Συνεχίζεται όπως φαίνεται και από την κυβέρνηση Παπαδήμου η καταστροφική πολιτικής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά την «εξαφάνιση» υπουργείων με εθνική και σημειολογική σημασία…
Όπως αποκαλύφτηκε χτές στην συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του… Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές Γενικές Γραμματείες είχαν ουσιαστικά αντικαταστήσει τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου από το 2009 όταν ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
Όταν τότε κάποιοι φώναζαν και προειδοποιούσαν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί τον προάγγελο της πλήρη κατάργησης των υπουργείων, στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μία ισχυρή Γενική Γραμματεία παρά ένα αδύναμο υπουργείο. Χτές μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη απόσπασμα της οποίας παρατίθεται παρακάτω ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις αληθινές προθέσεις της τότε κυβέρνησης όταν πριν από δύο χρόνιας ξεκινούσε το «ξήλωμα» του ελληνικού κράτους όπως το ξέραμε.
«Καταργούνται οι 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, καταργούνται δηλαδή οι Γενικές Γραμματείες Μακεδονίας Θράκης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Στρατηγικών Επενδύσεων καθώς και όλες οι Ειδικές Γραμματείες.
Το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας της Μακεδονίας – Θράκης ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας – Θράκης που αφορούν ζητήματα τοπικής αρμοδιότητας περιέρχονται στις Περιφέρειες και συγκροτούνται οι εξής 5Γενικές Γραμματείες:
Δυστυχώς πρόκειται για στοχευμένες κινήσεις που αφορούν δύο υπουργεία με τεράστια εθνική σημασία αφού αρμοδιότητα τους ήταν η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν δύο περιοχές της χώρας μας που αμφισβητούνται από τους γείτονες μας στέλνοντας έτσι μηνύματα υποχωρητικότητας και ηττοπάθειας.
—————————————-
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Χρυσοχοΐδη
«Καταφέραμε να πετύχουμε και να υπερβούμε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2011, φέρνοντας, όπως δηλώσαμε και δεσμευθήκαμε στις αρχές του 2011, το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά, και απορροφώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνάει τα 3,3 δις ευρώ, εισροές οι οποίες ήρθαν στα Ταμεία του κράτους και στη συνέχεια έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2011, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε ο υπουργός η απορρόφηση για φέτος έφτασε τα 3,389 δις ευρώ ενώ ο στόχος του Μνημονίου ήταν 3,35 δις ευρώ. Παράλληλα, η απορρόφηση συνολικά του ΕΣΠΑ έχει φτάσει το 31,5% σε σχέση με το 3,5% που ήταν στο τέλος του 2009. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπερκάλυψη και του νέου στόχου απορρόφησης για το 2012, τον οποίο έθεσε στα 4 δις ευρώ.
Η επιτυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται σε 3 παράγοντες:
Πρώτον, το ξεμπλοκάρισμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε οι όποιες δυσκαμψίες και αγκυλώσεις να πάνε στο περιθώριο, και να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε τη διαδικασία των πληρωμών μεταξύ υπηρεσιών Υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διαχειριστικών Επιτροπών. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε 35 ήμερες, ενώ τώρα μειώθηκε στη μία μέρα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, ότι «κατορθώσαμε με πολιτικό θάρρος και με ανυποχώρητη πολιτική απόφαση, ν’ απεντάξουμε έργα – φαντάσματα, και να βάλουμε στη θέση τους ζωντανά, ώριμα έργα τα οποία άρχισαν ήδη και δημοπρατούνται». «Ακούσατε την κα Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο, ακούσαμε πολλούς από σας, δημοσιογράφους, ακούσαμε πολλούς Ευρωπαίους επισήμους να λένε ότι στην Ελλάδα λιμνάζουν 15 δις. Είχαν δίκιο. Γιατί είχαμε 8 δις περίπου απολύτως νεκρές εντάξεις, εικονικές και ονομαστικές ουσιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν υπάρχει πουθενά κανένας Δήμος της χώρας, καλλικρατικός Δήμος που να μην εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή να μην προκηρύσσονται, ή να μην προετοιμάζονται έργα του ΕΣΠΑ».
