάστοτε ισχύουν.
8.1 Τα υπόγεια ύδατα τα οποία συλλέγονται ως άνω, συνδέονται μέσω της εξωτερικής διακλάδωσης ομβρίων στον αγωγό ομβρίων ή στον παντορροϊκό αγωγό του οριστικού δικτύου ή στην κοίτη φυσικού ή διευθετημένου ρέματος που διέρχεται έμπροσθεν του ακινήτου, πάντοτε ύστερα από τους όρους και την έγκριση του αρμόδιου φορέα (ΕΥΔΑΠ ή ΥΠΕΧΩΔΕ) ώστε αν πρόκειται περί μεγάλων ποσοτήτων υπογείων υδάτων η παροχή σύνδεσής τους να είναι ελεγχόμενη και να μη δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης.
8.2 Σε περίπτωση θεμελίωσης νέων οικοδομών με μεγάλο αριθμό υπογείων σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα ο αρμόδιος φορέας προκειμένου να δώσει την έγκριση της προηγούμενης παρ.8.1, δύναται να ζητήσει από τον κύριο του ακινήτου την σύνταξη ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης για την διαχείριση των υπογείων υδάτων (πχ για άρδευση πρασίνου, για πυρόσβεση μέσω ιδιωτικών ή δημοτικών δεξαμενών, για επανατροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα κτλ).
Η σύνδεση των υπογείων υδάτων στην κοίτη ρέματος επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους των παρ.9 και παρ.10 του Αρθ-6 του κανονισμού.
8.3 Αν δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί αγωγός ομβρίων ή παντορροϊκός του οριστικού δικτύου ή ρέμα έμπροσθεν του ακινήτου, ή αν είναι αδύνατη η σύνδεση των υπογείων υδάτων δια φυσικής ροής, τότε ο κύριος του ακινήτου πρέπει να κατασκευάζει σύμφωνα με τις διατάξεις του "Κανονισμού Εσωτερικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων", όπως εκάστοτε ισχύουν, φρεάτιο στο οποίο να συλλέγονται δια διάτρητων σωλήνων αποστράγγισης τα υπόγεια ύδατα και από το οποίο να αντλούνται τα ύδατα αυτά αυτόματα και να οδηγούνται ομοίως μέσω μηχανικού σίφωνα είτε στο φρεάτιο ελέγχου της εξωτερικής διακλάδωσης, είτε με κλειστό αγωγό, ρυθμιζόμενης ροής, κάτω από την στάθμη του πεζοδρομίου, στο ρείθρο του δρόμου, επίσης πάντοτε υπό τους όρους και την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
9. Τα προερχόμενα από πισίνα ή σιντριβάνι ύδατα ενός ακινήτου, οδηγούνται μέσω σωλήνα ρυθμιζόμενης ροής σε θέση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων πριν από την δικλείδα ασφαλείας και τον μηχανικό σίφωνα του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων απ' όπου αποχετεύονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποχετεύονται και τα ακάθαρτα ύδατα του ακινήτου.
ΑΡΘΡΟΝ-5 Αποχετευόμενα υγρά - Απαγόρευση χρησιμοποίησής τους
1. Με το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων των ακινήτων πρέπει να αποχετεύονται υποχρεωτικά τα προϊόντα των χώρων υγιεινής και γενικά των χώρων οικιακής χρήσης των ακινήτων, ήτοι τα οικιακά λύματα.
2. Δεν επιτρέπεται η διοχέτευση στους αγωγούς, τα φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης και τα ρέματα των ακολούθων ουσιών, έστω και αν προέρχονται από οικιακή εν μέρει ή εν όλω χρήση:
α. Υγρών που προέρχονται γενικά από εκκένωση βόθρων, στεγανών ή απορροφητικών, αν δεν προηγηθεί:
(i) κατάλληλη προεπεξεργασία τους, ώστε η ποιότητα των υγρών αυτών να αντιστοιχεί στην ποιότητα των οικιακών λυμάτων και,
(ii) άδεια της ΕΥΔΑΠ.
β. Κάθε είδους υλικών που μπορούν να εμφράξουν τους αγωγούς, όπως απορρίμματα μαγειρείων, σκουπίδια, προϊόντα κατεδαφίσεων, προϊόντα δεξαμενών καθιζήσεων, άμμος, στάχτη, κουρέλια, κοπριά ζώων, απορρίμματα σφαγείων, δύσκολα βιοαποικοδομήσιμες ύλες (πλαστικά τεμάχια, γυαλιά κλπ) έστω και μέσω σκουπιδοφάγων ή άλλων ανάλογων μέσων.
