20 Σεπτεμβρίου 2013

Στα 72 δισ. οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ

Πέμπτη χώρα η Ελλάδα στην Ε.Ε. με τη μικρότερη εισπραξιμότητα την περίοδο 2000-2011

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μελών–χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε απώλειες εσόδων από ΦΠΑ είναι η Ελλάδα.
Συνολικά, το διάστημα 2000-2011 το Δημόσιο έχασε 72,2 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του χρέους.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη χώρα μας είναι κατά 30% μικρότερα σε σχέση με όσα υπολογιζόταν να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα στην Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ύφεση έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Μόνο το 2011 οι απώλειες έφθασαν στα 9,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ.


Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία, όπου οι απώλειες αγγίζουν το 8% του ΑΕΠ της.

Συνολικά, από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 5%. Το φαινόμενο διογκώθηκε, εκτός από την Ελλάδα, και στην Ισπανία, τη Λεττονία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Το 2011, η διαφορά μεταξύ προσδοκώμενων και πραγματικών εσόδων στις χώρες της Ε.Ε. έφθασε στα 193 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.). Σε απόλυτους αριθμούς, τις υψηλότερες απώλειες από τα έσοδα του ΦΠΑ το 2011 κατέγραψαν η Ιταλία (36 δισ. ευρώ), η Γαλλία (32 δισ. ευρώ), η Γερμανία (26,9 δισ. ευρώ) και η Μ. Βρετανία (19 δισ. ευρώ).

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τη φοροδιαφυγή, αλλά και με τις πολιτικές επιλογές, που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλούς συντελεστές και απαλλαγές στα εθνικά φορολογικά συστήματα.

Μεταρρυθμίσεις

Η Ε.Ε. θεωρεί ότι τα κράτη–μέλη πρέπει να μεταρρυθμίσουν τα εθνικά φορολογικά τους συστήματα με τρόπο που να διευκολύνει τη συμμόρφωση, να αποτρέπει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της είσπραξης των φόρων.