11 Οκτωβρίου 2011

Η ΒΟΜΒΑ ΕΣΚΑΣΕ !! Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τα ίχνη του Οδυσσέα στον Πόρο!!!

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24244&Itemid=152
 
 
Ο Προϊστάμενος Αρχαιοτήτων Αντώνης Βασιλάκης, αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο τα αποτελέσματα των ανασκαφών του στον Πόρο.
 Σην περιοχή Ρίζα (Πόρου) ,  κοντά στον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν ένα νέο εντυπωσιακό οικοδόμημα της Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ).  
Το οικοδόμημα είναι τμήμα ενός εκτεταμένου οικιστικού κέντρου και είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο ζήτημα της Μνημειακής Τοπογραφίας της Μυκηναϊκής Περιόδου στα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Ιονίου που αποτελούσαν την επικράτεια του  Άνακτα των Κεφαλληνων, δηλαδή του Οδυσσέα και της Δυναστείας του.  (Aναξ κατά τον Ομηρο είναι ο Οδυσσέας).
Εάν επιβεβαιωθεί η σημερινή αρχαιολογική αποκάλυψη τότε η σημερινή Ιθάκη  ήταν τμήμα του βασιλείου του Οδυσσέα, που η έδρα του ήταν η  Κεφαλλονιά και τα ανάκτορά του στην θέση Ρίζα. 
 
 
  Ελπίζουμε η χθεσινή ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης του κ. Βασιλάκη, να είναι ευκαιρία για δημιουργικό, επιστημονικό διάλογο με τους Θιακούς και όχι αιτία νέων αντιπαραθέσεων. 
Στην συνείδηση του κόσμου, στην παγκόσμια συνείδηση η Ιθάκη θα ταυτίζεται με την επιστροφή στο σπίτι, με την ολοκλήρωση των επιθυμιών, με τον αγώνα του άνδρα να τα καταφέρει.  Η Ιθάκη ήταν ένα μέρος του βασιλείου του μυθικού Οδυσσέα, η Κεφαλονιά αν επιβεβαιωθούν οι ανακαλύψεις του κ. Βασιλάκη, ήταν το κέντρο και η έδρα του βασιλείου του. 
Προς τι η αντιπαράθεση;
Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι η πατρίδα και το βασίλειο του Οδυσσέα.  Ας αναλογιστούμε το μέγεθος της ανακάλυψης, είναι η κοινή μας κληρονομιά, είναι οι κοινές μας ρίζες. Η ανακάλυψη δεν μας χωρίζει. Η ανακάλυψη ενώνει τα δυο νησιά στο κοινό παρελθόν που είχαν,  και στο κοινό μέλλον που έχουν. 
Ας συγχαρούμε τον προϊστάμενο αρχαιοτήτων κ. Βασιλάκη για την ανακάλυψή του, για τον μόχθο και τον κόπο του, ας να τον ευχαριστήσουμε για την χαρά που μας δίνει, για την αποκατάσταση των νησιών μας στην παγκόσμια  ιστορία. 
Ας συγχαρούμε θερμά και τους ανθρώπους που πίστεψαν στο όνειρο, που δεν τα έβαλαν κάτω, που "πλήρωσαν" το τίμημα για τις απόψεις και τις ιστορικές εμμονές του.
Ας ευχαριστήσουμε τον πρ. Δήμαρχο Ελειού Πρόννων Μάκη Μεταξά, που δεν εγκατέλειψε ούτε μια μέρα το ονειρό του, που δεν λύγισε , που δέχτηκε τις πολιτικές συνέπειες των επιλογών του, που τελικά κατάφερε να  φθάσει στην δική του Ιθάκη.
Η σκαπάνη του αρχαιολόγου δεν ανακάλυψε απλά ένα Μυκηναϊκό Ανάκτορο, έναν Μυκηναϊκό συνοικισμό. Ανακάλυψε την κοινή πορεία δυο νησιών στο διάβα της ιστορίας, ανακάλυψε αυτά που ενώνουν τους λαούς : το κοινό παρελθόν. 
Σήμερα, είναι μέρα χαράς και για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη. Βρήκαμε την πατρίδα μας!
Ας μην σταθούμε μίζερα , πτωχά και μερολειπτικά.  Ενωμένοι , ας κάνουμε τα νησιά μας κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενωμένοι ας δώσουμε τη μάχη της προβολής της ανακάλυψης, μια προβολή που θα περιλαμβάνει και τα δυο νησιά γιατι και τα δυο ήταν και είναι τα νησιά του Οδυσσέα.
Ας μη χάσουμε άλλο χρόνο στις αντιπαραθέσεις.  Ας προχωρήσουμε ενωμένοι σε διεθνή συνέντευξη τύπου  καλώντας όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τους δείξουμε την κοινή μας ιστορία.
  Αυτή την εποχή,  που η πατρίδα μας βάλλεται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο, σε εμάς τους απόγονους του Οδυσσέα μας δίνεται η ευκαιρία να επανατοποθετούσε την Ελλάδα στο βάθρο που της ανήκει.
Και θα το κάνουμε μαζί . Κεφαλονιά και Θιάκι!
 
 
 



Οι φωτο είναι από το porosnews.blogspot.com ,  δείχνουν το σημείο των ανασκαφών και τους φοιτητές που συμμετέχουν στις αρχαιολογικές ανασκαφές.
 
 √  Δείτε περισσότερα ντοκουμέντα εδώ : http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24292&Itemid=38