31 Μαΐου 2013

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του νομού Κέρκυρας, που κινδυνεύουν άπαντες να απολυθούν, όχι επειδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή δεν χρειάζονται (κάθε άλλο!), αλλά επειδή η Πολιτεία έφτιαξε το πρόγραμμα στο οποίο εργάζονται δίνοντάς του... πήλινα πόδια, τάσσεται με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Ιονίου πελάγους.



Όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Κέρκυρας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Ζήκος, «οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Κέρκυρα προχωρούν σε 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απειλή απόλυσής τους ενώ η Γενική τους Συνέλευση αποφάσισε να συμμετάσχουν τα μέλη της στην πανελλαδική διαμαρτυρία του κλάδου αύριο στα Ιωάννινα, έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

Το Δ.Σ. των εργαζομένων καλεί το Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή αλλά και όλους τους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απορρίψουν όλοι μαζί το μοντέλο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και η όποια συγχρηματοδότηση προκύψει, να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο στο τέλος της οποίας θα πρέπει επιτέλους οι δομές αυτές και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν μόνιμα στους Δήμους.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας στο εν λόγω πρόγραμμα δηλώνουν ότι αντιδρούν στο ξεπούλημα της Πρόνοιας, στην ανεργία 3.500 εργαζομένων των ΒΣΣ και στο σχεδιασμό της Πολιτείας για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών.

«Προτίθεστε να εντάξετε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο κύριο σώμα των δραστηριοτήτων των Δήμων ώστε να χρηματοδοτηθεί κεντρικά και επαρκώς;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας των απασχολουμένων, τη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ, την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Κύριε Υπουργέ,

Δουλεύουν επί χρόνια με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, όχι επειδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή δεν χρειάζονται (κάθε άλλο!), αλλά επειδή η Πολιτεία έφτιαξε το πρόγραμμα, στο οποίο εργάζονται, δίνοντάς του... πήλινα πόδια...

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που τρέχουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσω προγραμμάτων, αντί οι τελευταίες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να ενταχθεί στο κύριο σώμα των δραστηριοτήτων των Δήμων (και χρηματοδοτηθεί κεντρικά και επαρκώς) για να μην κινδυνεύει συνεχώς να σταματήσει.

Είναι ένα πρόγραμμα – σωτηρία για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους σε όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες στην Κέρκυρα, στις απομακρυσμένες κοινότητες αλλά και στην πρωτεύουσα του νησιού.

Όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κέρκυρας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Ζήκος, «οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Κέρκυρα αποφάσισαν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απειλή απόλυσής τους, ενώ η Γενική τους Συνέλευση αποφάσισε να συμμετάσχουν τα μέλη της στην πανελλαδική διαμαρτυρία του κλάδου στα Ιωάννινα, έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

Το Δ.Σ. των εργαζομένων καλεί το Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή αλλά και όλους τους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να απορρίψουν όλοι μαζί το μοντέλο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και η όποια συγχρηματοδότηση προκύψει, να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο, στο τέλος της οποίας θα πρέπει επιτέλους οι δομές αυτές και οι εργαζόμενοι, να ενταχθούν μόνιμα στους δήμους.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας στο εν λόγω πρόγραμμα δηλώνουν ότι αντιδρούν:

- Στο ξεπούλημα της Πρόνοιας. Η παροχή κοινωνικής φροντίδας και προστασίας πρωτίστως αποτελούν ευθύνη του κράτους και παρέχεται χωρίς διακρίσεις σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Δεν μπορεί εξασφαλισμένα χρήματα με νόμο που καλύπτουν την λειτουργία όλων των δημοτικών δομών να μοιράζονται σε ιδιώτες στο όνομα ίσων ευκαιριών.
- Στην ανεργία 3.500 εργαζομένων των ΒΣΣ οι οποίοι μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ εργάζονται επί δέκα και πλέον συναπτά έτη καταθέτοντας την ψυχή τους δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες απλήρωτοι επί μήνες και καλύπτοντας κενά σε άλλους τομείς των δήμων ασκώντας αλλότρια καθήκοντα.

- Στο σχεδιασμό της Πολιτείας για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών. Δεν είναι δυνατόν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να γίνουν εγγύηση της Πολιτείας απέναντι στους ανήμπορους συνανθρώπους μας αφήνοντας τους στο έλεος του ιδιωτικού επιχειρείν και του κανιβαλισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Προτίθεστε να εντάξετε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο κύριο σώμα των δραστηριοτήτων των Δήμων ώστε να χρηματοδοτηθεί κεντρικά και επαρκώς;

2.Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις δημοτικές δομές;

3.Θα προχωρήσετε στη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους
όπου θα ενταχθούν όλοι οι απασχολούμενοι;

4. Πότε θα προβείτε επιτέλους στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα;

5.Θα επανεξετάσετε το θέμα της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών, δεδομένου ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν κατά κανένα τρόπο να γίνουν εγγύηση της Πολιτείας απέναντι στους ανήμπορους συνανθρώπους μας;

6.Κατανοείτε ότι με τις πράξεις ή τις παραλείψεις σας:

α. Στέλνετε έναν ικανό αριθμό νυν εξυπηρετουμένων από το πρόγραμμα, στις αγκάλες του ιδιωτικού τομέα;

β.Καταστρατηγείτε την παρ. 5 του άρθρου 5του Συντάγματος της Ελλάδας που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;».




Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