18 Μαΐου 2012

Τελετή παράδοσης – παραλαβής Προέδρου της Βουλής


 
Κατά τη  διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου, τόσο ο νεοεκλεγείς  Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας, όσο και ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Βύρων Πολύδωρας: Η σταθερότητα της Βουλής, δεν είναι απλή πολυτέλεια για την πολιτική σταθερότητα της χώρας
Βύρων Πολύδωρας: Ασφαλώς και δεν μου αρέσουν οι αποχωρισμοί και οι αποχαιρετισμοί αλλά έτσι είναι οι πολιτικές νομοτέλειες ή το γραφτό της μοίρας. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που συνεργάστηκα μαζί σας ως αντιπρόεδρος καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας σας ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Χαιρετίζω το γεγονός ότι η συνεργασία μας ήταν αρμονική, γνώριζα τον Βορειοελλαδίτη πολιτικό  από πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα περάσαμε από κοινά υπουργεία, όπως το Παιδείας και το Δημόσιας Τάξης, συνυπήρξαμε τώρα στην Προεδρία σας στη Βουλή των Ελλήνων και εξετίμησα την αξιοσύνη σας, την νομική σας κατάρτιση και την επιστημοσύνη σας, το πνεύμα συνεργασία σας το οποίο εξαπλώνατε στους συνεργάτες σας, δηλαδή τους αντιπροέδρους της Βουλής και σε όλο το προσωπικό. Το πνεύμα οικονομίας, όπως σημειώσατε, που διήπε τις αποφάσεις μας. Κι αυτές οι αρετές είναι η δική σας παρακαταθήκη σε μας, σε όλους τους Καστοριανούς που θέλουν να είστε ενεργός και δρών πάντα. 
Θα ήθελα να σημειώσω ότι παλέψαμε για την καταξίωση και εμπέδωση του κύρους του Κοινοβουλίου στις δύσκολες στιγμές. Εβάλλετο εν πολλοίς αδίκως και μπορούσαμε να κατανοήσουμε κι εσείς κι εγώ ότι ήταν αναγκαίος στόχος της δικαιολογημένης οργής και του θυμού των πληττομένων πολιτών.
Η εύνοια της μοίρας και η δημοκρατική συνείδηση και στάση των πολιτών που με έστειλαν εδώ και των βουλευτών που με εξέλεξαν ασφαλώς μου βάζει το πρόσθετο καθήκον να συνεχίσω και να κατανοώ τον πόνο, όπως είναι φυσικό,  του λαού μας, να ενώνω τις δυνάμεις μου θεσμικά και λειτουργικά πλέον με όσους περισσότερους  μπορούμε να συμβάλλουμε σε συνεργασία για να βγάλουμε τη χώρα και τον λαό στο ξέφωτο της δημιουργίας, της παραγωγής και παραγωγικότητας, της ανάπτυξης σ΄ ένα σταθερό πλαίσιο. 
Και δεν υπάρχει άλλο πιο σταθερό πλαίσιο από το πλαίσιο της Ε.Ε και της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, καθώς επίσης και της συμμαχικής μας συνέπειας.
Η Ελλάδα χρειάζεται ερείσματα. Μετά παρρησίας πρέπει να το λέμε αυτό, για να μην δηλώνουμε απομονωμένοι και  απόλιδες. Είμαστε  Έλληνες, εύορκοι και αποφασισμένοι να κρατήσουμε όρθια αυτήν την πατρίδα. Αυτό το πνεύμα που έρχεται και από τη δική σας θητεία, εμένα με καθοδηγεί και αυτά είπα και στην ομιλία μου όταν ανέλαβα τα καθήκοντα, τα οποία θα τηρήσω στο ακέραιο.
Εννοείται ότι το μείζον είναι η εκλογή μας και η απόφαση και η δέσμευση που παίρνει ο καθένας, καθώς επίσης ότι θητεύει σε μια κρίσιμη περίοδο.
Είπα στους συναδέλφους: «τώρα που θα δρομείτε έξω στις επαρχίες  να ξέρετε ότι εδώ πίσω έχετε ένα Πρόεδρο που τον εκλέξατε και που τηρεί τον όρκο του».
Και θέλω να σημειώσω κύριε Πρόεδρε ότι σε κάθε περίπτωση το βραχύβιο δεν μειώνει τη αξία του θεσμού διότι εκτός από την εκλογή, τη μεγάλη νομιμοποίηση, το βραχύβιο έχει και να συναντηθεί με την κρισιμότητα των στιγμών,  με τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι θα συναντηθούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Θα διαχειριστούμε αυτό το μικρό μήκος χρόνου μέχρι τη σύγκληση της νέας περιόδου της Βουλής κατά τον καλύτερο τρόπο και κατά τη συνείδηση της αποστολής μας, διότι η αξία είναι το πως συμβάλλει ο Πρόεδρος, όπως και οι Βουλευτές.
Δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή, οι  θεσμικές αναθεωρητικές  μου σκέψεις για το Σύνταγμα λέει να ληφθούν τέτοιες πρόνοιες.
Και ζητώ τη συνεργασία της Αναθεωρητικής Βουλής να υπάρξουν τέτοιες πρόνοιες, ώστε να μην διαλύεται η Βουλή για κανένα λόγο, και όταν λέω για κανένα λόγο δεν είμαι καθόλου “in extremis”, είναι όπως υπαγορεύεται από τη λογική και από την πολιτική ανάγκη.
Η πολιτική σταθερότητα και η σταθερότητα της Βουλής, δεν είναι απλή πολυτέλεια για την πολιτική σταθερότητα. Είναι όρος για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Έτσι λοιπόν όταν οι συνάδελφοι θα βρίσκονται στις περιφέρειες τους, η Βουλή θα βρίσκεται σε θεσμική και λειτουργική συνέχεια, ζώσα και επαρκής.
Με τις συγκατανεύσεις του αποτελέσματος της εκλογής και με τις δικές μου δεσμεύσεις και με τις δικές σας έμπρακτες αποδείξεις για το ποιοτικό μέρος της λειτουργίας του Προεδρείου της Βουλής, σας ευχαριστώ σας εύχομαι καλό κατευόδιο και καλή αντάμωση.
 