γ. Εύφλεκτων ή εκρηκτικών ή άλλων ουσιών, που μπορούν να κάνουν ζημιές στο αποχετευτικό δίκτυο ή να δημιουργήσουν κίνδυνο για τη ζωή του προσωπικού συντήρησης.
δ. Αερίων και ατμών, από στεγνωτήρια και διάφορα άλλα καταστήματα.
ε. Ουσιών που παράγουν δηλητηριώδη, ή ασφυξιογόνα αέρια.
στ. Υγρών που μπορούν, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξέα, αλκάλια, άλατα, πίσσα κλπ να βλάψουν τα υλικά κατασκευής των αγωγών αποχέτευσης, ή να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των αγωγών, (πχ καταπτώσεις, χημικές κατακρημνίσεις, κατακαθίσεις, ή αποθέσεις μέσα στους αγωγούς κτλ).
ζ. Ουσιών που λόγω αποσύνθεσης, ζύμωσης κλπ δημιουργούν έντονες ή ενοχλητικές αναθυμιάσεις.
η. Υγρών με μεγάλη περιεκτικότητα, κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ, σε λίπη και έλαια.
θ. Υγρών με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών Κελσίου, όταν αποχετεύονται σε αγωγούς και υγρών με θερμοκρασία μεγαλύτερη 28 βαθμών Κελσίου, όταν αποχετεύονται σε ρεύματα.
ι. Υγρών σε μεγάλες ποσότητες που κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ και των υπηρεσιών των συναρμόδιων φορέων, δύναται να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης.
ια. Υγρών γενικά με ουσίες και μέταλλα που δεν πληρούν τους όρους των προδιαγραφών που ισχύουν κάθε φορά για την προστασία των αγωγών και των εγκαταστάσεων αποχέτευσης, ή που μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στη λειτουργία των έργων επεξεργασίας και βιολογικών καθαρισμών των λυμάτων.
3. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση για οποιοδήποτε σκοπό υγρών αποχέτευσης που ρέουν σε διευθετημένα ή αδιευθέτητα ρεύματα, σε αγωγούς ομβρίων, ακαθάρτων, ή παντορροϊκούς χωρίς την άδεια του αρμόδιου φορέα.
ΑΡΘΡΟΝ-6 Υποχρέωση σύνδεσης εσωτερικών δικτύων ενός ακινήτου
1. Σε κάθε οδό που υπάρχει και λειτουργεί αγωγός του οριστικού δικτύου ακαθάρτων ή του παντορροϊκού, οι κύριοι των παροδίων ακινήτων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων των ακινήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1α του Αρθ-12 και του Αρθ-14 του Ν-1068/80 και την διαδικασία του Αρθ-10 του κανoνισμού.
2. Αν σε μία οδό υπάρχει και λειτουργεί αγωγός του οριστικού δικτύου ομβρίων ή του παντορροϊκού, ή ρέμα, οι κύριοι των παροδίων ακινήτων δεν είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν για την σύνδεση του εσωτερικού δικτύου ομβρίων των ακινήτων τους με τον αγωγό αυτό.
Σε ειδικές περιπτώσεις ακινήτων (λιμνάζοντα όμβρια σε ακάλυπτους κτλ που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την απομάκρυνσή τους) η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να επιτρέψει ή να επιβάλλει την υποχρεωτική σύνδεση των ομβρίων υδάτων, χρεώνοντας πάντοτε στους κύριους των ακινήτων την δαπάνη κατασκευής της απαιτουμένης εξωτερικής διακλάδωσης ομβρίων.
3. Η υποχρέωση των κυρίων των ακινήτων για σύνδεση με το οριστικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων ισχύει και για μη οικοδομημένα ακίνητα (οικόπεδα) και γενικά για ακάλυπτους χώρους των ακινήτων, εφόσον λόγω της υψομετρικής διαμόρφωσής τους λιμνάζουν όμβρια.
4. Στους αγωγούς ακαθάρτων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης, συνδέονται μόνο τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ή των άλλων υγρών αποβλήτων των ακινήτων και στους αγωγούς ομβρίων, και τα ρέματα συνδέονται μόνο τα εσωτερικά δίκτυα ομβρίων των ακινήτων, μέσω των αντιστοίχων εξωτερικών διακλαδώσεων.
Στους παντορροϊκούς αγωγούς συνδέονται τα εσωτερικά δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων των ακινήτων, μέσω κοινής εξωτερικής διακλάδωσης.
