8 Μαρτίου 2012

Παραιτήσου Αντιπεριφερειάρχη της Σάμου

 http://www.samiakostypos.gr/photos/news/220496b5173cb773c17ad0c4ff2347b0.jpg
Πριν λίγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας σε απάντηση που έδωσε από το βήμα της Βουλής μεταξύ των άλλων ,αναφερόμενος και στη τοποθέτηση του Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου ,σχετικα με το πρόβλημα των κτηνοτρόφων της Σάμου ,δήλωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 568 /88 ισχύει και θα καλέσει τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου να κάνει εφαρμογή του Νόμου.
Επειδή από καιρό είχαμε πει τα περίεργα παιχνίδια που παίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου και οι γύρω από αυτόν το μόνο που μπορούμε να του πούμε είναι να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του.
Σε λίγη ώρα θα κάνουμε και ανάρτηση των πρακτικών της Βουλής
  Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ

Φαίνεται σαφώς, λοιπόν, στο νομοσχέδιο ότι υπάρχει εφαρμογή της κοινής λογικής. Φαίνεται σαφώς ότι υπάρχει το άγγιγμα του ΛΑΟΣ δια του πρώην Υπουργού, του κ. Ροντούλη, ο οποίος είχε πολύ κρίσιμο ρόλο στη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Εκεί, λοιπόν, που το κατεστημένο αντέστη, είναι σε μία σωστή ρύθμιση για τα σφαγεία, στην οποία επίσης ο κ. Ροντούλης πήρε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, κύριε Βαρδίκο, αγαπητέ Βουλευτή Σάμου του ΠΑΣΟΚ, για να φτιαχτεί επιτέλους αυτό το ρημάδι το σφαγείο στη Σάμο. Κι έχουμε μπλέξει τώρα με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον πράσινο εκεί, του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν διευκολύνει τον κόσμο. Παρότι έδωσε τη λύση έτοιμη ο κ. Ροντούλης, συνεχίζουμε να βασανίζουμε τον κόσμο…
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Δεν τα λέτε σωστά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν τα λέω σωστά; Αλήθεια;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μια χαρά τα λέει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πείτε το στους Ικαριώτες και στους Σαμιώτες που πάνε να σφάξουν τα ζώα τους στην Αθήνα. Παίρνουν τα ζώα -τα μισά ψοφάνε στο πλοίο, στη διαδρομή- και πηγαίνουν φτωχοί Ικαριώτες, Σαμιώτες –συμπατριώτες- και Φουρνιώτες να σφάξουν τα ζώα στην Αθήνα, στη Σύρο ή στη Χίο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μπράβο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η αλήθεια. Και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο οποίος είχε τη λύση στο πιάτο, δεν εφαρμόζει την πρόταση που του έκανε ο κ. Ροντούλης και απείλησε και με εξώδικο το Υπουργείο Γεωργίας. Κάνω λάθος, κύριε Ροντούλη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έτσι όπως τα λέτε είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Απείλησε με εξώδικο ο πράσινος Αντιπεριφερειάρχης στη Σάμο.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Δεν είναι έτσι!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η απελπιστική κληρονομικά, κύριε Βαρδίκο, που αφήνει ο δικομματισμός και οι εκφραστές του. Είναι τα απαρχαιωμένα, τα αναχρονιστικά αντανακλαστικά μιας εξουσίας που αντιδρά στο νέο, στο ρηξικέλευθο και στο πρακτικό. Κι έτσι πήρε στον πάτο την Ελλάδα ο δικομματισμός.
Και τα σπασμένα τέτοιων συμπεριφορών δεν τα πληρώνει μόνο η ελληνική κτηνοτροφία, αλλά δυστυχώς όλοι μας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, Βουλευτή Β’ Αθηνών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

 Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΒΑΡΔΙΚΟΥ
 Παρακαλείται ο κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάμου, να προσέλθει στο Βήμα.

