19 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ακτοπλοϊκό

Η είδηση πως ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου και της Μυτιλήνης με τον Πειραιά περιορίζεται στα τέσσερα δρομολόγια εβδομαδιαίως  και η ότι η έκπτωση που παρέχεται στα εισιτήρια των συνταξιούχων ΝΑΤ μειώθηκε από το 50% στο 30% επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο την αρχική μας εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή θα μονιμοποιηθεί αν δεν υπάρξει μαζική, ηχηρή και οργανωμένη αντίσταση από τις κοινωνίες των νησιών μας.

Δεν είχαμε αυταπάτες ότι το πρόβλημα θα λυθεί (ή έστω θα αμβλυνθεί) με τη λογική «διεκδίκησης» που υιοθέτησαν από την αρχή οι τοπικοί παράγοντες του νησιού μας. Με συσκέψεις επί συσκέψεων στους διάδρομους του Υπουργείου Ναυτιλίας, με «διαπραγματεύσεις» με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, με επιστολές διαμαρτυρίας, με ερωτήσεις και επερωτήσεις στα διάφορα θεσμικά όργανα… Θα επαναφέρουν το θέμα και θα λαϊκίσουν ξανά λόγω των εκλογών, θα μας υποσχεθούν πάλι κανένα δρομολόγιο παραπάνω, θα μας πουν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν και θα ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον…


Κι έτσι θα βγάλουν «λάδι» την κυβέρνηση, την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για το πισωγύρισμα αυτό, να καταδικάζεται δηλαδή η Λέσβος και η Χίος, στον 21ο αιώνα και μετά από 42 ολόκληρα χρόνια καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, σε απομόνωση!

Αυτή η ακτοπλοϊκή απομόνωση των νησιών μας δεν είναι τυχαία. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που μας επιβάλλουν. Είναι απότοκο των μνημονίων, της δημοσιονομικής προσαρμογής και της πάσης θυσίας επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Όσοι επομένως στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές αλλά και όσοι προσπαθούν να τις εξωραΐσουν είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που έχουν βρεθεί τα νησιά μας.

Να το πούμε ξεκάθαρα: Όσο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις θα αντιμετωπίζονται ως πεδίο κερδοσκοπίας, δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ποτέ οι ανάγκες των νησιών μας. Για την «Ανταρσία στο Αιγαίο» οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών (όπως και οι αεροπορικές) είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Η λειτουργία  της δημόσιας ακτοπλοΐας που θα στηρίζεται στον εργατικό έλεγχο και θα εγγυάται τις φθηνές, καθημερινές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνδέσεις για το σύνολο των νησιών είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης, που προϋποθέτει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί πάνω από όλα τη διαρκή κινητοποίηση και διεκδίκηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Με μια και μοναδική κινητοποίηση σε άκυρη ημερομηνία δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες για νικηφόρους αγώνες. Καλούμε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, τα συνδικάτα, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να αφυπνιστούν, να βγουν μπροστά για να συνεχίσουμε και να οργανώσουμε τις αγωνιστικές δράσεις, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μας.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αντικαπιταλιστική-Αριστερά
Τοπική Οργάνωση Χίου