5. Όταν το εσωτερικό δίκτυο ομβρίων ενός ακινήτου δεν συνδέεται (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) με αγωγό ομβρίων, ή παντορροϊκό, ή ρέμα, ο κύριος του ακινήτου αυτού είναι υποχρεωμένος να διοχετεύει τα όμβρια του δικτύου αυτού με κλειστό αγωγό κάτω από την στάθμη του πεζοδρομίου, στο ρείθρο της οδού.
6. Σε ακίνητα τα οποία έχουν πρόσοψη μόνο σε ιδιωτικές οδούς, στοές κλπ που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χαρακτηρίζονται κοινόχρηστοι χώροι, οι κύριοι των ακινήτων αυτών υποχρεούνται να μεριμνούν για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή ομβρίων των ακινήτων αυτών στους αντίστοιχους αγωγούς που υπάρχουν και λειτουργούν στους υπόψη κοινόχρηστους χώρους, όπως ακριβώς μεριμνούν και για τα ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε εγκεκριμένες οδούς.
Η λειτουργία και συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης και των εξωτερικών διακλαδώσεων επί κοινοχρήστων χώρων γίνεται από την ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως και για τα υπόλοιπα έργα του οριστικού δικτύου σύμφωνα με τον Ν-1068/80, τον Ν-2744/99 και το Αρθ-9 του κανονισμού όπως εκάστοτε ισχύουν. Για την ένταξή τους στο οριστικό δίκτυο εφαρμόζεται το Αρθ-15 του κανονισμού.
7. Οι υποχρεώσεις των προηγουμένων παραγράφων για σύνδεση των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή ομβρίων με τους αντίστοιχους αγωγούς του οριστικού δικτύου ισχύουν και για ακίνητα που αποχετεύονται σε παλαιούς αγωγούς οι οποίοι έχουν κατασκευασθεί πριν την ισχύ του Ν-1068/80, δεν δύναται να ενταχθούν στο οριστικό δίκτυο και πρόκειται να καταργηθούν μετά την κατασκευή των αγωγών του οριστικού δικτύου.
8. Ο αρμόδιος φορέας, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας ή δημόσιας ασφάλειας, μπορεί να εγκρίνει την προσωρινή αναβολή της σύνδεσης των ακαθάρτων ενός ακινήτου του οποίου οι εγκαταστάσεις πρόκειται να διατηρηθούν ολιγότερον από ένα έτος.
Στην περίπτωση αυτή ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο φορέα συνοδευόμενη από επίσημα αποδεικτικά στοιχεία του χρόνου διατήρησης των εγκαταστάσεων. Η προσωρινή αναβολή που εγκρίνεται ως άνω, δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα έτος. Μετά την λήξη της αναβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 του παρόντος άρθρου.
9. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να επιτρέψει ή και να επιβάλλει την σύνδεση των ομβρίων υδάτων, ενός ακινήτου στην κοίτη φυσικού ή διευθετημένου ρέματος με κατάλληλη κατασκευή.
Με απόφαση της υπηρεσίας αυτής ορίζονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση οι όροι σύνδεσης. Η δαπάνη της σύνδεσης αυτής βαρύνει τον κύριο του ακινήτου.
10. Οι όροι της προηγούμενης παρ.9 του παρόντος Αρθ-για την σύνδεση των ομβρίων στην φυσική ή διευθετημένη κοίτη ρέματος ισχύουν και για την σύνδεση των καθαρών νερών που προέρχονται από την αποστράγγιση του υπεδάφους ενός ακινήτου και συλλέγονται σύμφωνα με την παραγρ. 8 του Αρθ-4 του κανονισμού.
ΑΡΘΡΟΝ-7 Εξωτερικές διακλαδώσεις
1. Κάθε εξωτερική διακλάδωση υποχρεωτικά περιλαμβάνει:
α. Τον αγωγό ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων κατά πλάτος της εγκεκριμένης οδού (από το ακίνητο προς τον κεντρικό αγωγό).
β. Το φρεάτιο προσαρμογής του εσωτερικού δικτύου ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων με τον αντίστοιχο αγωγό της προηγούμενης παρ.1α.
Το φρεάτιο αυτό τοποθετείται εκτός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου.
γ. Την σύνδεση του αγωγού της παρ.1α με τον αντίστοιχο αγωγό ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων που διέρχεται κατά μήκος της εγκεκριμένης οδού, έμπροσθεν του ακινήτου.
Ενδεικτικά η εξωτερική διακλάδωση και ο τρόπος κατασκευής της φαίνεται στα σχέδια 1, 1α, 1β και 2, του παραρτήματος που συνοδεύει τον κανονισμό.
2. Το φρεάτιο προσαρμογής χρησιμεύει για τον έλεγχο του εσωτερικού δικτύου και της εξωτερικής διακλάδωσης, καθώς και για την συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της εξωτερικής διακλάδωσης.
