Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 18ης Ιουνίου 2014 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως εν συντομία παρουσιάζονται παρακάτω:
Για το ζήτημα του αιτήματος των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πλωμαρίου σημειώσαμε ότι δεχόμενοι την εισήγηση της υπηρεσίας πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο απαιτείται νομική παρέμβαση από την κεντρική διοίκηση και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τη νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση σε όλα των νησιά του Βορ. Αιγαίου
Για το ζήτημα της εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης σημειώσαμε ότι το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια από τον Οικολογικό άνεμο όταν τις ημέρες των εκλογών ανακαλύψαμε ότι στον κατάλογο των προς εκποίηση «οικοπέδων» του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνεται ο εμπορικός λιμένας της Μυτιλήνης καθώς και 2 παραλίες της Λήμνου. Το ζήτημα αφορά συνολικά την παραχώρηση των δημοσίων χώρων και δημόσιοι χώροι δεν είναι μόνο το λιμάνι αλλά και οι παραλίες που ιδιωτικοποιούνται και με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό αποκλείεται η πρόσβαση τους στους πολίτες. Δημόσιοί χώροι είναι τα πεζοδρόμια που καταλαμβάνονται από ιδιώτες με τραπεζοκαθίσματα, θέμα για το οποίο έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις. Η παραχώρηση του εμπορικού λιμένα αποτελεί πρόκληση για κάθε πολίτη της Μυτιλήνης και απαιτεί τη συστράτευση όλων μας για την αποτροπή του καθώς εκτός όλων των άλλων προβλημάτων η περιοχή χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των καυσίμων, έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου και στάθμευσης στο ΓΣΠ της Μυτιλήνης, και αποτελεί το περιφερειακό πάρκινγκ που δίνει ανάσες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Για το ζήτημα της κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης με το ΔΗΠΕΘΕ Χίου τονίσαμε ότι είναι κρίμα να παρουσιάζονται τέτοιες καταστάσεις σε θέματα πολιτισμού. Είναι εμφανές ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα των αρμοδίων. Σημειώναμε ότι 3 χρόνια πριν είχαμε ζητήσει την ενεργοποίηση της περιφέρειας για τη χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ η οποία σημειώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και πολλά προβλήματα καθώς ακόμα δεν έχουμε συνολική και πλήρη εικόνα για το πρόγραμμα παρόλες τις επανειλημμένες οχλήσεις μας. Η περιφερειακή αρχή πρέπει να αγκαλιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και να το στηρίξει και με χρηματοδότηση όπως συμβαίνει με άλλα ΔΗΠΕΘΕ όπως για παράδειγμα το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης που χρηματοδοτείται από την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 50,000 €.
Για το ζήτημα του υποβιβασμού των δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου σημειώσαμε ότι είναι ένα θέμα που προφανώς μας βρίσκει όλους αντίθετους. Η παιδεία είναι ένα αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό μας δικαίωμα και δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε παραχώρηση στην ποιότητα των σπουδών των παιδιών μας. Η κεντρική εξουσία εφαρμόζει πολιτικές στο πόδι χωρίς καμία έγνοια για τα ιδιαίτερα προβλήματα νησιωτικότητας, αλλά και ορεινών οικισμών του Αιγαίου. σε πολλές περιπτώσεις όπως διαπιστώνουμε στη Σάμο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών αλλά υποβιβάζεται το σχολείο ενώ ζήτημα αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους μεταφοράς των μαθητών από αυτές τις πολιτικές.
Ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ξεκίνησα την παρέμβαση μου για το ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ με ένα ινδιάνικο γνωμικό. «Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται». Εξεγέρθησαν οι πάντες για το ζήτημα του εμπορικού λιμένα της Μυτιλήνης όταν καθημερινά ξεπουλάνε τους δημόσιους χώρους των νησιών μας, τα δάση και τους υγροτόπους μας, τις θάλασσες και τις ακτές μας. Ας ελπίζουμε ότι με την ευκαιρία αυτή θα ενεργοποιηθούν οι πολίτες των νησιών μας για την προστασία του δημοσίου χώρου και να συνταχθούν σε ένα μέτωπο αγώνα για την ποιότητα ζωής των πολιτών των νησιών μας. Τέλος για το ζήτημα του ορισμού λατομικών περιοχών στα νησιά μας ενημερωθήκαμε από την περιφερειακή αρχή ότι αναμένεται η παρέμβαση του Υπ Ανάπτυξης οπότε συνεχίσουμε να αναμένουμε την εξέλιξη μια υπόθεσης για την οποία έχουμε κάνει παρεμβάσεις από το 2011.»