6 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα τάξη «πολεοδομικών πραγμάτων» προς όφελος του πολίτη, της πολιτείας και του περιβάλλοντος

  Νικόλαος Ηλ. Ζωίδης                                       Ρόδος, 7 Σεπτεμβρίου 2011
Βουλευτής Δωδεκανήσου
            ΠΑΣΟΚ



Για τη νέα τάξη «πολεοδομικών πραγμάτων» προς όφελος του πολίτη, της πολιτείας και του περιβάλλοντος που θα ισχύσει πλέον στη χώρα μας με την ψήφιση το Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησε το βράδυ της Τρίτης ως βασικός εισηγητής της πλειοψηφίας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κος Νίκος Ζωίδης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο κος Ζωίδης, απαντά χωρίς «εκπτώσεις» στην αυτονόητη υποχρέωση πολιτείας και πολιτών, να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού το περιβάλλον της χώρας μας, στην αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού μας πλαισίου, επιτάχυνσης των απαιτουμένων χρόνων, περιορισμού της γραφειοκρατίας, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και διευκόλυνσης των υποψηφίων επενδυτών που μερικές φορές απογοητευμένοι από το ισχύων καθεστώς, δεν αποτολμούν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κος Ζωίδης ανέλυσε μία προς μία τις διατάξεις που προβλέπονται στο σπουδαίο αυτό νομοσχέδιο και τεκμηρίωσε με επιχειρήματα, ότι τα πάντα που περιγράφονται στο νομοσχέδιο μελετήθηκαν με ακρίβεια και εξετάστηκαν από ειδικούς, στοχεύοντας στην επίλυση των προβλημάτων και στην ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντός μας, όπως στην περίπτωση των ζωνών «NATURA» όπου λαμβάνεται μέριμνα του κράτους για την κατασκευή έργων σε περιοχές ιδιαίτερης φροντίδας.
Ο κος Ζωίδης χαιρέτησε από του βήματος του κοινοβουλίου ως εισηγητής στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, τον ρόλο που επιφυλάσσει η πολιτεία στους ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι θα συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους στην καλύτερη εκπόνηση και στον καλύτερο έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις παρεμβάσεις που γίνονται στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα, ο κος Ζωίδης είπε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προφανώς αναγνωρίζοντας τις χρόνιες «παθήσεις και αμαρτίες» του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, προχωρά αποφασιστικά στις ρυθμίσεις αυτές.

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι η αποφυγή επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων και για τον λόγο αυτό θεσμοθετούνται «κόκκινες γραμμές» με το παρελθόν τόσο με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους επίδοξους παραβάτες, όσο και θωρακίζοντας τις υπηρεσίεςελέγχων και επιθεωρήσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν εξαντλείται – σημείωσε με έμφαση ο κος Ζωίδης- η προσπάθεια της πολιτείας στην είσπραξη του προστίμου μόνο, αλλά επιχειρείται η εμπέδωση της λογικής και σε πολιτεία και στους πολίτες, ενός ευαίσθητου κράτους δικαίου.»
Για τους παραδοσιακούς οικισμούς, σε ολόκληρη τη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κος Ζωίδης ζήτησε από το βήμα της βουλής ως εισηγητής να ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις και κανείς να μην παραμένει σε «ομηρία».
Για όσους δεν ενταχθούν στην ρύθμιση ή για όσους αποτολμήσουν να αυθαιρετήσουν στο εξής, τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νομοσχέδιο - όπως ανέλυσε τις σχετικές παραμέτρους  ο κος Ζωίδης- θα είναι πραγματικά εξοντωτικά. Μάλιστα στην πάταξη τέτοιων φαινομένων, θα χρησιμοποιούνται στο εξής από τα ειδικά κλιμάκια ελέγχων, όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, από αεροφωτογραφίες, μέχρι ειδικά όργανα μέτρησης και αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο κος Νίκος Ζωίδης, αναφέρθηκε τέλος  και στην τροπολογία που κατατέθηκε  μαζί με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα να ξεπεραστούν χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα με τις πολεοδομίες, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Έκανε αναφορά στο ότι οι Δήμαρχοι πλέον θα μπορούν να διορίζουν, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των πολεοδομιών, τις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές που θα εξετάζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συγκριτικά με το παρελθόν, όλα τα ανοιχτά ζητήματα καθώς επίσης και ότι ιδρύονται ΣΧΟΠ με ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές, ένα ανά Νομαρχιακό διαμέρισμα.