20 Νοεμβρίου 2011

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στη δίνη ραγδαίων εξελίξεων, οι οποίες πιθανότατα οδηγήσουν σε αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε σύντομο χρονικό διάστημα, βρίσΡΑκεται σύσσωμο το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στον κυβερνητικό...
συνασπισμό. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με τους κορυφαίους υπουργούς και προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις και με άλλα στελέχη του κόμματος. Εκ των κορυφαίων σχεδόν άπαντες συμφωνούν (με την εξαίρεση του κ. Κ. Σκανδαλίδη) ότι οι όποιες εξελίξεις πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης. Στην εξίσωση της επόμενης ημέρας, σημαντική παράμετρος είναι η γενικότερη σταθερότητα. Και τούτο διότι πιθανές ανεξέλεγκτες ενδοκομματικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της χώρας. Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι ανοιχτά παραμένουν δύο ζητήματα. Κατ’ αρχήν η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη νέου προέδρου και έπειτα η επιλογή της πολιτικής πλατφόρμας επί της οποίας θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Βασική παράμετρος είναι επίσης οι όροι που πιθανώς θα θέσει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος περιμένει να τους ακούσει όλους προτού τοποθετηθεί.
Τα πρόσωπα
Οσον αφορά τα πρόσωπα, ο κ. Παπανδρέου ήδη ζήτησε και πληροφορήθηκε τις απόψεις εννέα στελεχών. Την Παρασκευή συναντήθηκε με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Αννα Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππα, Χρ. Παπουτσή και Κ. Σκανδαλίδη. Χθες συνομίλησε με τους κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Μιλτ. Παπαϊωάννου και Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ αύριο έχει προγραμματισθεί να δεχθεί στο γραφείο του, στη Βουλή, τους κ. Θ. Πάγκαλο, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου (με τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα έχουν μιλήσει τις τελευταίες ώρες ανοιχτά για την ανάγκη να ανοίξουν οι διαδικασίες) και Χ. Καστανίδη. Εξ όλων αυτών είναι σαφής η διαδρομή των τριών στη διαδοχή. Κατ’ αρχήν του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θεωρείται ο μόνος σίγουρος διεκδικητής. Οι άλλοι δύο είναι οι κ.κ. Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος, οι οποίοι μαζί με τον κ. Ι. Ραγκούση και τον κ. Ηλ. Μόσιαλο έχουν συστήσει μια άτυπη ομάδα. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν και οι δύο να διεκδικήσουν την προεδρία. Με την ομάδα αυτή διατηρεί ανοιχτούς διαύλους ο κ. Πάγκαλος. Οι κ. Παπουτσής και Χρυσοχοΐδης δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, ωστόσο βάσει της ιδεολογικής τοποθέτησης του κουαρτέτου, πολλοί προεξοφλούν πως η στάση των δύο θα είναι αντίθετη. Η στάση του κ. Παπουτσή έχει μια πρόσθετη βαρύτητα, λόγω της επιρροής του στον -πράγματι εξασθενημένοκομματικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει βεβαίως ενδιαφέρον και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Καστανίδης, ο οποίος έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να συμβάλει στην ανασύνθεση της Αριστεράς, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τη μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καστανίδης επίσης διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πολλούς από τους «αριστερούς» βουλευτές του κόμματος. Εξ αυτών ρόλο εγγυητή στις διαδικασίες φαίνεται ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν οι κ. Ρέππας και Σκανδαλίδης (που μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη μίλησαν πρώτοι για την ανάγκη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες). Εκτός από τα κορυφαία στελέχη, ραντεβού με τον κ. Παπανδρέου έχουν ζητήσει και πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι της κίνησης των 50 (Ι. Δριβελέγκας, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, κ.ά.). Αυτοί θέτουν επιτακτικά το ζήτημα διαμόρφωσης σαφούς προεκλογικού λόγου, με αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Οι διαδικασίες
Η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συζητήσιμη. Το καταστατικό προβλέπει ανοιχτή εκλογή από τη βάση, στο πρότυπο του 2007. Υπάρχουν τρεις απόψεις. Η πρώτη είναι η ακριβής ερμηνεία του καταστατικού και η προσφυγή στη βάση. Η δεύτερη οδηγεί στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για ταχεία αναθεώρηση του καταστατικού και εκλογή από ένα πιο περιορισμένο σώμα (με αυτή την άποψη συντάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες Ρέππας-διαμαντοπούλου). Η τρίτη εκδοχή προβλέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου μόνο σε όσους είναι ήδη μέλη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα να παρεισφρήσουν άσχετοι.