15 Σεπτεμβρίου 2013

5η Σύνοδος Ευρωπαίων Αρχηγών Ακτοφυλακής στη Χίο: Χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν οι δύο Βουλευτές και ο Δήμαρχος


Ξεκίνησαν  στο ξενοδοχείο Χανδρής, οι  εργασίες της 5ης Συνόδου του Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών Σένγκεν, υπό την προεδρία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ Σ Δημήτρη Μπαντιά.
Η επιλογή της Χίου μόνο τυχαία δεν ήταν αφού από κοντά οι ευρωπαίοι… ακτοφύλακες θα δουν ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης και ποιες είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται, με δεδομένο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Από τη σύσκεψη δεν θα μπορούσε να λείπει ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, που επί θητείας του αποφασίστηκε αυτό το φόρουμ να γίνει στη Χίο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της «Α» αναφέρθηκε στη σημασία της συνόδου, που συζητά, όπως τόνισε, τα «καυτά» θέματα ασφάλειας - αστυνόμευσης στα σύνορα της Ε.Ε.
Ο ίδιος μίλησε και για τη μη συμμετοχή εκπροσώπου από τη γειτονική Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είχε αποσταλεί πρόσκληση. Το κενό, κατά την άποψή του, αναπλήρωσαν εκπρόσωποι από τον FRONTEX, διευθυντές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα ο Κωστής Μουσουρούλης μίλησε και για το θέμα της λαθρομετανάστευσης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα γι’ αυτό και θα πρέπει και θεσμικά και χρηματοοικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπισή του.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής, Κώστας Τριαντάφυλλος, σε δηλώσεις του στην «Α»  υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά στα ζητήματα που άπτονται της φύλαξης των συνόρων και χαρακτήρισε επίσης τιμητική για το νησί μας την πραγματοποίηση της συνόδου.
Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης εστίασε στο χαιρετισμό που απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν το σύνολο των ομάδων ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) να ασχολούνται καθημερινά με τη φύλαξη των συνόρων και την περισυλλογή των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, παρά τα πενιχρά μέσα και την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ώστε να πραγματοποιείται σωστός έλεγχος και επεσήμανε ότι η λύση θα έρθει μέσα από πολιτικές αποφάσεις, αφού πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.
 alithia.gr