23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΚΕ: Ανεπαρκής και ανεφάρμοστη συμφωνία

«Tο ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο με την πρόσφατη συμφωνία της ελεγχόμενης εξωτερικής χρεοκοπίας», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία του Eurogroup και το νέο μνημόνιο και προειδοποιεί ότι έρχονται μέρες «βάναυσου και ανελέητου βομβαρδισμού του λαού» με δεκάδες νόμους και υπουργικές αποφάσεις.
Ο λαός, όμως, τονίζει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να απορρίψει «τους ωμούς εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της κυβέρνησης και της Ε.Ε.».
Όπως εξάλλου υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα, το μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα, χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης, καθώς όπως αναφέρει, «επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων από το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια κλπ.»
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ανεπαρκή και ανεφάρμοστη συμφωνία που επιμηκύνει τη δανειακή υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας για άλλα 30 χρόνια, με ρυθμίσεις όπως η ενίσχυση της παρουσίας της τρόικας και η υπαγωγή των δανειακών κεφαλαίων, κρατικών εσόδων από εκποιήσεις, κέρδη από επενδύσεις - π.χ.Helios- και από φορολογία, σε ειδικό λογαριασμό για τη με προτεραιότητα εξυπηρέτηση του χρέους.
Το κυριότερο, όμως, επισημαίνεται, είναι ότι «δεν αποτρέπει τη βίαιη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σε βάρος του λαού, η οποία θα συνδεθεί με νέα φάση αδυναμίας στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους».
Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει υποκριτική και δημαγωγική την κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και διάφοροι οικονομολόγοι ότι και αυτό το μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, δεν διασφαλίζουν την παραγωγική ανάπτυξη, καθώς όπως καταγγέλλει αποκρύπτουν από το λαό ότι «η ΕΕ, η δικτατορία των μονοπωλίων, είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγική ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες». Επιπρόσθετα, μιλά για στρουθοκαμηλισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, με αφορμή τους ισχυρισμούς τους ότι υπάρχουν περιθώρια κοινωνικής πολιτικής, υπεράσπισης μισθών-συντάξεων κλπ. στο νέο μνημόνιο.
Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού, δεν υποστηρίζει ότι αυτός ο κύκλος της οικονομικής κρίσης θα είναι και ο τελευταίος για την καπιταλιστική Ελλάδα και εκτιμά ότι «η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, θα έχει στηριχθεί σε πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση που δεν θα είναι παροδική, δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος».
«Όταν οι κυβερνητικοί και οι άλλοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μέσα και έξω από την Ελλάδα, μιλάνε για "ικανοποιητικές συμφωνίες", τότε ο ελληνικός λαός έχει μοναδικό όπλο του την πάλη ενάντια στους καπιταλιστές και τις συμφωνίες τους, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη διεθνή αγορά κεφαλαίου», διαμηνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα.