14 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ – Τέσσερις προτάσεις την υπέρβαση της κρίσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα





Η Πρωτοβουλία Αιγαίου έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, αντί για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, επέλεξε την απαξίωση των πανεπιστημιακών και την αντιπαράθεση με τους εκλεγμένους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και δυστυχώς οδηγεί στην καθολική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.






Ως Πρωτοβουλία Αιγαίου έχουμε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι:






- το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε συστηματικά τόσο τις αντιδράσεις όσο και τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας (μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου μας) και των συνδικαλιστικών οργάνων μας (όπως της ΠΟΣΔΕΠ).






- δημιουργεί με συνεχείς παρεμβάσεις, που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, αβεβαιότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών καθώς οι διορισμοί μελών ΔΕΠ έχουν «παγώσει» και οι συμβάσεις συναδέλφων βάσει Π.Δ. 407/80 έχουν ελαχιστοποιηθεί.






- η οικονομική κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι δραματική, παρά τις συνεχείς προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιδρύματος και ειδικά η έλλειψη αποθεματικού και ιδιόκτητων κτιρίων, ο περιορισμένος αριθμός μελών ΔΕΠ ανά τμήμα, το υψηλό κόστος λειτουργίας του ιδρύματος, το υψηλό κόστος διαβίωσης των φοιτητών/τριών.






- οι αποδοχές των πανεπιστημιακών γνωρίζουν πρωτοφανή μείωση, λιμνάζουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, οι βιβλιοθήκες υποβαθμίζονται, η φοιτητική μέριμνα έχει συρρικνωθεί.






Η Πρωτοβουλία Αιγαίου θεωρεί ότι για την υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις ώστε να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και να καταστήσει πράξη τη συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με μέτρα όπως:






1. Αποκατάσταση της νομιμότητας, με την ολοκλήρωση της θητείας των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών σύμφωνα με τον προϊσχύοντα νόμο και στη συνέχεια εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής πρυτανικών αρχών. Οι Πρυτανικές αρχές μετά την ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής.






Εφαρμογή του νέου τρόπου εκλογής Πρύτανη και για την εκλογή Κοσμητόρων των σχολών.


Αποσύνδεση των αποτελεσμάτων της ακαδημαϊκής αξιολόγησης από την υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Όποια αδυναμία εντοπίζεται στην αξιολόγηση θα πρέπει να διορθώνεται με την αξιοποίηση των δημοσίων πιστώσεων.


Εκλογή των μελών του Συμβουλίου χωρίς παρεμβάσεις του Υπουργείου, καθήκον που πρέπει να ανατεθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο κάθε ιδρύματος.






Περαιτέρω, και υπό το πρίσμα της διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών, της ακαδημαϊκής και κοινωνικής προσφοράς των ΑΕΙ και της αυτοδιοίκησής τους, θα πρέπει να εξεταστούν :






οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης


η ακαδημαϊκή διάρθρωση και σπουδές


η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και της εσωτερικής λειτουργίας των ιδρυμάτων






Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων και ειδικά των πανεπιστημιακών για να βοηθήσουμε στην έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση. Η προσπάθεια αυτή, που προϋποθέτει σοβαρότητα, σύνεση και συνεννόηση, αφορά όλους και τον καθένα από εμάς. Χρειάζονται όλοι κι ο καθένας από μας! Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μοιάζει ανέφικτο, εφικτό και να υπερβούμε το αδιέξοδο. Πρέπει να αναλάβουμε τις συλλογικές κι ατομικές ευθύνες μας έναντι του ρόλου μας ως πανεπιστημιακών και των προσδοκιών που έχουν οι φοιτητές/τριές μας και η κοινωνία από εμάς.






Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ καλεί όλους/ες τους/τις συναδέλφους, αλλά και όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, να συμβάλουμε μέσα από την καθημερινή μας ενεργοποίηση, ώστε η επόμενη ημέρα να βρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα ισχυρό αυτοδιοικούμενο δημόσιο ίδρυμα στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών του στόχων.






Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ καλεί τις Πρυτανικές Αρχές να κεφαλαιοποιήσουν τα όσα θετικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει και να εμφυσήσουν στους/στις συναδέλφους την ανάγκη για συντεταγμένη συλλογική δράση και αλληλεγγύη για την επιτυχία του ΟΡΑΜΑΤΟΣ: «Σπουδές στην Κοιτίδα του Πολιτισμού»