Ο τρίτος παράγοντας για τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι «κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να ζητάμε οτιδήποτε θέλουμε». Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση και την ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, καθώς και την ολοκλήρωση μέσα στον Ιανουάριο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέχρι τον Ιούνιο του νέου ταμείου για τη δανειοδότηση των μεγάλων έργων.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ευρεία αναφορά για το ζήτημα των συνεχών περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Ζούμε σε μια χώρα με βαθιά ύφεση και δυστυχώς κάθε φορά που θέλουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες, πάμε σε μια πολύ εύκολη πηγή. Και η εύκολη πηγή είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, σημείωσε ότι τη στιγμή που η επιτυχία στο ΕΣΠΑ θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση του ελλείμματος στη χώρα, «που σημαίνει λιγότερα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων», ο ίδιος βλέπει «να κόβεται επανειλημμένα και πάλι, και πάλι, τρεις και τέσσερις φορές το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών».
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι το 2012 θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών ώστε να κοπεί όσο το δυνατόν λιγότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Να μην κόβουμε κάθε φορά τα πόδια μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι φέτος θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από όλη την κυβέρνηση ώστε να διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναφορικά με τις πληρωμές του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης, «μόνο για φέτος έφτασαν το 1,2 δις ευρώ, ενώ συνολικά για τη διετία 2010-2011 έφτασαν τα 2,2 δις, ενώ κατά την πενταετία 2004-2009 ήταν 1,7 δις ευρώ. Παράλληλα, υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φτάνοντας το 115%». Συνολικά, οι πληρωμές σε επιχειρήσεις μέσα από ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο έφτασαν περίπου τα 5 δις για το 2011. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι όλες οι επιχειρήσεις, ένα προς ένα όλα τα ονόματα, θα δημοσιευθούν σε ιστότοπο του υπουργείου και θα είναι διαθέσιμα στα ΜΜΕ. «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε δύο ακόμα ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης πρωτίστως για λόγους εξοικονόμησης δαπανών αλλά και για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας της διοίκησης. Με τη νέα δομή θα υπάρχει 67% μείωση στις Γραμματείες (από 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες που υπάρχουν σήμερα μειώνονται σε 5), οι 101 Διευθύνσεις περιορίζονται σε 43 (μέιωση 57%), τα 376 Τμήματα σε 138, δηλαδή 63% μείωση και τα 30 αυτοτελή Γραφεία σε μόλις 2. «Αυτό, λοιπόν, λέει κάτι ακόμη, ότι ενώ ζήτησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια μείωση του κράτους περίπου 30%, εμείς μειώνουμε όλη τη δομή του Υπουργείου κατά 57%», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ένα θετικό παράδειγμα υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης από μια κρατική επιχείρηση σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η αγορά του Ρέντη, είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που κατέβαλε το ’11, το χρόνο που μας πέρασε 544.000,00 €, μισό εκατομμύριο ευρώ μέρισμα προηγουμένων χρήσεων στο κράτος. Και ταυτόχρονα έχει αποφασίσει την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο κεφαλαίων ύψους 4.35 εκ. ευρώ ως μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή μέχρι του χρόνου το ’13 θα επιστρέψει 4,5 εκ. στο Γενικό Λογιστήριο.
Τέλος, ο υπουργός εξήρε το έργο της Ειδικής Γραμματέως, κ. Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, και ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους του υπουργείου για τη σημαντική επιτυχία και για την αυταπάρνηση που έδειξαν. «Αυτοί οι άνθρωποι, για να μη λέμε συνέχεια αρνητικές κριτικές για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, με αυταπάρνηση πέτυχαν αυτά τ’ αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.
http://lesvosnews.net/2012/01/12/agi-136/