«Οι χρήσεις γης αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας,. Είναι λοιπόν σαφές, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ανάγκη από εξορθολογισμό, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Παρά τα όσα θετικά – σε γενικές γραμμές – προωθούνται με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τη δόμηση και τις χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 14 με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις εν λόγω περιοχές ουσιαστικά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας, ενώ παράλληλα προωθείται η μετατροπή τους σε περιοχές με χρήση κυρίως επαγγελματική.
Η παραπάνω πρόβλεψη, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της μέσης Ελληνικής οικογένειας, κυρίως δε στη νησιωτική Ελλάδα όπου οι ιδιοκτησίες είναι πάρα πολύ μικρές.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη, ουσιαστικά αχρηστεύονται και απαξιώνονται χιλιάδες περιουσίες που βρίσκονται σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις).
Το μέτρο αυτό, χαρακτηρίζεται ακραίο και άδικο, καθώς δεν προβλέπει καμία μεταβατική διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους γης να αντιδράσουν, ενώ παράλληλα “ευνοεί” συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν φθηνά τεράστιες εκτάσεις και να τις εκμεταλλευτούν.
Για τη Ν.Δ., η ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού για τις χρήσεις γης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, στόχος που όμως δεν επιτυγχάνεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος, η Ν.Δ. ήδη προέβη σε ανακοινώσεις διαμέσου του εκπροσώπου τύπου κ. Γιάννη Μιχελάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».