Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Δανέλλη και άλλων τεσσάρων ευρωβουλευτών από διάφορες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κυριάκου Μαυρονικόλα (Κύπρος), Giommaria Uggias (Σαρδηνία), Alyn Smith (Σκωτία) και Maria da Graça Carvalho (Πορτογαλία) - κατατέθηκε Γραπτή Δήλωση (37/2011) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία οι πέντε βουλευτές ζητούν την υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως επίσημης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Ιστορικό για το "Σύμφωνο των Νησιών"
Το Σύμφωνο των Νησιών αναλαμβάνει μία σειρά από σημαντικές δεσμεύσεις:
• να υποβάλει βιώσιμα ενεργειακά σχέδια δράσης για τα νησιά,
• να αναπτύξει ώριμα έργα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν,
• να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ενέργειας
• να αναδείξει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με ενισχυμένη τη συμμετοχή των τοπικών φορέων
Τον Μάρτιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - στο πλαίσιο της Δήλωσης Musotto - εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για το έργο ISLE-PACT και την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Νησιών.
Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ISLE-PACT, ένα έργο με στόχο την εκπόνηση σεναρίου για το Σύμφωνο των Νησιών, ανάλογο προς το Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και κοινοτήτων της Ευρώπης .
Τον Απρίλιο του 2011 πάνω από 50 δήμοι και περιφέρειες των ευρωπαϊκών νησιών συμφώνησαν να υπογράψουν το Σύμφωνο των Νησιών, ένα εθελοντικό νησιωτικό δίκτυο για ενεργειακά βιώσιμες λύσεις.
Τον Μάιο του 2011 στο Ετήσιο Συνέδριο των Νησιών, η Επιτροπής CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions) ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές νησιωτικές κοινότητες, με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του EE 2020. Επιπλέον, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να παράσχουν τα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του Συμφώνου της διαδικασίας Νησιά πέραν του Ιουλίου 2012".
Τον Σεπτέμβριο του 2011 κατατίθεται η γραπτή δήλωση των πέντε ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών από τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου.
Ιστορικό “Σύμφωνο” για τα Νησιά του Αιγαίου – Συγχαρητήρια Χαλκιώτη στον Ευρωβουλευτή Σ. Δανέλλη
Την μεγάλη ικανοποίησή του που εγκρίθηκε σήμερα με 386 υπογραφές Ευρωβουλευτών η Γραπτή Δήλωση 37/2011 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησης του «Συμφώνου των Νησιών» ως επίσημη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, συγχαίροντας παράλληλα τον Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής υπογραφών, καθώς και άλλων τεσσάρων ευρωβουλευτών από διάφορες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
«Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία η υιοθέτηση του ‘Συμφώνου των Νησιών’ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συνέβαλε και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής», σημειώνει ο κ. Χαλκιώτης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τα νησιά η λειτουργία του Συμφώνου και η ενίσχυση της έννοιας της νησιωτικότητας, όπως αυτή καθιερώθηκε με τα άρθρα 170 και 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ας σημειωθεί ότι το «Σύμφωνο των Νησιών» αναλαμβάνει μία σειρά από σημαντικές δεσμεύσεις:
- Να υποβάλει βιώσιμα ενεργειακά σχέδια δράσης για τα νησιά
- Να αναπτύξει ώριμα έργα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν
- Να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ενέργειας
- Να αναδείξει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με ενισχυμένη τη συμμετοχή των τοπικών φορέων