Σε εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων υδάτων που είχαν κατασκευασθεί από την ΕΥΔΑΠ ή τον τέως ΟΑΠ πριν την ισχύ του ΠΔ-6/86 (όταν δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του φρεατίου προσαρμογής και η χρέωση της δαπάνης του στον κύριο του ακινήτου), η ΕΥΔΑΠ μετά την ισχύ του κανονισμού αυτού, δύναται να κατασκευάσει τα φρεάτια προσαρμογής στις περιπτώσεις που αυτά ελλείπουν και εφόσον δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία και συντήρηση των εξωτερικών διακλαδώσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές η δαπάνη κατασκευής των φρεατίων χρεώνεται απολογιστικά στους κυρίους των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, ή απ' ευθείας στους κυρίους των ακινήτων όταν τ' ακίνητά τους δεν υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ.
Σε εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων υδάτων που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ μετά την ισχύ του ΠΔ-6/86 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατασκευές αυτές τα φρεάτια προσαρμογής, η ΕΥΔΑΠ δύναται να τα κατασκευάσει και να χρεώσει την δαπάνη τους στους ΟΤΑ που είχαν την υποχρέωση της κατασκευής των.
3. Αν το φρεάτιο προσαρμογής δεν δύναται να κατασκευασθεί εκτός και παρά την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου, τότε κατασκευάζεται από τον κύριο του ακινήτου εντός του ακινήτου, όσο το δυνατό πλησιέστερα προς την ρυμοτομική γραμμή, σε θέση άμεσα επισκέψιμη και ελεύθερη. Στην περίπτωση αυτή η δικλείδα ασφαλείας τοποθετείται σε κατάλληλη θέση ώστε να προστατεύεται το ακίνητο.
4. Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες ή άλλες ανάλογες χρήσεις των ακινήτων το φρεάτιο προσαρμογής της εξωτερικής διακλάδωσης, των οικιακών λυμάτων, δύναται να είναι ταυτόχρονα και φρεάτιο ελέγχου και δειγματοληψίας των υγρών αποβλήτων (επεξεργασμένων ή μη). Στην περίπτωση αυτή το φρεάτιο προσαρμογής κατασκευάζεται σύμφωνα με το σχέδιο (2) που συνοδεύει τον κανονισμό αυτό.
Εφόσον η ΕΥΔΑΠ κρίνει απαραίτητο, μπορεί να επιβάλει την κατασκευή χωριστών εξωτερικών διακλαδώσεων και φρεατίων προσαρμογής για τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά ή άλλα υγρά απόβλητα. Και στην περίπτωση αυτή το φρεάτιο προσαρμογής των υγρών αποβλήτων θα χρησιμεύει ταυτόχρονα και ως φρεάτιο ελέγχου και δειγματοληψίας των αποβλήτων αυτών.
5. Το βάθος Η, της εξωτερικής διακλάδωσης, όπως ορίζεται στα σχέδια 1 και 1α, πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1,20 μ. Αν το δίκτυο ακαθάρτων είναι αβαθές, επιτρέπεται η κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης σε βάθος μικρότερο από 1,20 μ., αλλά τότε πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των σωλήνων από θραύση.
Η εξωτερική διακλάδωση πρέπει να κατασκευάζεται, κατά κανόνα κάτω από τους αγωγούς ύδρευσης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να εξασφαλίζεται η πλήρης στεγανότητα των σωλήνων της διακλάδωσης όπως ενδεικτικά φαίνεται στο σχέδιο 1β.
6. Οι εξωτερικές διακλαδώσεις των ακαθάρτων υδάτων κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Αρθ-12 (παρ.1α) και 14 του Ν-1068/80 από τους ΟΤΑ και οι εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-6 του Ν-2744/99 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ΕΥΔΑΠ, κατ' εξαίρεση σε περιπτώσεις κινδύνου για την δημόσια υγεία και ασφάλεια (εμφράξεις, διαρροές ακαθάρτων, λιμνάζοντα όμβρια ύδατα κτλ) δύναται να κατασκευάζει εξωτερικές διακλαδώσεις, ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων και να χρεώνει την δαπάνη τους στους κυρίους των ακινήτων με βάση τον απολογισμό της δαπάνης, μέσω των λογαριασμών ύδρευσης ή εφόσον τ' ακίνητα δεν υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ, απ' ευθείας στους κυρίους τους.
