1.Πολλές προτάσεις τελευταία για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και με μια νέα προγραμματική συμφωνία. Συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή το αποκλείεται κ. πρόεδρε;
Η συζήτηση αυτή προκλήθηκε από δηλώσεις που προέρχονται πέραν της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζει έμμεσα ότι ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ ήταν σημαντικός και όχι μόνον αριθμητικός στην κυβέρνηση συνεργασίας. Οι λόγοι της αποχώρησής μας εξακολουθούν να συντρέχουν, αφού, άλλωστε, διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής μας στη σημερινή κυβέρνηση.
2. Κατά τη γνώμη σας η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει διαφορετική πολιτική;
Η αλλαγή πολιτικής είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να διαπραγματευτεί αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πεδία πολιτικής που δεν ορίζονται από το μνημόνιο.
Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το λαό και τη χώρα. Δεν επενδύουμε στην όξυνση της κρίσης. Το αντίθετο υποστηρίζουμε. Τη μη λήψη νέων μέτρων, την ανακούφιση του πληθυσμού και τη δημιουργία μιας πραγματικής ελπίδας και προοπτικής για ανάκαμψη. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες για τα περιθώρια της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές για την αντιμετώπισης της κρίσης.
Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών μέσα από τον ανακαθορισμό των κοινωνικών και πολιτικών στάσεων, την ουσιαστική ανάταξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού τρίτου πόλου και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτοί οι νέοι συσχετισμοί επιδιώκουμε να αποτυπωθούν και εκλογικά.
3. Εξακολουθείτε, πάντως, να μην ζητάτε εκλογές. Αυτό δεν είναι αντίφαση;
Η συνήθης πρακτική της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους δεν βοηθά την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η υλοποίηση μιας τέτοιας εκδοχής δεν θα έχει θετική επενέργεια σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η προώθηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η εκτέλεση των καθηκόντων της προεδρίας της Ε.Ε.
Βεβαίως, αν προκύψει ζήτημα μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες όπως οι ευρωεκλογές μέσα από τις οποίες πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν πολιτικοί συσχετισμοί για την μετακίνηση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.
4. Ανεξαρτήτως εάν ζητάτε ή όχι εκλογές, τι προβλέπετε κ. Πρόεδρε; Η κυβέρνηση, άλλωστε, διαθέτει μόλις 153 βουλευτές και έχει μπροστά της και τον φόβο των ευρωεκλογών. Μήπως τελικά αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την πρωτοβουλία;
Η πολιτική σταθερότητα συνδέεται με την κοινωνική σταθερότητα.
Οι πολιτικές που θα ασκηθούν στη συνέχεια και οι επιπτώσεις που θα έχουν θα καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα επιταχυνθούν.
5. Αν στις εκλογές έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, με ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαστεί μαζί του η ΔΗΜΑΡ;
Η ΔΗΜ.ΑΡ. επιλέγει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Επιδιώκουμε την προώθηση ευρύτερων συμπαρατάξεων σε πεδία όπως η προώθηση εκσυγχρονισμών και εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων.
Έχουμε ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και θεωρούμε ότι για να είναι βιώσιμες πρέπει να υπάρχει δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας που θα αποτρέπει το μονοκομματικό επικαθορισμό.
Καταθέτουμε εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό και προωθεί την πολιτική συμπαράταξη του προοδευτικού τρίτου πόλου. Με την πολιτική μας πρόταση στοχεύουμε στην υπέρβαση των δύο άλλων πόλων.
Με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές και δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση. Εμείς πιστεύουμε ότι η υπέρβαση των συντηρητικών πολιτικών δεν πρέπει να επιχειρηθεί με λαϊκιστική παροχολογία, κρατικιστικά στερεότυπα, άρνηση των αναγκαίων εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων, ανασφαλείς πειραματισμούς και αυταπάτες για την κατάργηση συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας. Τέτοιες πρακτικές θα θέσουν σε διακινδύνευση την αναγκαία πολιτική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Για αυτό κρίσιμο ζήτημα της επόμενης εκλογικής μάχης θα είναι το μέγεθος της επιρροής του προοδευτικού πόλου. Η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι σύμμαχοι της διεκδικούν να έχουν αυξημένες δυνατότητες επηρεασμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μια τέτοια δυναμική παρέμβαση αυτού του πόλου θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για τη χώρα και την κοινωνία.
6. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει με τους δανειστές η συζήτηση για το χρέος. Μήπως χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις κ. Πρόεδρε; Και τι προτείνετε;
Ναι, χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές συναινέσεις ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας με στόχο μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο με μείωση του συνολικού ποσού, μεγάλη ελάφρυνση της ετήσιας επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό και ομαλοποίηση της μέσης ετήσιας πληρωμής.