 
 
Φίλιππος Πετσάλνικος: Η προηγούμενη περίοδος ήταν  η πιο δύσκολη Κοινοβουλευτική περίοδος μεταπολεμικά
 
Φ.Πετσάλνικος: Θα  ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας, εύχομαι καλή δύναμη έστω και από αυτές τις εντελώς ιδιάζουσες συνθήκες. Θα ήθελα κύριε πρόεδρε να υπογραμμίσω ότι η προηγούμενη κοινοβουλευτική  περίοδος των 30 περίπου μηνών που είχαμε την ευθύνη του Προεδρείου, που μόλις έληξε,  όπως και εσείς διαπιστώσατε ως αντιπρόεδρος της Βουλής, ήταν πολύ δύσκολη. Είναι κοινή διαπίστωση όλων,  ότι ήταν η πιο δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδος της νεότερης μεταπολεμικής ιστορίας. Το Κοινοβούλιο στο διάστημα αυτό κλήθηκε να πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις προκειμένου η χώρα μας να κρατηθεί όρθια μέσα στην Ευρωζώνη. Κι αυτό είχε επιφορτίσει με αυξημένες ευθύνες και εμένα ως Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και το προεδρείο και όλους τους συναδέλφους βουλευτές της προηγούμενης Βουλής.
Ήταν στιγμές που τα βλέμματα όλων μας όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ελλάδας και όχι μόνο των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και όλου του κόσμου  ήταν στραμμένα στη Βουλή των Ελλήνων.
Θεωρώ ότι επιτύχαμε να λειτουργήσει η Βουλή θεσμικά. Το Κοινοβούλιο στάθηκε όρθιο κι αυτό μέσα σ΄ αυτές τις δυσκολίες και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της προηγούμενης Βουλής και τις ηγεσίες όλων των κομμάτων.
Ξεκίνησα τη θητεία μου εδώ πριν από 30 μήνες με μια Βουλή που είχε 5 Κόμματα και 5 Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στο μεταξύ δημιουργήθηκαν 9 Κόμματα και 7 Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω αυτή τη προσφώνηση αναφερόμενος σε 3 στοιχεία που θεωρώ ότι έχουν ξεχωριστή σημασία. Πρώτο απ΄ όλα επιτύχαμε σημαντική μείωση των δαπανών του Κοινοβουλίου. Θα έπρεπε η Βουλή των Ελλήνων να συμμετέχει με πολύ συγκεκριμένα
 