7. Για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε περισσότερες από μία οδούς, στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν αγωγοί ακαθάρτων ή ομβρίων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης, οι εξωτερικές διακλαδώσεις και οι συνδέσεις των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων ή των ομβρίων του ακινήτου γίνονται με τον αγωγό ακαθάρτων ή ομβρίων που εξυπηρετεί καλύτερα τ' ακίνητο.
ΑΡΘΡΟΝ-8 Αριθμός εξωτερικών διακλαδώσεων
1. Κάθε εξωτερική διακλάδωση ακαθάρτων μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ένα ακίνητο και όλα τα κτίρια που βρίσκονται μέσα σ' αυτό θεωρείται ότι αποτελούν ένα σύνολο.
2. Κατ' εξαίρεση από την προηγούμενη παράγραφο επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων από μία εξωτερικών διακλαδώσεων ακαθάρτων, όταν πρόκειται:
α. Για συνοικισμό από μικρές οικίες που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
β. Για πολύ μεγάλα κτίρια.
γ. Για ανεξάρτητα κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο, αλλά με τρόπο που να επιτρέπουν τη διαίρεση του οικοπέδου σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες που να πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ( ΓΟΚ ).
δ. Για ακίνητα εξ αδιαιρέτου που κατά το χρόνο της σχετικής αίτησης σύνδεσης έχουν διαιρεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ-1024/10-11-71 (ΦΕΚ-23/Α/71) περί "διηρημένης ιδιοκτησίας επί οικοδομημάτων ανεγειρομένων επί ενιαίων οικοπέδων", ή που τα κτίρια βρίσκονται σ' αυτά διαπιστώνεται ότι είναι λειτουργικά ανεξάρτητα.
Η ελάχιστη απόσταση των διακλαδώσεων των προηγουμένων περιπτώσεων, εφ' όσον καταλήγουν στον αγωγό της ίδιας οδού ορίζεται σε 5,00 μ. για τις περιπτ.α, περιπτ.β και περιπτ.γ και 1,50 μ. για την περιπτ.δ. Όταν δεν εξασφαλίζονται αυτές οι αποστάσεις, δεν επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων από μία, εξωτερικών διακλαδώσεων.
3. Αν σ' ένα ακίνητο υπάρχουν οικιακά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, τότε σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ-4, για κάθε είδους αποχετευομένων υγρών πρέπει να υπάρχει χωριστό εσωτερικό δίκτυο.
Εφόσον η ΕΥΔΑΠ το κρίνει απαραίτητο, δύναται σύμφωνα με την παρ.4 του Αρθ-7 να επιβάλει την κατασκευή αναλόγων χωριστών εξωτερικών διακλαδώσεων και φρεατίων ελέγχου, έστω και αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις για τις μεταξύ τους αποστάσεις.
4. Αν ένα οικόπεδο διαιρεθεί σε περισσότερα, άρτια και οικοδομήσιμα, κατά τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό ( ΓΟΚ ), το καθένα πρέπει να αποκτήσει χωριστή εξωτερική διακλάδωση, ανεξάρτητη των παρακειμένων του, έστω και αν τα νέα οικόπεδα εξακολουθούν ν' ανήκουν στον ίδιο κύριο.
ΑΡΘΡΟΝ-14 "Τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" και "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" αγωγού ακαθάρτων για ακίνητα με περισσότερες από μία προσόψεις, μετά την ισχύ του Ν-1068/80
1. Αν σ' όλες τις οδούς που αντιστοιχούν στις προσόψεις ενός ακινήτου υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας ΟΤΑ, τότε μόνο ο αρμόδιος ΟΤΑ εισπράττει από τον κύριο του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του Ν-1068/80 την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών.
2. Αν σ' όλες τις οδούς που αντιστοιχούν στις προσόψεις ενός ακινήτου υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, τότε μόνο η ΕΥΔΑΠ εισπράττει από τον κύριο του ακινήτου το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" σύμφωνα με το Αρθ-13 του κανονισμού.
3. Για ακίνητα με προσόψεις σε οδούς στις οποίες υπάρχουν ή προβλέπονται αγωγοί ακαθάρτων αρμοδιότητας τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και των ΟΤΑ τότε:
3.1 Στην περίπτωση που ακίνητο είναι νόμιμα συνδεδεμένο σε αγωγό ακαθάρτων πριν από την ισχύ του ΠΔ-6/86, ισχύουν τ' ακόλουθα:
α. Αν η σύνδεση έχει γίνει σε αγωγό αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ έχει εισπράξει από τον κύριο του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του κανονισμού, το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής όλων των αγωγών που περιβάλλουν τις προσόψεις του ακινήτου, ο αρμόδιος ΟΤΑ δεν εισπράττει την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών αρμοδιότητάς του αλλά επιβαρύνεται ο ίδιος με την δαπάνη αυτή.
