6 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΤΟΜΙΕΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ


ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2011


Την στρατηγική της υπεκφυγής αποφάσισαν να ακολουθήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός   Οικονομικών κ. Σαχινίδης και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, προκειμένου να μην χρειαστεί να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Ότι δηλαδή ανανεώνεται η σύμβαση του διευθυντή του αεροδρομίου της Αθήνας με υπέρογκες ετήσιες αποδοχές, όταν για όλη την υπόλοιπη χώρα οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε περικοπές μισθών και άγρια συρρίκνωση των εισοδημάτων.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ν. Λέσβου κ. Γαληνού, που σε συνέχεια άρθρου της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ανέδειξε το θέμα στο κοινοβούλιο, τα δύο καθ’ ύλην αρμόδια μέλη της κυβέρνησης με απαντήσεις-καρμπόν επέλεξαν να παίξουν το χαρτί της αναρμοδιότητας. Οχυρώθηκαν στον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας για να αποποιηθούν κάθε ευθύνη. Το ότι ο «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι σύμφωνα με τον νόμο κερδοσκοπική εταιρεία του ιδιωτικού τομέα» είναι γνωστό , όπως είναι γνωστό  το πώς καθορίζονται οι εργασιακές σχέσεις και η πολιτική αμοιβών στο ιδιωτικό τομέα. Αυτό που δεν ήταν γνωστό και δεν καθίσταται γνωστό από τις απαντήσεις είναι η στρατηγική που ακολουθεί το κράτος, ως μεγαλομέτοχος για να προστατέψει τις επενδύσεις του, δηλαδή τα λεφτά όλων μας.
Κάθε ορθολογικός  μέτοχος κινείται με στόχο να μεγιστοποιήσει την ωφέλεια του και η κάθε εταιρεία είναι υπόλογη στους μετόχους της. Αυτό που ισχύει για κάθε μέτοχο, δεν ισχύει όταν μέτοχος είναι το κράτος;  Επί του προκειμένου το κράτος ποιες ενέργειες έκανε για να μειώσει το κόστος της εταιρείας περιορίζοντας τον εξωφρενικά και προκλητικά υπέρογκο μισθό του Διευθύνοντος Συμβούλου; Ποιος έδωσε δικαίωμα και ποιος επιτρέπει σε οποιονδήποτε, έστω και Υπουργό, να είναι γαλαντόμος με τα λεφτά του χειμαζόμενου Ελληνικού λαού;
Στην τελική πρόταση της απαντήσεως του ο κ. Σαχινίδης υποστηρίζει: «Τέλος, η γνωστοποίηση ευαίσθητων επιχειρηματικών και οικονομικών δεδομένων της εταιρείας επιτρέπεται μόνο στα θεσμικά όργανα αυτής». 
Η αλήθεια είναι ότι όπως η διοίκηση κάθε εταιρείας είναι υπόλογη στους μετόχους της έτσι και η κυβέρνηση της χώρας είναι υπόλογη στους πολίτες της. Η διαφάνεια ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Η διαφάνεια κατά περίπτωση είναι είτε μεταμφιεσμένη διαφθορά είτε υποκρυπτόμενη ανεπάρκεια.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία της απάντησης είναι άρρητη αλλά εκκωφαντική. Η κυβέρνηση για να μην έχει  κάνει καμία ενέργεια να το αποτρέψει σημαίνει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των “golden boys” σε υπέρογκες αμοιβές, εν μέσω οικονομικής κρίσης.