Δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διαρρυθμίσεις στο Τελωνείο, που ξεκινούν άμεσα
Στο πλαίσιο αυτό, χθες πολυμελής ομάδα όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφάσισε επί τόπου τι εργασίες πρέπει να γίνουν και σκοπεύει να ξεκινήσουν άμεσα με την καθοριστική συμβολή του Λιμενικού Ταμείου, που αναλαμβάνει - παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω «κουρέματος» - το κόστος τους. Με την έκδοση βίζας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η Λέσβος επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τουριστικά, και μάλιστα απ’ τον επόμενο μήνα, την έγκριση που έδωσε στη χώρα μας η αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να εφαρμόσει πιλοτικά σε πέντε λιμάνια της, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω, σύστημα χορήγησης βίζας κατά την είσοδο των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Οι παρεμβάσεις
Για πολλές ώρες χθες, μηχανικοί, υπηρεσιακά στελέχη, αστυνομικοί, αλλά και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, επί τόπου στο χώρο του Τελωνείου βρήκαν τη συνισταμένη χρόνου, κόστους και εξυπηρέτησης, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, οικονομικά και κυρίως λειτουργικά για τους επισκέπτες, να μπορεί να εκδίδεται η βίζα τους στη Μυτιλήνη. Στη συνάντηση εργασίας πήρε μέρος και ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, που εξέφρασε την αισιοδοξία πως η όλη προσπάθεια έχει τις προϋποθέσεις γρήγορα να φέρει θετικότατα αποτελέσματα.
Στη σύσκεψη μετείχε η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λέσβου, Ελένη Μητρίτσα, ο διευθυντής του Τελωνείου, Δημήτρης Κουτρουμπής, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λέσβου, Παναγιώτης Σαμαράς, ο διευθυντής της Ασφάλειας Μυτιλήνης, Ανδρέας Στεφάνου, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων τής ΕΛΑΣ, Στρατής Συκάς, και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Τον πρώτο λόγο στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, είχε ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τής ΕΛΑΣ Μάκης Μπαγκάρας, ο οποίος ήρθε ειδικά απ’ την Αθήνα χθες για το συγκεκριμένο θέμα. Απ’ ό,τι διαπίστωσαν όλοι οι συμμετέχοντες, μέλημα και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι άμεσα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, παρ’ ότι υπήρξαν αστυνομικοί που σχολίασαν πως όλα θα γίνονταν καλύτερα αν είχαν ξεκινήσει εγκαίρως, απ’ το χειμώνα, οι διαρρυθμίσεις.
Οι παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν και θα κοστίσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, είναι - όπως είχε υποδείξει η κ. Μητρίτσα, που είχε αναλάβει και τη σχετική προετοιμασία για τα έργα - το κλείσιμο του εξωτερικού στεγάστρου και η αύξηση των θέσεων ελέγχου στο Γραφείο Διαβατηρίων. Με το κλείσιμο του στεγάστρου, θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, με κλιματισμό και περίπου 100 καθίσματα, ενώ οι θέσεις των αστυνομικών για τον έλεγχο, από τέσσερις που είναι σήμερα, θα γίνουν έξι.
Διαρρυθμίσεις θα χρειαστούν και στον κεντρικό χώρο του Τελωνείου με αναδιάταξη των χωρισμάτων, αλλά πολύ πιθανόν αυτές οι εργασίες θα γίνουν μετά το φθινόπωρο, αφού τώρα είναι έως και αδύνατον να κλείσει για δύο και πλέον ημέρες το Τελωνείο.
ΕΜΠΡΟΣ