β. Αν η σύνδεση έχει γίνει σ' αγωγό αρμοδιότητας ΟΤΑ, και ο ΟΤΑ έχει εισπράξει από τον κύριο του ακινήτου την "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" όλων των αγωγών που περιβάλλουν τις προσόψεις του ακινήτου σύμφωνα με το Αρθ-13 του Ν-1068/80, η ΕΥΔΑΠ δεν εισπράττει το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής αγωγών αρμοδιότητάς της, αλλά επιβαρύνεται η ίδια με την δαπάνη αυτή.
3.2 Σε περίπτωση νόμιμης σύνδεσης ακινήτου μετά την ισχύ του ΠΔ-6/86, σε αγωγό ακαθάρτων είτε αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, είτε αρμοδιότητας ΟΤΑ, τότε από την ΕΥΔΑΠ εισπράττεται το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" που αντιστοιχεί στην δαπάνη κατασκευής των αγωγών αρμοδιότητάς της και από τους ΟΤΑ η "αναλογούσα δαπάνη κατασκευής" των αγωγών αρμοδιότητάς τους.
4. Σε περιπτώσεις ακινήτων με προσόψεις σε οδούς με αγωγούς ακαθάρτων αρμοδιότητος τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και των ΟΤΑ, που το "τέλος ή δικαίωμα σύνδεσης" δεν δύναται βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου να προσδιορισθεί, ο τρόπος χρέωσής του αποφασίζεται από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, μετά από πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας.
ΑΡΘΡΟΝ-15 Ένταξη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης
1. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις αποχέτευσης που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά την ισχύ του κανονισμού εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο αποχέτευσης με τους ακόλουθους όρους:
1.1 Με την αποστολή στην ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται περί αγωγών και διακλαδώσεων δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται περί αγωγών και διακλαδώσεων ομβρίων, από τους φορείς που έχουν κατασκευάσει τους αγωγούς και τις διακλαδώσεις αυτές των κάτωθι στοιχείων:
α. Σχεδίων σε κλίμακα 1:500, με τα κατασκευαστικά στοιχεία των αγωγών, των φρεατίων, των διακλαδώσεων και των λοιπών αποχετευτικών έργων. Απαραίτητα κατασκευαστικά στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στα παραπάνω σχέδια είναι τουλάχιστον:
(i) Για τους αγωγούς, η διατομή και η κλίση κάθε τμήματος αγωγού από φρεάτιο σε φρεάτιο.
(ii) Για τα φρεάτια, οι εξαρτήσεις τους από σταθερά σημεία (γωνίες κλπ) και τ' απόλυτα υψόμετρα ροής και εδάφους.
(iii) Για τις εξωτερικές διακλαδώσεις, η θέση τους, με εξάρτηση από το αριστερό ή δεξιό όριο του ακινήτου (οικοπέδου) που εξυπηρετούν και το βάθος τους από τη στάθμη του πεζοδρομίου στη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου (οικοπέδου).
Τα σχέδια πρέπει να είναι θεωρημένα από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του φορέα που κατασκεύασε τα έργα.
β. Βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας που κατασκεύασε τους αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις ότι εφαρμόσθηκε η εγκεκριμένη μελέτη και οι εγκεκριμένες προδιαγραφές κατά την κατασκευή των υπόψη αποχετευτικών έργων.
γ. Αντιγράφων των πιστοποιητικών ελέγχου των χρησιμοποιηθέντων υλικών (σωλήνων κλπ) και,
δ. Αντιγράφου του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής τους.
1.2 Με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας.
2. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις αποχέτευσης που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά την ισχύ του Ν-1068/80 και πριν από την ισχύ του κανονισμού, εντάσσονται στο οριστικό δίκτυο με τους ακόλουθους όρους:
2.1 Με την αποστολή στην ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και διακλαδώσεις δικτύου ακαθάρτων και παντορροϊκού συστήματος ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και διακλαδώσεις ομβρίων, των σχεδίων του εδαφίου α της παρ.1.1 του παρόντος Αρθ-15 από τους φορείς που έχουν κατασκευάσει τους αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις.
2.2 Με τον έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ των ως άνω σχεδίων, της ποιότητας της κατασκευής και της λειτουργίας των αγωγών και διακλαδώσεων αυτών. Η δαπάνη του υπόψη ελέγχου καταλογίζεται στον κατασκευαστικό φορέα που δεν έστειλε ως όφειλε τα πλήρη στοιχεία για την ένταξη.