παραδείγματα στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει ανάγκη η χώρα μας. Θυμίζω πως οι δαπάνες του Κοινοβουλίου μειώθηκαν κατά 60 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2009, δηλαδή σχεδόν 30%  κι αυτό σήμανε μεταξύ άλλων μείωση των λειτουργικών εξόδων που ξεπέρασαν  τα 25 εκατομμύρια, που συμπεριέλαβαν και μεγάλη μείωση των αποδοχών των βουλευτών.
Οι αποδοχές των βουλευτών θυμίζω ότι μειώθηκαν με εισηγήσεις μου και αποφάσεις της Ολομέλειας κατά 45% τουλάχιστον. Και βέβαια υπήρξαν μειώσεις και στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής . Συνολικά το προσωπικό της Βουλής είχε τη δική του συμμετοχή στις θυσίες και ευχαριστώ για την άριστη λειτουργία των εργαζομένων, που ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτές τις πάρα πολύ υψηλές απαιτήσεις και κρατήθηκε όρθιο το Κοινοβούλιο.
Επίσης γυρίσαμε μια σελίδα σε ότι αφορά στη στελέχωση της Βουλής. Είχα εισηγηθεί και ομόφωνα αποφάσισε η Ολομέλεια αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και έτσι πρακτικές μονιμοποιήσεων αποσπασμένων και μετακλητών, ανήκουν στο παρελθόν. Ο Κανονισμός της Βουλής πλέον απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. Η στελέχωση της Βουλής εάν και όταν χρειαστεί θα γίνεται μόνο μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, με τις διαδικασίες δηλαδή που προβλέπονται για το υπόλοιπο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.
Επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 85 μέσα σ΄ αυτό το διάστημα και όπως είχαμε δεσμευτεί δεν καλύπτονται οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται.
Επίσης στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενίσχυσης του ρόλου του Κοινοβουλίου πήραμε σημαντικές αποφάσεις δημιουργώντας τη διαρκή επιτροπή για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των προμηθειών την ενόπλων Δυνάμεων που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ήδη και υπάρχει πλέον πλήρης διαφάνεια σε ότι αφορά σε  αυτόν τον κρίσιμο τομέα και τον σημαντικό τομέα από πλευράς δαπανών. Γιατί ο ιδρώτας του ελληνικού λαού θα πρέπει να αξιοποιείται με απόλυτη διαφάνεια.
Θυμίζω ότι με την αλλαγή του Κανονισμού περιορίσαμε το θεσμό της ασυλίας, μόνο στον πραγματικό του πυρήνα. Η αλλαγής του θεσμού της ασυλίας σημαίνει ότι συζητούνται οι αιτήσεις άρσης ασυλίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο όταν προστατεύεται η πολιτική δράση και η άποψη ενός βουλευτή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουμε άρση των ασυλιών. Από τότε που  άρχισε να εφαρμόζεται έχουμε συνεχείς άρσεις  ασυλιών.
Τέλος θα θυμίσω μια απόφαση της Βουλής των Ελλήνων με ανθρώπινη διάσταση: την υιοθεσία των τέκνων των στελεχών την ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα. Το Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει και στηρίζει 58 παιδιά, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της απώλειας του προστάτη της οικογένειας, μέχρις ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εύχομαι στις εκλογές που θα γίνουν στις 17 Ιουνίου και μετά την σημερινή διάλυση της Βουλής οι πολίτες να πάρουν τη πιο σωστή απόφαση για τη χώρα.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει όρθια η χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη και με τη συμβολή όλων μας να μπορέσει βήμα – βήμα να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Και πάλι καλή δύναμη.