Tις πόρτες της στο κοινό άνοιξε χθες η τουρκική τράπεζα T.C. Ziraat στο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αμερικής.
Η διεύθυνση της τράπεζας δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση και γνωστοποίηση για την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας και επιδιώκει να κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ.
Η διεύθυνση της τράπεζας δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση και γνωστοποίηση για την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας και επιδιώκει να κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι χθες η διεύθυνση αν και ερωτήθηκε σχετικώς παρέπεμψε για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της τράπεζας στην κεντρική διοίκηση ενώ δεν γνωστοποίησε αν και πότε προτίθεται να κάνει εγκαίνια.
Εν πάση περιπτώσει με το άνοιγμα του πολυτελούς υποκαταστήματός της στην Ρόδο, η Ziraat φτάνει πλέον τα τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (λειτουργεί τρία σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη).
Η τράπεζα φέρεται να στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο ενώ προβλέπεται πως θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους.
Στα σχέδια της τουρκικής τράπεζας είναι, να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, ενώ στόχος των Τούρκων είναι η τράπεζα να αναπτυχθεί μέσω υποκαταστημάτων και όχι μέσω αγοράς κάποιας ελληνικής τράπεζας.
Όπως έγραψε η «δ» η Ziraat Bank ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας. Έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Πρόκειται για μία τράπεζα που διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες. Σημαντικό δεδομένο είναι πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ.).
Απ' ό,τι φαίνεται μάλιστα αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.
Την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα έρχεται να εκμεταλλευτεί την όλη οικονομική «ξηρασία», προσφέροντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Επισήμως τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων της διαμορφώνονται στο 10% και 12% αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν σε όλο τον ανταγωνισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές και, μετά από διαπραγμάτευση, αυτά μειώνονται σημαντικά.
Πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων της, η «επεκτατική» πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας έχει φτάσει και στο real estate, εκεί που προσφέρει ακόμη και διπλάσια ποσά από την αντικειμενική αξία ακινήτων, με στόχο την αγορά γης και ακίνητης περιουσίας.
δημοκρατική