18 Νοεμβρίου 2011

Κίνητρα στελέχωσης άγονων περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων.




Τον κίνδυνο αποψίλωσης των ‘‘άγονων’’ αγροτικών ιατρείων από ιατρούς θέτει με ερώτησή του (Αρ. Πρωτ. 1612/16.11.2011)  προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης.
Όπως επισημαίνει, στην ερώτησή του, αν την κατάργηση του οικονομικού κινήτρου για τους ιατρούς υπαίθρου, που έγινε με το πολυνομοσχέδιο, ακολουθήσει και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής για ειδικότητα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσία σε ‘‘άγονα’’ αγροτικά ιατρεία, όπως σχεδιάζεται, τότε δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο προσέλκυσης για τη στελέχωσή τους.
Σημειώνεται ότι τα ‘‘άγονα’’ περιφερειακά ιατρεία αφορούν σε δυσπρόσιτες, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας και στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι περιοχές της Βολισσού, της Παρπαριάς, των Κουρουνίων, των Καμπιών και τα νησιά των Οινουσσών και  των Ψαρών.
Ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει  ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην πλήρη εγκατάλειψη των απομονωμένων περιοχών με αποτέλεσμα την πλήρη ερήμωση τους. Προτείνει, δε, το όποιο σύστημα εισαγωγής για την απόκτηση ειδικότητας επιλεγεί να προβλέπει μοριοδότηση για όσους υπηρετήσουν σε ‘‘άγονα’’ περιφερειακά ιατρεία και ζητά από το Υπουργείο να μην προκαλέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην περιφέρεια και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα.

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ. πρωτ. 1612/16.11.2011)


Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
            Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας  
   
 Θέμα: Κίνητρα στελέχωσης άγονων περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων.

Η εξασφάλιση ισότιμης φυσικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας, ζωτικής σημασίας ιδίως για  τους υπερήλικες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού που κατοικεί σε απομονωμένες, δυσπρόσιτες, παραμεθόριες περιοχές και στα μικρά νησιά της χώρας. Λόγω των ειδικών συνθηκών προσβασιμότητας, ορισμένα από τα Περιφερειακά (Αγροτικά) Ιατρεία των περιοχών αυτών έχουν χαρακτηρισθεί ως «άγονα».  Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ιατρεία Βολισσού, Παρπαριάς, Κουρουνίων, Καμπιών, Οινουσσών και Ψαρών.
Για την απρόσκοπτη στελέχωση των ιατρείων αυτών, είχαν χορηγηθεί προς τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, οικονομικά κίνητρα[1] καθώς και διευκολύνσεις, όπως ο περιορισμός του χρόνου αναμονής προς απόκτηση ειδικότητας[2]. Ωστόσο, με το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» (Ν.4024/2011), το Υπουργείο Οικονομικών, ενέταξε τους αγροτικούς ιατρούς στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργώντας κάθε πρόσθετη αμοιβή τους. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μελετά την εισαγωγή ιατρών σε ειδικότητα μέσω ενός συστήματος εξετάσεων, στο οποίο δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προσφορά υπηρεσίας στα «άγονα» ιατρεία. Είναι σαφές ότι με την κατάργηση των κινήτρων προσέλκυσης, θα επέλθει πλήρης αδυναμία στελέχωσης των «άγονων» ιατρείων και, συνακόλουθα, ανταπόκρισης της πολιτείας στην ανωτέρω υποχρέωσή της.
Επειδή τα ανωτέρω ιατρεία εξυπηρετούν πολίτες περιοχών με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα,
Επειδή ακόμη και αν επιλεγεί σύστημα εξετάσεων των ιατρών για την εισαγωγή τους στην ειδικότητα, θα μπορούσε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, να προβλεφθεί κάποιας μορφής μοριοδότηση για όσους έχουν αφυπηρετήσει από άγονα περιφερειακά ιατρεία,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.      Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους και πότε θα αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη αποψίλωση από ιατρικό προσωπικό των περιφερειακών ιατρείων και ειδικά των «άγονων»;

2.      Σε ποια «άγονα» περιφερειακά ιατρεία των νησιών της χώρας δεν υπηρετούν σήμερα ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου; 

Ο Ερωτών Βουλευτής


Κωστής Μουσουρούλης                                                                               Αθήνα, 16.11.2011
Βουλευτής Νομού Χίου



[1]       Επίδομα άγονων ως σημαντικό ποσοστό επί του βασικού μισθού, προ των περικοπών.
[2]       Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την κύρια ειδικότητα με την ανάληψη υπηρεσίας σε άγονο ιατρείο, αντί με την έναρξη της πρώτης ειδικότητας.