12 Ιουνίου 2014

Με στόχευση στη ρευστότητα

Ο ιστότοπος «pireas 2day», αναφέρεται σε χθεσινό του δημοσίευμα στην κρίση που περνάν οι ναυτιλιακές εταιρείες, στο φόβο απολύσεων, τη στιγμή που στοχεύουν στη μείωση των εξόδων. Ο λόγος για τις 4 μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας μας, μεταξύ αυτών και της ΝΕΛ.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με κινήσεις - σωσίβια επιδιώκουν οι 4 μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες, να αλλάξουν «ρότα».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, που συνοδεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του παραδοσιακά ζημιογόνου πρώτου τριμήνου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί ο «κάβος», καθώς ο δανεισμός των τεσσάρων εταιρειών συνολικά ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια ευρώ και η εξυπηρέτησή τους γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Γι αυτό ήδη οι τρεις απ αυτές (ΝΕΛ, ΑΝΕΚ και Όμιλος Attica) βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Παράλληλα οι δύο απ αυτές (ΝΕΛ και ΑΝΕΚ) δρομολογούν ήδη αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αντλήσουν «φθηνά» κεφάλαια, ενώ ο Όμιλος Attica θα στοχεύσει στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
Επίσης και οι 4 εταιρείες κάνουν κινήσεις αναδιάρθρωσης δρομολογίων, μειώσεων ταχύτητας των πλοίων για οικονομία στα καύσιμα, μειώσεων προσωπικού και άλλες κινήσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

ΝΕΛ
Η άλλοτε κραταιά εταιρεία της Μυτιλήνης, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είχε κύκλο εργασιών σε επίπεδο Ομίλου ύψους 6,980 εκατομμυρίων ευρώ έναντι ποσού 9,964 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Δηλαδή, παρουσίασε μείωση 28%.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου πριν και μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιά ποσού ευρώ 6.210.324,95, έναντι ζημιάς ποσού ευρώ 5.140.847,85 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Να σημειωθεί επίσης ότι το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ανέρχεται σε 30.975.287,08 ευρώ.
Η εταιρεία προχωρά ήδη σε συγκεκριμένες κινήσεις, ελπίζοντας σε αλλαγή «ρότας» και ήδη ενημέρωσε ότι:
- Στις 13/9/ 2012 συνήφθη Συμφωνία Εξυγίανσης μεταξύ της ΝΕΛ και των συμβαλλομένων πιστωτών της, MILLENNIUM BANK (και της καθολικής της διαδόχου ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.) και ANTELOPE SHIPPING INC, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 62,5% του συνόλου των πιστωτών της και το 75% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών. Η συμφωνία αρχικά απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αλλά τελικά το Εφετείο Βορείου Αιγαίου με την από 12.12.2013 απόφασή του επικύρωσε τη Συμφωνία Επικύρωσης ρυθμίζοντας το σύνολο των οφειλών προς τους πιστωτές της, ανά κατηγορία οφειλής, εφαρμόζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης κάθε κατηγορίας ή υποκατηγορίας πιστωτών.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ξηράς και θάλασσας την 31.03.2014, ήταν 382 άτομα για τον όμιλο, ενώ την 31.03.2013 ήταν 377 άτομα για τον Όμιλο.
Όπως προκύπτει από την έκθεση ορκωτών λογιστών «η Διοίκηση του Ομίλου έχει καταρτίσει Επιχειρηματικό Σχέδιο με ανάλυση των προβλεπόμενων εισροών και εκροών, λαμβάνοντας υπόψη την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών της.
Με βάση το παραπάνω σχέδιο αναμένεται η επίτευξη ικανής κερδοφορίας και πλεονάσματος λειτουργικών ταμειακών ροών, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη κάλυψη των υποχρεώσεων του Ομίλου, καθώς και τα απαραίτητα πλεονάσματα για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Οι παραδοχές της διοίκησης βασίζονται σε συντηρητικές προβλέψεις, εκτιμώντας σε λογικές αυξήσεις της επιβατικής κίνησης και την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας από το τέλος του 2014 και μεταγενέστερα».
Επίσης η Διοίκηση του Ομίλου εκτός από τη συμφωνία εξυγίανσης, έχει λάβει, όπως αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές, μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας όπως:
- Οι επαφές με τραπεζικά ιδρύματα για χορήγηση δανείου με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης,
- Κινήσεις για πωλήσεις πλοίων που θα έχουν άμεσα θετική επίδραση στη ρευστότητα του ομίλου
- Η δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (υπό εξέταση με βάση τις συνθήκες) με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με μοναδικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 19.159.470,00 Ευρώ με έκδοση μέχρι 63.864.900 νέων μετοχών της Εταιρείας ονομαστικής αξίας 0,30ευρώ και τιμής διαθέσεως 0,30ευρώ, που θα καλυφθεί με νέες εισφορές των παλαιών μετόχων.
Η συνέλευση επρόκειτο να γίνει στις 28 Μαΐου, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει απαρτίας και όπως γνωστοποίησε η εταιρεία η Α΄ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου.
Επίσης, μέσα στο Μάιο η θυγατρική της ΝΕΛ PANTHEON MARITIME LTD προέβη σε πώληση του πλοίου TRADER σε αλλοδαπή εταιρεία. Από την πώληση προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για την εταιρεία». (Πηγή: pireas2day)