7. Πώς κρίνετε σήμερα, μετά τα πρώτα βήματά της, την «Κίνηση των 58»;μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία κάποιοι εκτιμούν πως αποτελεί απλώς «δορυφόρο» του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι πως θέλουν να το υπερβεί κοκ. Εσείς τι εκτιμάτε;
Είναι ζήτημα των ανθρώπων αυτής της πρωτοβουλίας η πορεία που θα ακολουθήσουν. Αν συγκροτήσουν ευρωψηφοδέλτιο σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τότε αυτό θα συνιστά μια συγκεκριμένη μετεξέλιξη που θα αξιολογηθεί από τους πολίτες.
8. Κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ή και τις εθνικές εκλογές, εξακολουθείτε να την αποκλείετε;
Το ζήτημα αυτό έχει λυθεί στο πρόσφατο συνέδριο μας με σαφή τρόπο. Η πολιτική βάση του εγχειρήματος του προοδευτικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι η αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά αντιφατική τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ σε μια πολιτική και εκλογική συμπαράταξη, αφού η ηγεσία του στήριξε και στηρίζει συντηρητικές πολιτικές και συμπλέει στρατηγικά με τη Νέα Δημοκρατία.
9. Έχετε προαναγγείλει κινήσεις διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ ενόψει και των ευρωεκλογών. Οι κινήσεις αυτές-αν στεφθούν με επιτυχία-μπορεί να έχουν ως τελικό αποτέλεσμα και την επανίδρυση του κόμματος;
Έχουμε αποφασίσει τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου με ισότιμη σχέση των συμμετεχόντων και με διατήρηση της αυτονομίας τους. Η συμπαράταξη στο πλαίσιο αυτού του πόλου μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που αγωνίζονται για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.
10. Το τελευταίο διάστημα το κόμμα σας εμφάνιζε πολλαπλές γραμμές-ακόμα και στελέχη σας συμμετάσχουν στην «Κίνηση των 58». Πώς θα αντιμετωπίσετε την πολυγλωσσία κ. Πρόεδρε;
Το συνέδριο μας κατέληξε με μεγάλη πλειοψηφία σε αποφάσεις και πιστεύω ότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος μας θα εργασθούν συλλογικά για την υλοποίηση τους. Βεβαίως στη ΔΗΜ.ΑΡ. όσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη. Οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος μας, μας δεσμεύουν και αυτές είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Διανύουμε μια περίοδο που η ΔΗΜ.ΑΡ. καλείται να πείσει για την εναλλακτική της πολιτική πρόταση, γεγονός που προϋποθέτει σαφήνεια στο λόγο και στο στίγμα που εκπέμπει. Αυτό το δεδομένο πιστεύω ότι θα ληφθεί υπόψη από όλους μας.
11. Τσουνάμι οι αποκαλύψεις για τις μίζες και το πολιτικό χρήμα κ. πρόεδρε, μετά την ανάκριση Κάντα. Τι πρέπει να γίνει;
Είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία η διαλεύκανση και η δικαστική αντιμετώπιση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και παράνομης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Πρέπει να προχωρήσει σε βάθος χρόνου ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Η απόφαση για την έρευνα όλων αυτών των υποθέσεων πρέπει να είναι σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα καταπολεμούν τη διαφθορά.
12. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πάντως, παραμένει σιωπηλός για τα σκάνδαλα εκείνης της περιόδου…
Η κριτική θεώρηση του παρελθόντος ειδικά για τις αιτίες και δομές που εξέθρεψαν και διατήρησαν τέτοιες καταστάσεις είναι απαραίτητη. Η συμβολή σε αυτό όσων είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρελθόν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
13. Η ΔΗΜΑΡ επέστρεψε ένα μέρος της επιχορήγησης από τα χρήματα που έλαβε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τι πρέπει να γίνει για τα οικονομικά των κομμάτων;
Προσφάτως καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Με συνέπεια προς αυτό που προτείνουμε, η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει παραιτηθεί από την αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής και επιστέφουμε μέρος της κρατικής επιχορήγησης που αντιστοιχεί στη λειτουργία κομματικών κέντρων ερευνών και μελετών. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά προνομίων των βουλευτών.
14. Έρχεται στην Αθήνα η «Ευρωπαϊκή Εξεταστική» για το ρόλο της τρόικα στις χώρες του νότου. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η κυβέρνηση κ. πρόεδρε;
Το γεγονός ότι αμφισβητούνται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πεπραγμένα της τρόικας συνιστά αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αναδείξει παραλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις της τρόικας και τα αποτελέσματα μιας οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης αντιμετώπισης της χώρας.
Αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη της συντεταγμένης απεμπλοκής από την τρόικα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση με πολιτική αυτονομία να υλοποιεί μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, τα δε θεσμικά όργανα της Ε.Ε να παρακολουθούν την επίτευξη των στόχων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