Πέντε αλλαγές που θα έχουν ως στόχο την εξόφληση παλιότερων χρεών στην εφορία συζητάει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να τις συμπεριλάβει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία”. Χρωστάς στην εφορία και θέλεις να πουλήσεις ακίνητο; Το αντίτιμο από την πώληση θα δεσμευτεί κατευθείαν από το Δημόσιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωράει καν η διαδικασία της πώλησης. Σου έχει κατασχέσει ακίνητο ή αυτοκίνητο το Δημόσιο έναντι χρεών; Το περιουσιακό σου στοιχείο θα βγει στο σφυρί. Πριν όμως πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός, τα χαρακτηριστικά του ακινήτου ή του περιουσιακού στοιχείου θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου η συμμετοχή στον πλειστηριασμό να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
Είναι δύο από τις πέντε σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Οι σχετικές διατάξεις που βρίσκονται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προγραμματίζεται να συμπεριληφθούν, εφόσον γίνουν αποδεκτές, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδέψει τον προϋπολογισμό του 2012. Η εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία προβλέπει νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο (έχουν ήδη ξεπεράσει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, και μείωση των προσαυξήσεων που επιβάλλονται στους οφειλέτες.
Επίσης, μειώνεται το ανώτατο πλαφόν των προσαυξήσεων, καθώς το ισχύον καθεστώς προβλέπει το εξής εξωφρενικό: ο οφειλέτης του Δημοσίου που χρωστάει ένα ευρώ, μπορεί να καταλήξει να οφείλει τρία ευρώ λόγω των προσαυξήσεων. Με τη νέα ρύθμιση, το χρέος θα μπορεί να γίνεται έως και διπλάσιο λόγω των προσαυξήσεων.
Οι πέντε αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (το εργαλείο που έχει στα χέρια της η πολιτεία για να κατάσχει μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, καταθέσεις) είναι οι εξής:
1Κάθε μήνα που περνάει, ο οφειλέτης του Δημοσίου φορτώνεται με προσαυξήσεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% επί της ληξιπρόθεσμης οφειλής, ενώ αν πρόκειται για χρέη που πηγάζουν από παρακρατούμενους φόρους, η προσαύξηση φτάνει στο 3%.
Με την προτεινόμενη αλλαγή ορίζεται κοινό ποσοστό προσαυξήσεων 1%. Επίσης, σήμερα, με τις προσαυξήσεις το χρέος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 200% (ή 120% για παρακρατούμενους φόρους). Η προωθούμενη αλλαγή προβλέπει μείωση αυτού του ποσοστού στο 100%.
Σύμφωνα με πηγή του υπ. Οικονομικών, η μείωση στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των προσαυξήσεων αποσκοπεί στο να μην «φουσκώνουν» τεχνητά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν πολλές πιθανότητες είσπραξης αυτών των χρεών.
2Προκρίνεται μία ακόμη πάγια ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οσοι υπαχθούν, θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης τα 100 ευρώ. Εκτός ρύθμισης μένει όποιος δεν πληρώσει δύο διαδοχικές δόσεις.
Για όσους υπαχθούν σε ρύθμιση χρεών αλλά απολέσουν την ευκαρία, προβλέπεται δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Οι όροι όμως γίνονται χειρότεροι. Ειδικότερα προτείνεται:
* Για να δοθεί δεύτερη ευκαιρία, ο οφειλέτης πρέπει να προπληρώνει το 15% του συνολικού χρέους, και οι δόσεις θα μπορούν και πάλι να φτάνουν τις 48. Ωστόσο, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ (από 150 ευρώ που είναι η ελάχιστη δόση για όποιον παραμείνει στην πρώτη ρύθμιση).
* Η χορήγηση της τρίτης ευκαιρίας προϋποθέτει την προπληρωμή του 30% του συνολικού χρέους «μπροστά». Και πάλι η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει στα 300 ευρώ.
Η δυνατότητα για δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία θα χορηγείται χωρίς επιβαρύνσεις (αύξηση της ελάχιστης καταβολής ή προκαταβολή έως και του 30% του συνολικού χρέους) σε όσους κατά την πρώτη ρύθμιση έχουν αποπληρώσει έως και 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς καθυστερήσεις. Με αυτό το «κίνητρο» το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στο να επιβραβεύει τους συνεπείς και, φυσικά, στο να μαζέψει έσοδα από το «καλάθι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3Η διαδικασία της νέας ρύθμισης, εκτός από τη δυνατότητα καταβολής του χρέους σε έως και τέσσερα χρόνια, προβλέπει και απαλλαγή από μέρος των προσαυξήσεων. Με την υπαγωγή στη διαδικασία της ρύθμισης, παραγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Αν ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει το μισό του χρέος απαλλάσσεται από το 30% των προσαυξήσεων, ενώ αν αποπληρώσει τη συνολική οφειλή, τότε γλιτώνει από τις μισές προσαυξήσεις.
4Οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να πουλήσουν ακίνητο παρά μόνο αν υποχρεωθούν να καταβάλουν το αντίτιμο στην εφορία προκειμένου να περιορίσουν το χρέος τους. Η εφορία με την προτεινόμενη αλλαγή δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα στους υποψήφιους πωλητές ακινήτων με χρέη προς το Δημόσιο ακόμη και αν αυτοί έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για τη σταδιακή καταβολή του χρέους τους.
Για να ολοκληρωθεί η πώληση, ο συμβολαιογράφος θα υποχρεώνεται να παρακρατεί το σύνολο του τιμήματος της πώλησης και να το αποδίδει στο Δημόσιο.
5Ολοι οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων θα βγαίνουν στη… φόρα και μάλιστα μέσω Διαδικτύου, με στόχο να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές και να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου και το Δημόσιο να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά. Η πρόταση προβλέπει ότι σε ειδική ιστοσελίδα στο Internet, στο δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών αλλά και σε μία εφημερίδα θα δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλοι οι πλειστηριασμοί κινητών αξιών αξίας 30.000 ευρώ και πάνω, καθώς και όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Η δημοσίευση μέσω Διαδικτύου θα γίνεται τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, ενώ η διάταξη θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνεται η λεπτομερέστερη δυνατή περιγραφή του περιουσιακού στοιχείου που θα βγαίνει στο σφυρί.