1 Νοεμβρίου 2013

Αξιοποίηση ανενεργών καταθέσεων υπέρ του Δημοσίου

- Μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής- Οι Τράπεζες συνεχίζουν την τακτική τους- Η Τράπεζα της Ελλάδας αμέτοχη;
Για τη διαδικασία αξιοποίησης των αδρανών καταθέσεων, απάντησε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη. Ο βουλευτής  ζήτησε να ενημερωθεί αν και κατά πόσον εφαρμόζεται ο νόμος 4151/2013 που πρόσφατα ( Απρίλιο ) ψηφίστηκε  για την αξιοποίηση των αδρανών καταθέσεων των Τραπεζών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής , θα έπρεπε οι τράπεζες  να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( Γ.Λ.Κ.) και μέσα στις προθεσμίες κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού  τις εκτιμήσεις τους για τα ποσά από τις αδρανείς καταθέσεις που θα αποδοθούν στο Δημόσιο τον επόμενο χρόνο ,ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να ελέγξει τις τράπεζες, ούτως ώστε τα ποσά να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους Κάλεσε δε τον Υπουργό να επιβεβαιώσει ή μη την φημολογούμενη απροθυμία των Τραπεζών να αποστείλουν προς το Γ.Λ.Κ. τα προβλεπόμενα στοιχεία, ενώ έθεσε και το ερώτημα για  τις ενέργειες ή παραλείψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Υπουργός εμμέσως πλην σαφώς  επιβεβαίωσε την ουσιαστική άρνηση των τραπεζών να συμμορφωθούν με το νόμο. Εκδήλωσε δε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μία (1) μόλις μέρα πριν την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας (1/11) δεν έχουν αποστείλει στοιχεία όλες οι τράπεζες, αλλά κυρίως ότι το μέχρι τώρα ποσό  προσεγγίζει μόλις τα 15 εκατ. ευρώ. Προκύπτει βέβαια από τα λεγόμενά του  και  το ερώτημά της μη άσκησης εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος ως οφείλει εκ του νόμου.

(Προκειμένου  να  αποσαφηνιστεί η παρελκυστική πολιτική των τραπεζών αξίζει να αναφερθεί η πληροφορία ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτίμησε τα ποσά των αδρανών καταθέσεων του που θα αποδοθούν στο Δημόσιο, σε 7,5 εκατ. ευρώ ενώ η Εθνική Τράπεζα μόλις ένα εκατ. ευρώ!)