18 Ιουλίου 2012

Επιστολή Ροντούλη σε Τσαυτάρη


Με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ο γραμματέας της Κ.Ε του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Αναλυτικά η επιστολή:
"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
πρόσφατα δημοσιεύματα διαχέουν την πληροφορία ότι το Υπουργείο Οικονομικών «δέχεται εισηγήσεις» για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, δηλαδή επί ενός παραδοσιακού αγροτικού προϊόντος που διαχρονικά έχει κατοχυρώσει υψηλά ποσοστά στις διατροφικές προτιμήσεις του ελληνικού καταναλωτικού κοινού.
Εάν τα σχετικά δημοσιεύματα αποδειχθούν προφητικά και τελικά επιβληθεί ο προαναφερόμενος φόρος, ευλόγως μπορεί κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής του θέματος να επισημάνει ότι η  εν λόγω φορολογία θα πλήξει με τρόπο οδυνηρό τους αμπελοκαλλιεργητές της χώρας, σε μια ιδιαιτέρως δυσβάστακτη οικονομική συγκυρία, χωρίς μάλιστα μεσομακροπρόθεσμα να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τα επιδιωκόμενα έσοδα, καθώς είναι βέβαιο ότι τάχιστα θα οδηγήσει τους καταναλωτές στο χύμα κρασί, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποφυγή της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης.
Μάλιστα, επί του προκειμένου, η εμπειρία από την επιβολή του ΕΦΚ στο τσίπουρο θα μπορούσε να είναι αρκετά διδακτική. Ενώ στην αρχή τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν με την επιβολή του ΕΦΚ, στη συνέχεια μειώθηκαν αισθητά καθόσον οι καταναλωτές στράφηκαν στο χύμα τσίπουρο, για να αποφύγουν το επιπρόσθετο φορολογικό βάρος.
Τούτων δοθέντων, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να θέσει δύο ερωτήματα, που χρήζουν άμεσης κυβερνητικής απάντησης. Μήπως, πρώτον, μέσω της επιβολής του ΕΦΚ μεθοδεύεται από γνωστά μεγαλοσυμφέροντα η απαγόρευση της διακίνησης του χύμα κρασιού, υπό το πρόσχημα της αποτελεσματικότητας του εν λόγω φόρου;
Μήπως, δεύτερον, ανοίγει κατ΄ αυτό τον τρόπο η κερκόπορτα της απαγόρευσης της διακίνησης και του χύμα τσίπουρου, υπό την συνοδό μάλιστα πρόφαση της δήθεν προστασίας της υγείας του καταναλωτή;
Να είστε βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι οι αμπελοκαλλιεργητές θα αντιδράσουν σθεναρά στις πιθανές αυτές απαράδεκτες μεθοδεύσεις και θα έχουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους, καθόσον δεν μπορούν να υποστούν ένα ακόμη κτύπημα στον ελληνικό αμπελώνα, που ταΐζει αυτούς και τις οικογένειές τους.
Ιδιαιτέρως, μάλιστα, οργισμένη θα είναι η αντίδραση και των αμβυκούχων παραγωγών του χύμα τσίπουρου, καθώς εύκολα θα αντιληφθούν ότι, μετά τον διωγμό που θα υποστεί το χύμα κρασί, έρχεται και ο κατατρεγμός του χύμα τσίπουρου.
Μετά την προαναφερθείσα ανάλυση, τρέφω την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κινηθεί για να εξουδετερώσει αμέσως τις όποιες «περίεργες» μεθοδεύσεις απεργάζονται κάποιοι στα παρασκήνια του Υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί κατανοώντας πλήρως το άδικο, το αντιπαραγωγικό και το ατελέσφορο της συγκεκριμένης φορολογίας.
Εκφράζοντας, λοιπόν, τις ανησυχίες του ΛΑ.Ο.Σ επί του συγκεκριμένου θέματος σας παρακαλώ να μας ενημερώστε εγκαίρως για τις δέουσες αντιδράσεις του ΥΠΑΑΤ στο ανακύψαν ζήτημα, καθόσον εκ του θεσμικού σας ρόλου καλείσθε να προστατεύσετε το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου.
Πάντως, ο ΛΑ.Ο.Σ ήδη βροντοφωνάζει «κάτω τα χέρια από τα ελληνικά αμπέλια» προκειμένου να συνδράμει την όποια προσπάθεια γίνει στην κατεύθυνση της αποτροπής του ενδεχομένου επιβολής ενός άδικου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί".