18 Νοεμβρίου 2011

«Θα νεκρώσω το Αιγαίο αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ»!


ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ23Δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Αν αυτό συμβεί, θα νεκρώσω το Αιγαίο, από την Μυτιλήνη μέχρι το Καστελόριζο. Θα κλείσουν τα πάντα μέχρι να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».
Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφερόμενος στο θέμα που «καίει» όλα τα νησιά του Αιγαίου.
«Αν η κυβέρνηση δεσμευθεί, ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές, δεν πρόκειται να προβούμε σε κάποια ενέργεια. Αν όμως δεν μας δοθούν διαβεβαιώσεις τότε θα μετάσχουμε και στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σε αυτή θα μετάσχουν όλοι οι φορείς που έλαβαν μέρος στη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, που μέσω του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ζωίδη έσπευσε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα προκαλέσουν, την οργή των νησιωτών.
«Ζήτησα από τον κ. Ζωίδη να τονίσει, πως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε στα άκρα. Θέλουμε τη διαβεβαίωση μέσω του νομοσχεδίου ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η απόφασή μας είναι ομόφωνη και ελπίζω να μην γίνει κάποια κίνηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, γιατί θα είναι λανθασμένη», προειδοποίησε ο κ. Μαχαιρίδης.


Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης για τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για τις συζητήσεις που ξεκίνησαν ήδη στο ΠΑΣΟΚ για την διαδοχή του κ. Γιώργου Παπανδρέου απάντησε πως θα χρειαστεί να γίνει απολογισμός γιατί χωρίς αυτόν το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.
«Το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα περάσει μια φάση δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε πως από τέσσερα κόμματα, φθάσαμε να έχουμε εννέα. Υπάρχει πολύ κινητικότητα και αρκετοί σωτήρες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξουν συνεργασίες, η χώρα δεν θα ξεπεράσει την κρίση. Χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων. Πρέπει να αφήσουμε τις διαφορές μας και να πορευθούμε όλοι μαζί. Αυτό που ζητήθηκε ήταν η σύγκλιση για να ξεπεραστεί η κρίση. Εμείς οι Περιφερειάρχες στείλαμε το δικό μας μήνυμα. Χωρίς συμπόρευση δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προέχει το συμφέρον της χώρας και όχι τα κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σε ερώτηση αν θα έθετε θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Μαχαιρίδης απάντησε πως δεν μπορεί να θέσει τέτοια ζητήματα.
«Δεν θέτω τέτοια ζητήματα αλλαγής ηγεσίας. Ξέρετε ότι τα κόμματα είναι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και συστατικά της Δημοκρατίας. Όταν ένα από αυτά ή πολλά είναι σε κρίση δεν πρέπει να χαιρόμαστε. Η διαδικασία που ακολουθείται αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι παρακολουθούν από μακριά κάποια πράγματα αλλά η φωτιά έχει ανάψει. Τα κόμματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως απώλεσαν το ρόλο που είχαν παλαιότερα, αυτόν που πολλοί κακίζουν. Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν κόμματα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως το σύνθημα του τότε «Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», είναι πάντα επίκαιρο.
«Η Ελευθερία είναι δεδομένη, η Παιδεία είναι υποχρέωση της πολιτείας . Όσο για την κρίση υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, για ένα κομμάτι του λαού που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Σε αυτό τον τομέα, έχουμε δώσει προτεραιότητα καθώς έχουμε εντάξει τα αντίστοιχα κονδύλια για κοινωνικές παροχές στον προϋπολογισμό μας. Θα κάνουμε προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους ανέργους, ιδίως τους νέους».

Ερωτηθείς αν η Περιφέρεια θα στηρίξει τους συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ο κ. Μαχαιρίδης είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης σε αυτό το θέμα.
«Αυτό είναι ζήτημα στο οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι αντίστοιχοι δήμοι. Υπάρχει πρόβλημα στο νησί μας γιατί έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό της έκτασης των ακινήτων. Είναι άδικο και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να γίνουν διορθώσεις», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σε ερώτηση αν η επίθεση που δέχθηκε στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου τον δυσαρέστησε, ο κ. Μαχαιρίδης απάντησε πως ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό του λαού.
«Τη ζωή μου δεν τη χαρίζω σε κανένα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στο πλευρό του λαού. Δεν νιώθω φόβο ούτε και πίκρα για αυτά που έγιναν. Η πορεία του καθενός είναι διάφανη. Ποτέ δεν ήμουν από αυτούς, που δεν στάθηκα κοντά τους. Ζω και εγώ τα προβλήματα», τόνισε.
Αναφορικά με τις φήμες που θέλουν την Περιφέρεια να έχει δώσει το πράσινο φως για πωλήσεις εκτάσεων στο Καστελόριζο, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε τα εξής:
«Να πείτε σε αυτούς τους στρατηγούς των Αθηνών να μην πονούν τόσο πολύ για τον τόπο μας. Εμείς ζούμε στις παραμεθόριες περιοχές και τις πονάμε περισσότερο».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα σε όλη αυτή τη «μαυρίλα» πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι ο τουρισμός πάει πολύ καλά. Παρά την κρίση, η κατάσταση είναι θετική γιατί υπήρξαν νέες αγορές, όπως η Ρωσία και η Πολωνία που πήγαν καλά.
«Μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχει κόσμος που θέλει να ξεκουραστεί και εμείς είμαστε προορισμός προσιτός αλλά όχι φθηνός που μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης είπε πως βασίζει την αισιοδοξία του για τον τουρισμό και στο γεγονός ότι η Ελλαδα είναι ασφαλής προορισμός παρά την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το ελληνορωσικό συνέδριο ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως η Περιφέρεια αυτό που έκανε ήταν να φέρει κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών. Όμως το ρόλο του συντονιστή στην υπόθεση αυτή την έχουν τα Επιμελητήρια της Ρωσίας και της Ρόδου.
«Αισιοδοξώ πως τα πράγματα, θα πάνε καλά καθώς υπάρχουν και εταιρείες τσάρτερ που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η Aegean του κ. Βασιλάκη, με τον οποίο είχα συνάντηση», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ερωτηθείς αν θα παρέμβει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Capsis» ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε, πως δεν μπορεί κανείς να παρακρατά χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους.
«Μπορεί να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες αλλά σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου, για να τους δοθούν τα χρήματά τους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης που κάλεσε τους ξενοδόχους να πληρώσουν το προσωπικό τους.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στα 196 έργα που έχουν δρομολογηθεί. Από αυτά σε κατασκευή είναι 100 έργα με προϋπολογισμό 48.000.000 ευρώ. Σε φάση δημοπράτησης είναι 96 έργα. Μεταξύ αυτών είναι και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
«Ευελπιστούμε ότι φέτος θα φθάσουμε το 40% των έργων που προγραμματίσαμε με προοπτική το 2013, να περάσουμε το 80%. Έτσι τα επόμενα χρόνια θα δώσουμε έμφαση στα έργα που υλοποιούν διάφοροι δήμοι. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια και με τις αφαλατώσεις. Ελπίζω, το πρώτο εξάμηνο του 2012 να έχουμε δημοπρατήσει το σύνολο των έργων αυτών και να λύσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης των νησιών», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.

Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα  Δωδεκάνησα θα διατηρηθεί
Για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, την αναγκαιότητα άμεσων, αποτελεσματικών, συντονισμένων και συλλογικών πλέον παρεμβάσεων οι οποίες θα άρουν το αδιέξοδο και θα δημιουργήσουν προσδοκίες ελπίδας, μίλησε χθες το πρωί, κατά την τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κος Νίκος Ζωίδης.
Ο κος Ζωίδης, ασκώντας κριτική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «επαμφοτερίζουσα» πολιτική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις τοποθετήσεις της ΝΔ, η οποία όπως σημείωσε, «μπερδεύει» και τους πολίτες και τους ευρωπαίους εταίρους μας.
«Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε το πώς πορευόμαστε από δω και πέρα, το αν ενωμένοι προχωρούμε κι αν όντως θέλουμε όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια που θα καταβάλλει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ως συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, πάνω στην πορεία που εκείνη χάραξε, διασφαλίζοντας την ΅'συμφωνία εθνική σωτηρίας'' της 27ης Οκτωβρίου», τόνισε ο κος Ζωίδης.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, χαρακτήρισε πλέον μονόδρομο τον προσανατολισμό της κοινωνικής μέριμνας στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, καλώντας έτσι τη νέα κυβέρνηση να στηρίξει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών που παρουσιάζονται σήμερα.
Μίλησε, επίσης, για άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και της αγοράς, για την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών μας ταμείων, για την αξιοποίηση του ενεργητικού δυναμικού της χώρας, για την εκμετάλλευση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, για την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.
«Η ζωή δεν σταματά- είπε ο κος Ζωίδης- δεν έχουμε περιθώρια αναμονής, ούτε λεπτό. Είναι πάρα πολύ πυκνός ο πολιτικός χρόνος και πάρα πολύ κρίσιμες οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Δεν υπάρχει το περιθώριο, ούτε να ενσπείρουμε ανησυχίες για τους στόχους μας, ούτε να βάζουμε πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά τη λειτουργία της. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και τρέχουν και η πολυτέλεια του χρόνου μας λείπει. »
«Οφείλουμε να αποδείξουμε, τόνισε ο κος Ζωίδης, στο πλαίσιο της αναγκαστικής αυτής συνύπαρξης στην κυβέρνηση, ότι οι Έλληνες όταν χρειάζεται, μπορούν να πολεμούν ενωμένοι και να νικούν στο τέλος.»
Σε ό,τι αφορά τέλος την ανησυχία που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Νίκος Ζωίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην τελευταία τους συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κο Νίκο Ζωίδη για το θέμα αυτό, τον διαβεβαίωσε ότι το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα θα διατηρηθεί.
«Το θέμα αυτό δεν υφίσταται και έχει κλείσει» - είπε χαρακτηριστικά ο κος Βενιζέλος στη συνάντηση.

δημοκρατικη