2.3 Με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ακαθάρτων, ή με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αν πρόκειται για αγωγούς και εξωτερικές διακλαδώσεις ομβρίων, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας.
3. Αν οι ΟΤΑ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν κατασκευάσει έργα αποχέτευσης σύμφωνα με τις παρ.1 και παρ.2 του παρόντος Αρθ-15 δεν αποστείλουν στην ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ εντός ευλόγου χρόνου τα οριζόμενα αντίστοιχα από τις παρ.1.1 και παρ.2.1 του παρόντος Αρθ-15, στοιχεία, η ΕΥΔΑΠ ή το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλουν να προσκαλέσουν τους ως άνω κατασκευαστικούς φορείς, εντός τακτής προθεσμίας, για την αποστολή τους και αν οι φορείς αυτοί δεν ανταποκριθούν εντός της ταχθείσας προθεσμίας, έχουν το δικαίωμα να τους καταλογίσουν την δαπάνη έρευνας και μελέτης:
α. για την απόκτηση των στοιχείων του εδαφ.α της παρ.1.1 του παρόντος Αρθ-15 και
β. για τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και τον έλεγχο λειτουργίας των υπόψη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων.
4. Αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις που έχουν κατασκευασθεί πριν από την ισχύ του Ν-1068/80, όταν ο τέως Ο.Α.Π είχε την ευθύνη κατασκευής τους και σήμερα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει η ένταξή τους στο οριστικό δίκτυο, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου αυτού, η ΕΥΔΑΠ εκτελεί με φροντίδα και δαπάνη της, την απαραίτητη έρευνα και μελέτη:
α. για την απόκτηση των στοιχείων του εδαφ.α της παρ.1.1 του άρθρου αυτού και
β. για τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και τον έλεγχο λειτουργίας των υπόψη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων.
5. Η ένταξη των αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων των ως άνω παρ.3 και παρ.4 γίνεται:
α. αφού περαιωθεί η οριζόμενη στις παρ.3 και παρ.4 έρευνα και μελέτη και διαπιστωθεί ότι προς ένταξη αγωγοί και εξωτερικές διακλαδώσεις διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα κατασκευής και λειτουργούν χωρίς προβλήματα,
β. με την έκδοση της σχετικής απόφασης της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ένταξή τους, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
6. Το αρχείο των έργων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ομβρίων τηρείται από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και το αρχείο των έργων του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων τηρείται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
7. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των κυρίων των ακινήτων προς ΟΤΑ ή ΕΥΔΑΠ ή ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επηρεάζονται από την ένταξη αγωγών και εξωτερικών διακλαδώσεων στο οριστικό δίκτυο.
ΑΡΘΡΟΝ-16 Ποιότητα υλικών αποχετευτικού δικτύου
1. Οι προκατασκευασμένοι αγωγοί του παντορροϊκού και του χωριστικού συστήματος αποχέτευσης, καθώς επίσης και οι σωλήνες, οι σίφωνες και τα ειδικά τεμάχια των εξωτερικών διακλαδώσεων, προέρχονται από υλικά για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες προδιαγραφές και χρησιμοποιούνται εφόσον έχουν δοκιμαστεί στα κρατικά εργαστήρια και υπάρχει βεβαίωση ότι πληρούν τις εγκεκριμένες προδιαγραφές τους.
2. Οι έλεγχοι στους χυτούς από σκυρόδεμα αγωγούς του δικτύου αποχέτευσης, γίνονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος, όπως εκάστοτε ισχύει.
3. Η εκλογή του κατάλληλου υλικού αγωγού, ή της εσωτερικής επένδυσης αγωγού αποχέτευσης γίνεται πάντοτε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί.
ΑΡΘΡΟΝ-17 Άλλος τρόπος αποχέτευσης
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αποχέτευση των οικιακών λυμάτων σε αγωγούς ακαθάρτων, επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-99 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) που έχει εγκριθεί με το ΝΔ-8/73 (ΦΕΚ-124/Α/9-6-73) όπως εκάστοτε ισχύει, η κατασκευή στεγανών βόθρων για την συγκέντρωση των λυμάτων αυτών.
ΑΡΘΡΟΝ-18 Τρόπος πρόσκλησης, ή ειδοποίησης των κυρίων των ακινήτων
1. Οι ατομικές προσκλήσεις ή ειδοποιήσεις προς τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ανάληψη ευθυνών ή τήρηση προθεσμιών ή για την διακοπή της υδροδότησης ή της αποχέτευσης ενός ακινήτου ή για καταβολή δαπανών ή τελών, γίνονται με όποιο πρόσφορο σύγχρονο μέσο επιλέξει η αρμόδια υπηρεσία.