(PS)
(SX)
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Πριν τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ της κοινής αγροτικής πολιτικής έρθουν στη χώρα μας από το 1962 και μετά η Ελλάδα είχε αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα. Σήμερα εισάγουμε αγροτικά προϊόντα αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με έλλειμμα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι στον κτηνοτροφικό τομέα. Μπράβο μας!
Φέρνετε ένα σωστό νομοθέτημα. Βοηθάτε τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την απόδοση της δραστηριότητάς τους. Σωστά τους διευκολύνετε να γίνουν νόμιμοι, σωστά τους δίνετε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν επιχειρήσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων τους, σωστά τους δίνετε τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές και να παρακάμπτουν τους μεσάζοντες.
Αυτά γι’ εμάς, όμως, είναι πανεπιστήμιο, ενώ βρισκόμαστε στο νηπιαγωγείο. Οι λίγοι αναλογικά κτηνοτρόφοι που έχουν μείνει στο Νομό μου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν έχουν που να σφάξουν τα ζώα τους παραμονές του Πάσχα. Τους στέλνουμε να έρθουν στην Αθήνα. Να ερχόμαστε στην Αθήνα για υπηρεσιακές υποθέσεις, για θεραπεία, για επαφές, να ερχόμαστε και για να σφάζουμε τα ζώα μας; Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει σύντομα να τακτοποιηθεί.
Δύο δημοτικά σφαγεία, ένα στη Σάμο, ένα στην Ικαρία πριν από είκοσι χρόνια κτίστηκαν, ποτέ δεν λειτούργησαν. Ένα ιδιωτικό σφαγείο έπαψε εδώ και τρία χρόνια να λειτουργεί στη Σάμο, δεν το στήριξαν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έτσι δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει την παθητική πορεία του.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια μας κάλυπτε το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, που έδινε τη δυνατότητα με ορισμένες προϋποθέσεις υγιεινής να σφάζονται τα ζώα κάτω από στέγαστρα με την παρουσία των κτηνιάτρων. Οι κτηνίατροι του Υπουργείου, της περιφέρειας και οι τοπικοί της Σάμου, μετά και από εισαγγελική εντολή για τήρηση των νόμιμων, υποχρέωσαν το Νομάρχη στην αρχή, τον Αντιπεριφερειάρχη στη συνέχεια να αγνοήσουν το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, να απαγορεύσουν τη σφαγή ζώων σε οποιοδήποτε μέρος εκτός του σφαγείου, που όμως παραμένει κλειστό.
Παραμονές του περσινού Πάσχα, μετά από κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και μετά από πολλές περιπέτειες με τους υπηρεσιακούς κτηνιάτρους και τον εισαγγελέα πάντα «κέρβερους», για τους Σαμιώτες κτηνοτρόφους άνοιξε για δέκα μέρες το σφαγείο και για τους Ικαριώτες τα μισά παραδοσιακά, τα άλλα μισά στην Αθήνα  και το Πάσχα πέρασε.
Οι δήμοι ανέλαβαν να ερευνήσουν πως θα λυθεί το πρόβλημα με κατασκευή νέου ή αγορά του υπάρχοντος, αλλά ο χρόνος πέρασε, ήρθε η φετινή παραμονή του Πάσχα και ακόμα αναμένονται οι ορκωτοί εκτιμητές. Οι κτηνοτρόφοι ξανά κινητοποιήθηκαν και τώρα που μιλάμε έχουν καταλάβει την αντιπεριφέρεια, το δήμο και είμαστε πάλι κάτω στη Σάμο μια «ωραία ατμόσφαιρα».
Τους έβγαλε, κατά το κοινώς λεγόμενο, στα κάγκελα και μια χρήσιμη για  την υπόθεση επιστολή του προηγούμενου Υφυπουργού, που τους έγραφε ότι «δεν έχει καταργηθεί το Π.Δ. 568 και κακώς δεν σας αφήνουν να σφάζετε».
Ο κύριος εισαγγελέας μετά το έγγραφο του Υφυπουργού, φέρεται να δήλωσε: «Να σφάζετε ακόμα και έξω από το γραφείο μου, αρκεί να είστε νόμιμοι». Οι κτηνίατροι σταθεροί στη θέση τους. Του Προεδρικού Διατάγματος 568/88 υπερισχύει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 853/2004.
Μάλιστα, ένας απ’ αυτούς έγραψε το εξής χαριτωμένο: «Το γεγονός ότι από αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης δεν έχει καταργηθεί το παραπάνω διάταγμα…» -ωραίοι που είμαστε, ο υπάλληλος να αναφέρεται σε αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης!- «…δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψουμε τις διατάξεις του Κοινοτικού Κανονισμού.
Το πιο χαριτωμένο, δε, είναι, ότι ο Κοινοτικός Κανονισμός, τον οποίο επικαλείται ο υπάλληλος, λέει στο άρθρο 10, παράγραφος 3: «τα κράτη-μέλη δύνανται να θεσπίζουν εθνικά μέτρα». Και το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, που ακόμα ισχύει, αλλά οι κτηνίατροι το θεωρούν αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης, είναι εθνικό μέτρο.
Και συνεχίζει το άρθρο 10, στην παράγραφο 4: «Τα εθνικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της συνεχούς χρήσης παραδοσιακών μεθόδων σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και δεύτερον, την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων τροφίμων που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς.» Και τα νησιά είναι ειδικοί γεωγραφικοί περιορισμοί. Οι ευρωπαίοι τα έχουν λύσει όλα, εμείς τα έχουμε δεμένα χειροπόδαρα.
