12 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται κινητοποιήσεις



Στους πολιτικούς αρχηγούς για να μη μειωθεί ο Φ.Π.Α.

Άμεση κινητοποίηση όλων των επιμελητηρίων και των άλλων φορέων των νησιών του Αιγαίου θα επιδιώξει το Επιμελητήριο Λέσβου, για να αποτρέψει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.. Αυτό αποφάσισε το Δ.Σ. το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, το Επιμελητήριο θέλει συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια να παίξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το θέμα παρακολουθούν στενά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, και ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Τατάκης.


Σύμφωνα με την απόφαση, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσδιοριστούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κυρίως των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στις συναντήσεις αυτές θα επιδιωχθεί να αποσπασθεί δέσμευση ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, δε θα περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα καταργεί τους μειωμένους συντελεστές τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Αν διαπιστωθεί ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δε δεσμεύονται για την ικανοποίηση του αιτήματος, θα δρομολογηθούν άλλες διαδικασίες, δηλαδή κινητοποιήσεις.

Πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο κ. Καλογρίδης είχε έρθει σε επαφή τόσο με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και με τους προέδρους άλλων επιμελητηρίων του Αιγαίου, για να συντονίσουν τη δράση τους. Ας σημειωθεί πως οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ήδη συνεργάζονται για το θέμα αυτό.

Υποστήριξαν…

Στην εισήγησή του, ο οικονομικός επόπτης Παναγιώτης Τατάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το κράτος σε ετήσια βάση χάνει από τους μειωμένους συντελεστές τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου μόλις 60 εκατ. ευρώ. Οι επιπτώσεις, όμως, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών εκτιμά πως θα είναι πολλαπλάσιες στις τοπικές οικονομίες των νησιών μας.
Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας υποστήριξε την ίδια θέση με το επιχείρημα ότι δε θα πάνε στα κρατικά ταμεία αυτά τα 60 εκατομμύρια διότι θα μειωθεί δραστικά η ζήτηση αν αυξηθεί ο Φ.Π.Α.. Κατά συνέπεια, τα οφέλη για το κράτος θα είναι πολύ μικρότερα.
Ο κ. Καλογρίδης είπε ότι η εξίσωση του Φ.Π.Α. με την ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι ορυμαγδός τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις, όσο και για το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας.
Ο Κίμων Καζάζης πρότεινε να μην ταυτιζόμαστε με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς εκεί υπάρχουν νησιά με πολύ μεγαλύτερες οικονομίες από τα νησιά του Βορείου, ωστόσο η πρότασή του δεν υιοθετήθηκε από τα άλλα μέλη του Δ.Σ..
Ο Γιώργος Εγγλέζος είπε ότι θα πρέπει να μπει ως αίτημα η περαιτέρω μείωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. για να υπάρξει ανάπτυξη. Ο Παναγιώτης Τσουπής σημείωσε ότι η αύξηση των φόρων οδηγεί στην υπανάπτυξη και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του τζίρου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια από τη μεταφορά τους στον υψηλό συντελεστή τού Φόρου.
Ο Γιώργος Ζαφειρίου, με τη σειρά του, πρότεινε να γίνουν κινητοποιήσεις παλλαϊκές, αλλά και κλείσιμο καταστημάτων για ένα διήμερο, καταλήψεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ας θυμηθούμε τις κινητοποιήσεις που κάναμε για την Ακαδημία.»
Ο Χρήστος Τσιβγούλης συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι να μας φοβηθούν».
Ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στον τουριστικό τομέα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. τόνισε, τέλος, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Η δεύτερη φάση

Αν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δε δώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση της προσπάθειας. «Τότε θα συγκεντρωθούμε ξανά εδώ, θα εκλέξουμε συντονιστική επιτροπή αγώνα και θα ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις. Όπως γίνονταν επί εποχής Παυλακέλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θράσος Καλογρίδης όταν του τέθηκε σχετικό ερώτημα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς σε κάποιο σημείο της συζήτησης είπε: «Ίσως να μιλάμε για ένα τελειωμένο θέμα.»
εμπρος