23 Νοεμβρίου 2011

Αγροτικά ιατρεία- κίνδυνος μη στελέχωσης: ερώτηση Κ. Μουσουρούλη


Την τήρηση των κινήτρων σε γιατρούς για τη στελέχωση των άγονων περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από Βολισσό), ζητά από τους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης.
Στη σχετική ερώτηση αναφέρει:


"Η εξασφάλιση ισότιμης φυσικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας, ζωτικής σημασίας ιδίως για τους υπερήλικες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού που κατοικεί σε απομονωμένες, δυσπρόσιτες, παραμεθόριες περιοχές και στα μικρά νησιά της χώρας. Λόγω των ειδικών συνθηκών προσβασιμότητας, ορισμένα από τα Περιφερειακά (Αγροτικά) Ιατρεία των περιοχών αυτών έχουν χαρακτηρισθεί ως «άγονα». Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ιατρεία Βολισσού, Παρπαριάς, Κουρουνίων, Καμπιών, Οινουσσών και Ψαρών.

Για την απρόσκοπτη στελέχωση των ιατρείων αυτών, είχαν χορηγηθεί προς τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, οικονομικά κίνητρα[1] καθώς και διευκολύνσεις, όπως ο περιορισμός του χρόνου αναμονής προς απόκτηση ειδικότητας[2]. Ωστόσο, με το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» (Ν.4024/2011), το Υπουργείο Οικονομικών, ενέταξε τους αγροτικούς ιατρούς στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργώντας κάθε πρόσθετη αμοιβή τους. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μελετά την εισαγωγή ιατρών σε ειδικότητα μέσω ενός συστήματος εξετάσεων, στο οποίο δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προσφορά υπηρεσίας στα «άγονα» ιατρεία. Είναι σαφές ότι με την κατάργηση των κινήτρων προσέλκυσης, θα επέλθει πλήρης αδυναμία στελέχωσης των «άγονων» ιατρείων και, συνακόλουθα, ανταπόκρισης της πολιτείας στην ανωτέρω υποχρέωσή της.
Επειδή τα ανωτέρω ιατρεία εξυπηρετούν πολίτες περιοχών με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα,
Επειδή ακόμη και αν επιλεγεί σύστημα εξετάσεων των ιατρών για την εισαγωγή τους στην ειδικότητα, θα μπορούσε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, να προβλεφθεί κάποιας μορφής μοριοδότηση για όσους έχουν αφυπηρετήσει από άγονα περιφερειακά ιατρεία,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους και πότε θα αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη αποψίλωση από ιατρικό προσωπικό των περιφερειακών ιατρείων και ειδικά των «άγονων»;
2. Σε ποια «άγονα» περιφερειακά ιατρεία των νησιών της χώρας δεν υπηρετούν σήμερα ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωστής Μουσουρούλης Αθήνα, 16.11.2011
Βουλευτής Νομού Χίου