16 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση 12 βουλευτών για την «Λευκή Εβδομάδα» διακοπών που προσφέρει ως θεραπεία στο καταρρέον ελληνικό σχολείο το Υπουργείο Παιδείας


Μια εβδομάδα διακοπών στις αρχές της άνοιξης θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ότι χρειαζόταν το καταρρέον από τα μνημονιακά χτυπήματα ελληνικό σχολείο για να επιλυθούν τα ων ουκ έστι αριθμός λειτουργικά και θεσμικά προβλήματά του. Γι’ αυτό και, μετά από διάβημα  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς αυτόν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, άρχισε να σκέφτεται την «Λευκή Εβδομάδα», επεκτείνοντας την αργία της Καθαροδευτέρας με μερικές μέρες διακοπών, στις οποίες θα μπορούν να οργανώνονται μαθητικές  εκδρομές.


Παιδαγωγικά έωλη  ωστόσο η πρόταση για κλείσιμο των σχολείων και μάλιστα πολύ κοντά στις 15μερες διακοπές του Πάσχα, χωρίς την γνωμοδότηση κανενός παιδαγωγικού οργάνου, δεν υπαγορεύεται από καμιά μέριμνα για τους μαθητές και τη μαθησιακή διαδικασία αλλά από λόγους οικονομικούς, αφού είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και χρόνια ο μαθητικός τουρισμός  αιμοδοτεί οικονομικά τα ξενοδοχεία της χώρας σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κινητικότητας. Αυτό τονίζεται σε ερώτηση που κατέθεσαν  12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  (Φωτίου, Συρμαλένιος, Κουράκης Μαντάς, Γεωργοπούλου, Αμανατίδης, Βαμβακά, Καραγιουσούφ, Πάντζας, Κριτσωτάκης, Αλεξόπουλος, Δριτσέλη) και με την οποία ζητούν την απόσυρση της πρότασης.

Στην ερώτησή τους επισημαίνουν επίσης τον μαρασμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και το γεγονός ότι  δεν αποτελεί  αναπτυξιακή πρόταση η ανακύκλωση  εισοδήματος από τη μια περιοχή στην άλλη, ούτε η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού  μπορεί να  γίνεται σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της γενικότερης δουλειάς στο σχολείο. Σε περίοδο τρομακτικής οικονομικής κρίσης, όταν εμφανίζονται ολοένα και διογκούμενα προβλήματα υποσιτισμού των μαθητών και τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν, πολλοί μαθητές δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδρομές  πράγμα που θα επιφέρει προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό. Η απορρόφηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα πρέπει να γίνεται με σύνεση, διαφάνεια και με ορθή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και της οικονομίας, αποτρέποντας τον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο και προσβλέποντας στην μεγιστοποίηση του οφέλους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουν εν κατακλείδι στην ερώτησή τους.