"Ανάσα ζωής" πήρε η Δωδεκανησιακή οινοποιία CAIR, μετά την απόφαση επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγεί... η εταιρεία από το φόρο εισοδήματος, λόγω υπεραξίας, από την πώληση ακινήτων της στην ΑΤΕ για εξόφληση οφειλών της προς αυτήν. Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαγράφονται οφειλές ύψους 15 εκατ. ευρώ προς την ΔΟΥ Ρόδου.
Ωστόσο, παρά το "φιλί ζωής" που πήρε η εταιρεία τα οικονομικά προβλήματα της παραμένουν αρκετά μεγάλα, ενώ σημαντικές είναι και οι οφειλές προς τουςπαραγωγούς που την προμηθεύουν με πρώτη ύλη.
Πάντως, η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας αισιοδοξεί ότι τα προβλήματα σταδιακά θα καμφθούν, αφενός λόγω της διευρυμένης συνεργασίας που έχει συναφθεί με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού και όχι μόνο, και αφετέρου λόγω των εξαγωγών που προωθεί η εταιρεία ακόμη και στη μακρινή Κίνα.
Πώς ξεκίνησε η Compania Agricola Industriale Rodi
Οι ιδρυτές της, Dr. Αλμπέρτο Καζέλλι , Τζίνο Πακιάνι, Γκρατσιάνο, Βιττόριο Αλχαδέφ, Νατάλε Σαρντέλλι, Τζιοβάννι-Μπατίστα Ντολιάνι Φερρίνι Φραντζέσκο του Ροδόλφου, εμφανίστηκαν ενώπιον του γραμματέα του Εφετείου Ρόδου, ιππότη Αλφρέδο Γκουλιορμέλλα, που εκτελούσε χρέη συμβολαιογράφου και παρουσία των Νικολάου Μορόζο και Παλμιέρι Τζιοβάννι, δήλωσαν, μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις, ότι ιδρύουν την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία COMPAGNIA AGRICOLA INDUSTRIALE RODI (CAIR) (Εταιρεία Αγροτική και Βιομηχανική Ρόδου).
Συντάχθηκε, δε, η με αριθμό 239/12-7-1928 πράξη αυτού. Το Διάταγμα της ίδρυσης της CAIR, με αριθμό 118, υπογράφηκε από το διοικητή Μάριο Λάγκο στις 21 Ιουλίου 1928. Με το ίδιο Διάταγμα εγκρίθηκε και το καταστατικό που είχε 40 άρθρα. Αντικείμενο της εταιρείας ήταν η παραγωγή και η εμπορία οίνου, καθώς και η παραγωγή οινοπνευματώδων ποτών, λικέρ και εξαιρετικού βερμούτ. Ως έδρα της επιχείρησης ήταν το χωριό Φάνες.
Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Αγροτική Τράπεζα να αγοράσει τις μετοχές της, έτσι ώστε να μην είναι πλέον ιταλική εταιρεία, αλλά ελληνική. Από τα τέλη του 1947 η εταιρεία λειτούργησε κάτω από την ιδιοκτησία του Μποδοσάκη, που είχε το πλειοψηφικό πακέτο μέχρι και τον Απρίλιο του 1954 και στη συνέχεια πούλησε τις μετοχές του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.
Από τότε μέχρι και σήμερα κύριος μέτοχος είναι η ΕΑΣΔ, που αύξησε, το ποσοστό της στο 96,5% με το δημόσιο να κατέχει το 3,5%. Ιστορικά η CAIR είναι η μοναδική εταιρεία, που ιδρύθηκε όσο η Ρόδος ανήκε στην Ιταλική επικράτεια και εξακολουθεί να λειτουργεί με το ίδιο αντικείμενο, μέχρι και σήμερα.
Πηγή:www.reporter.gr