6 Σεπτεμβρίου 2011

Αυστηροποίηση των κανόνων Σένγκεν για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για πρόσφυγες και μετανάστες προωθεί η ΕΕ · Ασφυκτικότερος ο κλοιός για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα από το Δουβλίνο ΙΙ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

·         
·         Απάντηση της Κομισιόν στο Ν. Χουντή
«Το νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη δύνανται να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα» …. Αλλά  «ενδέχεται να είναι σκόπιμο να εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές για τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη δύνανται να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα». Αυτά απάντησε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων κ. Malmström σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος ρωτούσε για το είδος των ταξιδιωτικών εγγράφων που «εν μία νυκτί» χορήγησε η Ιταλία σε περίπου 20.000 τυνήσιους πρόσφυγες, επιτρέποντάς τους να μετακινηθούν προς την Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφερόταν στο περιστατικό που προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα Σένγκεν και στην ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων εντός της ΕΕ και σημείωνε ότι  «αντίδραση των γαλλικών αρχών προκάλεσε η απόφαση της Ιταλίας τον Απρίλιο του 2011 να παράσχει καθεστώς προσωρινής προστασίας σε σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Βόρεια Αφρική και να τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα που επέτρεπαν την μετακίνησή τους προς την Γαλλία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μάλιστα συζήτηση για την αναθεώρηση του καθεστώτος του Σένγκεν». Τέλος  ρωτούσε την Επιτροπή αν θεωρεί την απόφαση της Ιταλίας σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο και  να σχολιάσει την απόφαση της Γαλλίας να ασκήσει συνοριακούς ελέγχους.
Η κ. Malmström, στην απάντησή της, «έδωσε δίκιο» όπως αναμενόταν τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ιταλία και με πολύ διπλωματικό τρόπο αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες να αυστηροποιηθεί το δικαίωμα των κρατών να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Πιο συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος τόνισε: «Βάσει των πληροφοριών που διεβίβασαν οι γαλλικές αρχές, η Επιτροπή φρονεί ότι οι έλεγχοι δεν παρέβαιναν τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν» και συνέχισε λέγοντας «Η Ιταλία χορήγησε ταξιδιωτικά έγγραφα σε πολίτες της Τυνησίας που δεν είχαν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα από την χώρα καταγωγή τους. Πρέπει να τονιστεί ότι το νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη δύνανται να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Πρόκειται για τομέα στον οποίο ενδέχεται να είναι σκόπιμο να εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2011, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συνεκτική εφαρμογή και ερμηνεία των κανόνων Σένγκεν.  Στις 20 Ιουλίου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων με σκοπό την κατάρτιση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών