Θέμα κατάργησης των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τη μείωση των κατώτατων μισθών και τον περιορισμό της μετενέργειας στους τρεις μήνες έθεσε χθες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, ενώ ακολούθησε αιφνιδιαστικά στην ίδια γραμμή και η ηγεσία του ΣΕΒ - παρότι προς το παρόν δεν διαφαίνονται πιθανότητες οποιασδήποτε αλλαγής του νόμου.
Ο ΣΕΒ ζήτησε μάλιστα συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ αρνήθηκε την πρόσκληση λέγοντας ότι δεν έχει νόημα μια νέα συνάντηση με τους εργοδότες για τις συλλογικές συμβάσεις όταν είναι σε ισχύ ο νόμος και αντιπρότεινε τριμερή συνάντηση κυβέρνησης - ΓΣΕΕ - εργοδοτών έτσι ώστε οι όποιες συμφωνίες, αν υπάρξουν, να είναι δεσμευτικές.
Το θέμα που επανέφερε ουσιαστικά χθες ο ΣΕΒ είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, προτείνοντας το πάγωμα του νόμου για τις συμβάσεις - κίνηση που θέλησε να καπελώσει επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας μετά την αποτυχία της ευρωπαϊκής περιοδείας του, Μάλιστα η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό κλείστηκε τελευταία στιγμή προχθές αργά το βράδυ -
Παρότι όμως και ο Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει οιανδήποτε αρμοδιότητα για τη μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος», ο υπουργός Εργασίας επανήλθε χθες καλώντας σε συνάντηση αύριο τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς για το ίδιο θέμα!
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ με επιστολή του στη ΓΣΕΕ, η οποία κοινοποιείται σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με σκοπό να συζητηθεί η κατάργηση διάταξης για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% στους μόνιμα απασχολουμένους και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους τρεις μήνες στους έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια), όπως ίσχυε πριν από τον νέο νόμο.
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ωστόσο ότι ο διάλογος θα πρέπει να αποσκοπεί στο να συμφωνηθούν μέτρα μέσου κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση αλλά έχουν «ευγενείς», όπως τις χαρακτηρίζει, συμβάσεις με μισθούς 20% έως και 100% πάνω από τη συλλογική σύμβαση του 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές...
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην απάντησή του σημειώνει ότι «ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας».
Ωστόσο θετικός στην πρόταση του ΣΕΒ είναι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλης Κορκίδης. Σε σχετική επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της μετενέργειας. «Οπως όμως πολύ καλά γνωρίζετε, τα μέτρα αυτά επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση και δεν νοείται "πάγωμα νόμου" με "κοινωνική συμφωνία" ή "μορατόριουμ", παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα όμως που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση. Αποδεχόμαστε την πρόσκλησή σας για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας» καταλήγει η ΕΣΕΕ.
ΤΑ ΝΕΑ