2. Δεν χρειάζεται πρόσκληση ή ειδοποίηση του κυρίου του ακινήτου αν πρόκειται για έλεγχο του τρόπου αποχέτευσης ενός ακινήτου ή για έλεγχο της τήρησης όρων του κανονισμού.
3. Ο έλεγχος σε εσωτερικούς χώρους ενός ακινήτου θα γίνεται κάθε φορά με παράδοση στον ιδιοκτήτη ή χρήστη του ακινήτου από τα εντεταλμένα όργανα σχετικής εξουσιοδότησης της ΕΥΔΑΠ ή του ΥΠΕΧΩΔΕ.
4. Σε περίπτωση βλάβης ή εργασιών στο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής ενός ακινήτου και εφόσον οι απαιτούμενες εργασίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την λειτουργία του ευρύτερου δικτύου της περιοχής, γίνεται ενημέρωση των κυρίων των ακινήτων της περιοχής με ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα στα μέσα ενημέρωσης.
ΑΡΘΡΟΝ-19 Τελικές διατάξεις
1. Οι διατάξεις του κανονισμού εφαρμόζονται από την ΕΥΔΑΠ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τους ΟΤΑ και τους κυρίους των ακινήτων στην γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε κάθε επιμέρους διάταξη.
2. Στις περιπτώσεις που δεν είναι πρόσφορη η ανεύρεση των κυρίων των ακινήτων ή αμφισβητείται η κυριότητά τους, οι υποχρεώσεις οικονομικές ή άλλες των κυρίων των ακινήτων που αναφέρονται στον κανονισμό, ισχύουν και για αυτούς που ασκούν νομή των ακινήτων με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και για τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους όπως ορίζεται στην διάταξη του Αρθ-8 παρ.5 του Ν-3481/2-8-06 με την οποία προστέθηκε παρ.6 στο Αρθ-9 του Ν-2744/99 (ΦΕΚ-222/Α/25-10-99).
3. Για ακίνητα στα οποία έχει συσταθεί επικαρπία τις υποχρεώσεις οικονομικές ή άλλες του κυρίου του ακινήτου έχει ο κατέχων την επικαρπία.
4. Οι διατάξεις του ΠΔ-6/86 (ΦΕΚ-3/Α/17-1-86) καταργούνται.
ΑΡΘΡΟΝ-20 Μεταβατικές διατάξεις
Μέχρι να εκδοθεί ο ειδικός Κανονισμός που προβλέπεται από την παρ.1 του Αρθ-22 του Ν-1068/80 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις:
α. Της Νομαρχιακής Αποφ-ΥΓ/179182/656/79 (ΦΕΚ-582/Β/2-7-79) "Περί διαθέσεως υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές διαδικασίες των βιομηχανιών περιοχής Μείζονος Πρωτευούσης, δια του δικτύου υπονόμων και των ρεμάτων που εκτρέπονται στον ΚΑΑ και που εποπτεύονται από τον ΟΑΠ, με αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή Κερατσινίου Πειραιώς".
β. Του ΠΔ/15-6-94 (ΦΕΚ-632/Δ/27-7-94) για τον "Καθορισμό ζώνης προστασίας του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων".
γ. Της Υπουργικής Αποφ-5673/400/5-3-97 (ΦΕΚ-192/Β/14-3-97) που ορίζει "Μέτρα και όρους για την επεξεργασία αστικών λυμάτων".
δ. Του Αρθ-7 του ΠΔ/20-9-95 (ΦΕΚ-1049/Δ/30-11-95) περί επισκευής, εκσυγχρονισμού, ή απομάκρυνσης υφισταμένων βιομηχανιών.
ε. Της Νομαρχιακής Αποφ-ΔΥ/35809/2-11-92, (ΦΕΚ-644/Β/3-11-92) για "Προσωρινή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων δια του Κέντρου Εκκενώσεως Βυτιοφόρων Μεταμόρφωσης Αττικής".
στ. Των κοινών Νομαρχιακών Αποφ-18260/96 και Αποφ-3435/97 για παράταση της ισχύος της Νομαρχιακής Απόφασης της παρ.ε.
ζ. Των εκάστοτε ισχυουσών Αποφάσεων του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για τις διαδικασίες και τ' απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί άδεια αποχέτευσης σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κτλ.
η. Των παρ.2Β, παρ.3 και παρ.4 του Αρθ-11 του ΠΔ/15-6-55 (ΦΕΚ-192/Α/19-7-55).
Παράρτημα
• Βάσει του Αρθ-7, παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ) συνοδεύει τον κανονισμό.
• Περιεχόμενα παραρτήματος