11 Ιανουαρίου 2012


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΛΑ.Ο.Σ

                                                                          Θεσσαλονίκη  11-1-2012
           
        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ  Κωνσταντίνου Κιλτίδη στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις».

Ολοκληρωμένη διαχείριση – Ιχνηλασιμότητα
«Εκείνο που βρίσκεται μπροστά μας και είναι το στοίχημα στη γεωργική παραγωγή λέγεται «ολοκληρωμένη διαχείριση», δηλαδή ορθολογική χρήση των εισροών.
Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό πρέπει να επιδιώκει το Υπουργείο Γεωργίας. Και γιατί όλα αυτά; Όχι επειδή η χώρα μας έρχεται -αν το θέλετε- και τιμωρείται και οι ποινές είναι και χρηματικού χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να τις στερούμε από τους Έλληνες γεωργούς τέτοιου είδους ενισχύσεις και να πηγαίνουν στις ποινές. Γιατί, όμως, τιμωρείται; Διότι απουσιάζει, αγαπητοί συνάδελφοι, η ιχνηλασιμότης στα γεωργικά προϊόντα και σε αυτά τα οποία είναι τρόφιμα γεωργικά προϊόντα. Η ασφάλεια και η υγιεινή των γεωργικών τροφίμων είναι μπροστά μας ως ισχυρό πρόταγμα και πρέπει να υπηρετηθεί. Αυτά διαπραγματεύονται και οι κανονισμοί και η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία και καλούμεθα να ενσωματώσουμε. Και προφανώς δεν έχει κανένας αντίρρηση επί της αρχής να υπηρετηθεί και ο Κανονισμός και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί πράγματι το περιεχόμενό τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων που προέρχονται από τη γεωργία είναι κάτι το οποίο απουσιάζει κατά την ιχνηλασιμότητα από την παραγωγή έως το πιάτο του καταναλωτή και εγκυμονεί άπειρους κινδύνους.»

Μείωση κόστους παραγωγής με χρήση αντίγραφων γεωργικών φαρμάκων
«Όσον αφορά το κόστος στην παραγωγή, προφανώς από τις εισροές, από αυτά που συμμετέχουν και διαμορφώνουν το κόστος στην παραγωγή, ένα σημαντικό μέρος έχει να κάνει με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Προφανώς, η ορθολογική διαχείριση κατά την ολοκληρωμένη διαχείριση έχει να κάνει με το κυρίαρχο πρόταγμα της υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και η μείωση του κόστους από τη χαμηλή τιμή των γεωργικών φαρμάκων δεν είναι αμελητέα ως παράγων διαμόρφωσης του κόστους στην παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν στην τραγική συγκυρία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας να υπάρχει περιστολή δαπανών με τη χρήση ή με την παρότρυνση για χρήση των λεγομένων αντίγραφων φαρμάκων και να μη γίνεται στοιχειώδης προσπάθεια στην πατρίδα μας να υπάρχουν αντίγραφα γεωργικά φάρμακα. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει παρότρυνση και κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και κατά το εθνικό ισοδύναμο, που αυτό επιβάλλει να υπάρχουν αντίγραφα γεωργικά φάρμακα με διευκόλυνση, με μείωση του κόστους του αντίγραφου φαρμάκου στο 65%;»
Διαφύλαξη υδάτινων πόρων
«Στο άρθρο 25 γίνεται μία αναφορά για να καταβληθεί μία προσπάθεια διαφύλαξης των υδάτινων πόρων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτήν τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια από τα ανομήματα των πολιτικών και των κυβερνήσεων έχει δηλητηριαστεί το πόσιμο νερό, όχι μόνο στις γεωργικές περιοχές, αλλά και στις ημιορεινές περιοχές και αυτό έχει να κάνει με την ασκούμενη, προπάντων, δασική πολιτική. Δεν είχαμε υγιεινό νερό γιατί έτσι μας το δώρισε ο Θεός ή η εδαφοκλιματική συνθήκη. Ήταν γιατί πόσιμο νερό, υγιεινό και ασφαλές, δίνει μόνο ο δασικός χώρος. Προφανώς, από την άναρχη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και από όλες αυτές τις αβλεψίες και τις παρανομίες οδηγηθήκαμε και στη ρύπανση των υδάτινων πόρων στις πεδιάδες. Άρα, το μέγιστο ζητούμενο έχει να κάνει με την ύπαρξη δασικής πολιτικής αν θέλουμε να έχουμε υδάτινους πόρους, αν θέλουμε να έχουμε πόσιμο νερό.»