Για το κτηνοτροφικό νομοσχέδιο έπρεπε να μιλάμε, εμένα όμως με απασχολεί η κτηνοτροφική εξέγερση στο νησί μου. Κύριε Υφυπουργέ, που ήρθατε και εσείς τώρα, τα είπαμε και χθες στο γραφείο σας, ξέρω ότι τώρα γίνεται συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων με συμβούλους σας, αλλά πρέπει άμεσα να δώσετε ξεκάθαρη εντολή, αφού είσαστε η εκτελεστική εξουσία, να λειτουργήσουν όλοι με δεδομένη την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος 568/88, αφού δεν έχει ανακληθεί και ισχύει. Σοφά δεν ανακλήθηκε, για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα σαν αυτό που απασχολεί τώρα το Νομό μου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, στον οποίο αναφέρθηκε ο εκλεκτός συνάδελφος, κ. Αιβαλιώτης, δεν είναι αντίθετος. Ίσα-ίσα θέλει λύση. Οι κτηνίατροί του το αρνούνται επικαλούμενοι τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και την εισαγγελική εντολή, που όμως θα αποσυρθεί αφού δηλωθεί ξεκάθαρα από εσάς ότι το Π.Δ. 568 ισχύει και επομένως είναι νόμιμη η σφαγή και εκτός του κλειστού σφαγείου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του διατάγματος.
Να σφάξουν για το Πάσχα με παρουσία κτηνιάτρων σε ειδικούς χώρους οι Σαμιώτες στη Σάμο, οι Ικαριώτες στην Ικαρία, οι Φουρνιώτες στους Φούρνους και οι δήμοι να τρέξουν τα σφαγεία, ώστε να τελειώνουμε με το πρόβλημα αυτό. Αυτά!
Προφανώς και θα ψηφίσω το νομοσχέδιό σας, είναι σωστό.
Ευχαριστώ.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που θέλω να προσθέσω -και κλείνω με αυτό- είναι ότι αυτό το σχέδιο νόμου είναι πάρα πολύ καλό για τους κτηνοτρόφους. Βλέπω τον κ. Πυθαγόρα Βαρδίκο να μου υπενθυμίζει ένα πρόβλημα που το έβαλε και ο κ. Ζωίδης, το θέμα των νησιών. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τα σφαγεία, γιατί είναι μικρό το ζωικό κεφάλαιο. Έχουμε πολλά μικρά νησιά και δεν μπορούμε να κτίσουμε σε κάθε νησάκι και ένα σφαγείο, δεν υπάρχουν και τα χρήματα, αλλά δεν είναι και βιώσιμα και πρέπει να βρίσκουμε λύσεις. Έχουμε σκεφθεί και ζητάμε εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψουμε τα κινητά σφαγεία, αν μας το επιτρέψουν, να το κάνουμε πιλοτικά. Ιδιαίτερα προσφέρθηκε ο κ. Μαχαιρίδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικρών νησιών. Σε ό,τι αφορά το θέμα, έχω ασχοληθεί και εγώ και ο κ. Ροντούλης. Σας έδωσα και χθες τη διαβεβαίωση και το είπατε, κύριε συνάδελφε, ότι σε πρώτη ματιά -από ό,τι με πληροφόρησαν οι σύμβουλοί μου, δεν πήγα- το Προεδρικό Διάταγμα ισχύει. Αν ισχύει, θα καλέσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη να το εφαρμόσει. Επιτέλους εδώ πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους. Αλλά κρατάω μία επιφύλαξη, διότι δεν έχω πάει. Μου τηλεφώνησαν ότι ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα και θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα της σφαγής των ζώων στην Ικαρία. 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΡΟΝΤΟΥΛΗ 
Τέλος, να πω στον Υπουργό -επειδή αναφέρθηκε στο θέμα- όσον αφορά τα σφαγεία στο νησιωτικό χώρο, το εξής: Δεν πρόκειται για κινητές μονάδες. Το Υπουργείο έχει καταθέσει πρόταση –χειρίστηκα το θέμα προσωπικά, κύριε Υπουργέ- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτρέψει τη λειτουργία μικρών σφαγείων με δυναμικότητα προσαρμοσμένη στην παραγωγή της κάθε νήσου, ούτως ώστε να βρει μία διέξοδο ο κτηνοτρόφος να πηγαίνει να σφάζει σε αυτά τα μικρά σφαγεία.
Μάλιστα, σας λέω προς πληροφόρησή σας, είχα ετοιμάσει και προσχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να προχωρήσει αυτό το ζήτημα.
Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, πολύ σωστά είπατε –και σας τιμά αυτό που είπατε- ότι δεν έχει καταργηθεί. Άρα, είναι εν ισχύ. Άρα, μπορεί να γίνει χρήση του στο νησιωτικό χώρο. Εάν κάποιοι είναι ανίκανοι να προχωρήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δεν τους φταίει η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, αναφερόμενος στο ζήτημα των βοσκοτόπων.
Κύριε Υπουργέ, μετά από όλα τα νομοθετήματα που ήρθαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα μετά το νομοσχέδιο για την πολιτική γη του Υπουργείου, που θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια, υψίστη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε ένα νομοσχέδιο που θα διαχειριστεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας και της οριοθέτησης των βοσκοτόπων.

(PS)
(SX)
Είναι υψίστης, καίριας σημασίας πρόβλημα για τον κτηνοτροφικό κόσμο.
Ξέρετε πολύ καλά ότι ενόψει της νέας ΚΑΠ εάν δεν έχουμε οριοθετήσει τους βοσκοτόπους, δεν θα υπάρχουν ενισχύσεις για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, γιατί πλέον τα δικαιώματα θα είναι συνδεδεμένα με την κατοχή και την εκμετάλλευση βοσκοτόπου.
Εμείς, λοιπόν, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό.