κ. Περιφερειάρχη,Το 2007 χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων για το νησί της Λέσβου, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και άλλων τοπικών φορέων του νησιού. Στόχος του σχεδίου ήταν η καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου, η εκτίμηση των αναγκών για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού.
Η Ειδική Διαχειριστική Μελέτη των υδατικών πόρων της Λέσβου υλοποιήθηκε από τη Δ/νση Δ6 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου τον Απρίλιο του 2009. Παράλληλα, οι προκαταρτικές Μελέτες για τα έργα που προβλέπονται στο σχεδιασμό και πιο συγκεκριμένα για το Φράγμα Τσικνιά, το Φράγμα Πολιχνίτου, τις 2 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και τους αγωγούς μεταφοράς νερού συντάχθηκαν, ενώ το Φθινόπωρο του 2010 ολοκληρώθηκε και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων με την Προέγκριση Χωροθέτησης (Π.Π.Ε.Α.) των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Τα παραπάνω προχώρησαν χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια που έγινε από την αρμόδια Δ/νση Δ6 της Γ.Γ.Δ.Ε. σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και τις αντίστοιχες τοπικές Υπηρεσίες.
Για την ολοκλήρωση των μελετών και την ωρίμανση των έργων θα πρέπει να δημοπρατηθεί η Β΄ φάση της μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να εκπονηθούν οι τεχνικές μελέτες για τα έργα (Μ.Π.Ε., υποστηρικτικές μελέτες, Οριστικές Μελέτες και Κτηματολόγια), αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία και τις υποστηρικτικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν για κάποια από τα εν λόγω έργα. Από το Φθινόπωρο του 2010 όμως μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα της Β΄ Φάσης της μελέτης, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί υπόψη του τ. Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τον Οκτώβριο του 2010. Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο και έχει ως συνέπεια τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχεδιασμό (Φράγμα Τσικνιά, Φράγμα Πολιχνίτου κλπ) να οδηγούνται ουσιαστικά εκτός ΕΣΠΑ.
Σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στα νησιά μας, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο νησί της Σάμου και ενόψει της διαβούλευσης που προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων στα Νησιά του Αιγαίου που έχει αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και εκπονείται, προτείνουμε να υπάρξει έγκαιρα προετοιμασία, επεξεργασία των προτάσεων που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Στο σχεδιασμό αυτό, ο οποίος θα είναι και δεσμευτικός για τη χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις υποδομές που έχουν κατασκευαστεί στα νησιά μας.
κ. Περιφερειάρχη
Σε μια εποχή που ο κίνδυνος της λειψυδρίας διαρκώς αυξάνεται, η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υδατικών πόρων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση τους αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, τόσο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, όσο και για την ανάπτυξη των νησιών μας. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που σκοπεύει να προβεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου α) προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη δημοπράτηση της Β΄ Φάσης της μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου, β) για την έγκαιρη επεξεργασία προτάσεων για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στα νησιά μας, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων στα Νησιά του Αιγαίου.
Με τιμή
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
Επικεφαλής
Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,
Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,
Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης