10 Απριλίου 2012

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι δεν έχουμε ακόμη αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα, η οποία τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι δεν έχουμε ακόμη αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς όπως είπε, τον Ιούνιο η χώρα αξιολογείται και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στη συνθήκη.
Υποστήριξε επίσης πως «κέντρο φιλοξενίας» σημαίνει «φυλασσόμενος χώρος» και διερωτήθηκε εάν «είναι καλύτερα να τριγυρνά ο μετανάστης μέσα στους δρόμους, να αλητεύει και να διασπείρει λοιμώδη νοσήματα».
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπήρχαν 450.000 παράνομοι μετανάστες από τους οποίους επαναπροωθήθηκαν μόλις 50.000 ενώ οι υπόλοιποι είναι εδώ και αποτελούν, όπως είπε, «μια υγειονομική βόμβα». «Εμείς είμαστε μια χώρα σε κρίση. Μια χώρα που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτό το ζήτημα. Είναι σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη με ένα πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ένα αδυσώπητο πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν δικαιούται κανείς να αμφισβητεί τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος». Κάλεσε μάλιστα όλους να πουν «όχι» σε αυτούς που επιχειρούν να κάνουν «σπέκουλα» πάνω στο θέμα.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ορθολογική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κι όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τα 250 εκατ. έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40.
Για υποκρισία και φαρισαϊσμό κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Αν ήταν τόσο σπουδαίο γιατί περιμένατε την τελευταία ημέρα της Βουλής για να το φέρετε;», παρατήρησε, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γυρίσουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος.
Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και «θυμήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να βάλουν σε κέντρα κράτησης τους μετανάστες». Υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρνει ναζιστές στη Βουλή και είπε πως αν γίνει αυτό τότε τα δύο κόμματα θα αντιληφθούν το λάθος τους.
Νωρίτερα, αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας και του Α. Ροντούλη, όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμεινε να πληροφορηθεί το κόστος της νοσηλείας των παράνομων μεταναστών και ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι υπάρχουν ειδικές υποδομές στα νοσοκομεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη δαπάνη το κράτος την αναδέχεται και κατανοεί ότι αξίζει τον κόπο να δώσει ο κάθε πολίτης ένα ευρώ. Όπως διευκρίνισε πάντως, το ακριβές κόστος δεν μπορεί να προβλεφθεί αφού δεν είναι γνωστό πόσοι θα διαμείνουν σε αυτό το χώρο.
«Είστε ανίκανοι. Μόνο με μαζικές απελάσεις μεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα», απάντησε ο κ. Ροντούλης.«Είστε οξύς», αντέτεινε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: «Τι συμφέρει περισσότερο; Να κάνει ένας νοσών μία θεραπεία ή να υπάρχει ένας αδέσποτος νοσών από λοιμώδες νόσημα και να το μεταδίδει όσο το δυνατόν περισσότερο; Δεν μπορεί να είστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».
Τη διαφωνία του ως προς την τροπολογία εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός επειδή όπως είπε, είναι πρόχειρη, εύκολη και προεκλογικού χαρακτήρα.
Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσαν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Χαλβατζής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ενώ ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «τρομολογία» και «όνειδος» και επισήμανε ότι ενισχύονται έτσι οι χειρότερες δυνάμεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