6 Σεπτεμβρίου 2011

«Αλαλούμ» με την αγορά ακινήτων στην παραμεθόριο


 
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ3«Φρένο» στις ενοχικές και εμπορικές δικαιοπραξίες στα Δωδεκάνησα και όχι μόνο έχει θέσει η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Aνάπτυξης να μην διορίσει εκπρόσωπο στο άρθρο 26 του Ν. 3978/2011 από τον Ιούνιο του 2011 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση των απαγορεύσεων στην παραμεθόριο!!
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "δ", το Υπουργείο Aνάπτυξης δύο μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2011, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να διορίσει εκπρόσωπο στην ως άνω επιτροπή και ότι θα κινήσει διαδικασία ώστε με τροπολογία να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή...
Από τον Ιούνιο έτσι πέραν του γεγονότος ότι επεστράφησαν αρμοδίως όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από Ευρωπαίους και από κατοίκους τρίτων χωρών για την αγορά ή και μίσθωση ακινήτου στην παραμεθόριο για να επανυποβληθούν στην επιτροπή που επρόκειτο να συσταθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στον Πειραιά, καμία δικαιοπραξία δεν έχει διεκπεραιωθεί!!
Η εν λόγω επιτροπή απαρτίζεται συγκεκριμένα από τον κ .Φ. Χατζημιχάλη ως Πρόεδρο, από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και έναν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η συγκεκριμένη κωλυσιεργία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε περίοδο ύφεσης και οικονομικής κρίσης έχει πλήξει πολλαπλώς τα Δωδεκάνησα καθώς έχουν χαθεί και κινδυνεύουν να χαθούν επενδύσεις σε ακίνητα κυρίως από Ρώσους.
Σημειώνεται ότι από αρμόδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δηλώνεται ότι δεν είναι γνωστό πότε και αν θα ρυθμιστεί το ζήτημα αν και αναγνωρίζεται η βλάβη που προκαλείται στην οικονομία της περιοχής μας.
Το ελληνικό κράτος από το έτος 1990 έχει θεσπίσει με νόμο την απαγόρευση κατάρτισης ενοχικών ή εμπορικών δικαιοπραξιών (δηλαδή, αγοραπωλησίες και μακροχρόνιες μισθώσεις) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Μάλιστα ο νομοθέτης απαγορεύει ακόμη και τη μεταβίβαση μετοχών εταιριών που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.
Προκειμένου να γίνουν οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις ο νόμος προέβλεπε την κατάθεση φακέλου από τον υποψήφιο αγοραστή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο φάκελος αυτός εξεταζόταν από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία γνωμοδοτούσε θετικά ή αρνητικά και τελικώς επέτρεπε ή δεν επέτρεπε την κατάρτιση οριστικού συμβολαίου.
Το πρόβλημα είχε τρεις πτυχές. Από τη μία η τεράστια γραφειοκρατία με τη συγκέντρωση απίστευτων πιστοποιητικών που η συγκέντρωσή τους απαιτεί χρόνο και χρημα, από την άλλη η ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή η επιτροπή που για να αποφασίσει χρειάζεται περίπου 1 έτος.
Βέβαια η πλειονότητα των αποφάσεων ήταν θετικές αλλά το ενδιαφέρον των αγοραστών ατονούσε για την αγορά ακινήτου αφού ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν 1 έτος την απάντηση της επιτροπής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στις περιοχές που ήταν ενταγμένες στο σύστημα της παραμεθορίου. Δηλαδή ποιοι νομοί θεωρούνται παραμεθόριοι και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων απαιτείται σχετική άδεια της επιτροπής.
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 114 Ν.3978/2011,ΦΕΚ Α 137/16.6.2011 άλλαξε το καθεστώς στη μεταβίβαση ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές.
Σύμφωνα με το νέο νόμο πλέον απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία εν ζωή με την οποία συνιστάται υπέρ φυσικών ή νομικών προσώπων με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα, που αφορά ακίνητα, κείμενα στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή η μεταβολή του προσώπου εταίρων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα στις περιοχές αυτές.
Έτσι, πλέον για όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους καθώς και τους ανθρώπους με ιθαγένεια Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών υπάρχει η δυνατότητα για υπογραφή συμβολαίων στις παραμεθόριες περιοχές χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια. Για τους υπόλοιπους τρίτων χωρών απαιτείται απόφαση της επιτροπής που δεν έχει οριστεί ακόμη!
Ο νέος νόμος διαφημίστηκε μάλιστα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως «νόμος ανακούφισης» της αγοράς λόγω αυξημένης ζήτησης ακινήτων και στην περιοχή μας τόσο από ημεδαπούς όσο και από αλλοδαπούς.

Επίσημα πλέον η χώρα μας υποδέχεται τους ξένους αγοραστές σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, όπου πρόκειται να αλλάξουν χέρια πολλά ακίνητα λόγω της υπερχρέωσης των Ελλήνων και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί από την οικονομική κρίση αλλά δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει..
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